Nyögdíj vagy nyugdíj?

Nyögdíj vagy nyugdíj? Románia

Alighogy a szerdai kora esti kormányülésen elfogadták, máris ízekre szedték az új nyugdíjtörvény-tervezetet. A kritikusai úgy vélik, hogy gyakorlatilag az amúgy is gyenge lábon álló rendszer tönkretétele valósul meg.

A nyugdíjak növelését előlátó törvénytervezet Victor Ponta exminiszterelnök szerint a „legaljasabb hazugság” amit ki lehet találni. Ezt a képviselő tegnap Tulceán, egy sajtótájékoztatón fogalmazta meg. „Az Olguţa Vasilescu asszony által megfogalmazott tervezet nagyon szép, mi több: rendkívüli. Szeretném, ha édesanyámnak kétszer nagyobb nyugdíja lehetne, mint most van, mivel úgy gondolom, hogy rádolgozott és megérdemli. A gond azzal van, hogy szeretném, ha anyám megkaphatná a pénzét, és ne az legyen, hogy 2021-ben valaki bejelenti, hogy elfogyott a keret” – jelentette ki Ponta. A politikus azon aggódásának is hangot adott, hogy a munkaügyi tárcavezető által bemutatott tervezetből kampányidőszakban lesz törvény, s így a választások előtt emelik majd meg a nyugdíjpontot, ami teljesen padlóra küldi majd a költségvetést.
„Honnan lesz erre pénz? Voltak annyira cinikusok, hogy csak meg kell őket szavazni (a PSD-t – szerk.), de várjunk, hiszen Románia pénzéről van szó. Ha nem mutatják meg a forrást, és csak becsapják az embereket, akkor ez nem egyéb, mint egy aljas hazugság. Persze, a politikában vannak apróbb, elfogadottabb lódítások, de ez nem tartozik közéjük” – vélekedett némi önkritikát gyakorolva.
A liberális (PNL) Florin Cîţu szenátor szerint az elképzelés csak ránézésre is nem egyéb, mint egy átlátszó hazugság. A honatya szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer csőd közeli helyzetben van, és magánosítással lehetne helyrehozni, nem úgy, ahogy azt a jelenleg regnáló kormány elképzeli.
Florin Cîţu elmondta: 2017-ben 300 ezer ember „menekült” el külföldre a kormányzópárt katasztrofális politikája miatt, így meglátása szerint, ebben az ütemben 2021-ig (akkor csúcsosodna ki a mostani tervezet) egymillió emberrel lesz kevesebb az országban. „Ez is egy probléma. A másik az, hogy a gazdaság vágótőkén van. A gazdasági növekvés nem lesz akkora, ahogy előrelátják, és a becslések szerint az évek teltével zsugorodni fog” – vélekedett a szenátor, aki etikátlannak tartja, hogy belógatták a 2021-es évet, mint a hatalmas nyugdíjemelés időpontját a hiszékeny választóknak. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.