Moszkva ismét vádaskodik

Oroszország azzal gyanúsította meg az Amerikai Egyesült Államokat (AEÁ), hogy ballisztikus rakétarendszereket telepít többek között Romániába, megszegve ezzel a nukleáris fegyverekre vonatkozó egyezményt.

Vladimir Iermakov, az orosz külügyminisztérium fegyverellenőrzési és non-proliferációs (az atomenergia békés célú felhasználását és a nukleáris fegyverkezés visszaszorítását nevezzük így – szerk.) osztályának a főnöke szerint az AEÁ Romániában és Lengyelországban támadó fegyverzet telepítésébe kezdett.
„Súlyos kérdőjelek merülnek fel az amerikai kollégáinkkal kapcsolatosan, olyan ellentmondások, amik szembemennek az Atomsorompó Szerződéssel, hiszen vélhetően Mk-41-es földi kilövőállomások telepítése zajlik a két országban” – mondotta Iermakov, akit a Russia Today tévéadó és a Sputnik hírügynökség idézett. Az orosz hivatalosság szerint az Aegis antiballisztikus és az Mk-41-es támadóegységek telepítése még júniusban megkezdődött.
Azt is mondhatnánk, hogy nincs új a nap alatt: 2016 októberében Viktor Poznyihir altábornagy, az orosz fegyveres erők vezérkara műveleti főosztályának helyettes vezetője egy pekingi biztonsági fórumon elmondta: az amerikai rakétavédelem Mk-41-es kilövőállásai – amiket Romániába és Lengyelországba terveztek, és ilyeneket telepítettek egyebek között az Európában állomásozó hadihajókra is – könnyen és rejtve alkalmassá tehetők 2500 kilométeres hatótávolságú Tomahawk manőverező robotrepülőgépek bevetésére, amelyek képesek elérni Oroszország egész európai területét.
Az oroszok korábban azt állították, hogy az amerikai Standard Missile 3-as (SM-3) elfogórakéta egy rombolóról felbocsátott 1A változatával 2008-ban sikerült már lelőni egy 250 kilométeres magasságban haladó műholdat, de a továbbfejlesztett fegyverek még ennél is többet tudnak. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.