A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Moszkva ismét vádaskodik

Oroszország azzal gyanúsította meg az Amerikai Egyesült Államokat (AEÁ), hogy ballisztikus rakétarendszereket telepít többek között Romániába, megszegve ezzel a nukleáris fegyverekre vonatkozó egyezményt.

Vladimir Iermakov, az orosz külügyminisztérium fegyverellenőrzési és non-proliferációs (az atomenergia békés célú felhasználását és a nukleáris fegyverkezés visszaszorítását nevezzük így – szerk.) osztályának a főnöke szerint az AEÁ Romániában és Lengyelországban támadó fegyverzet telepítésébe kezdett.
„Súlyos kérdőjelek merülnek fel az amerikai kollégáinkkal kapcsolatosan, olyan ellentmondások, amik szembemennek az Atomsorompó Szerződéssel, hiszen vélhetően Mk-41-es földi kilövőállomások telepítése zajlik a két országban” – mondotta Iermakov, akit a Russia Today tévéadó és a Sputnik hírügynökség idézett. Az orosz hivatalosság szerint az Aegis antiballisztikus és az Mk-41-es támadóegységek telepítése még júniusban megkezdődött.
Azt is mondhatnánk, hogy nincs új a nap alatt: 2016 októberében Viktor Poznyihir altábornagy, az orosz fegyveres erők vezérkara műveleti főosztályának helyettes vezetője egy pekingi biztonsági fórumon elmondta: az amerikai rakétavédelem Mk-41-es kilövőállásai – amiket Romániába és Lengyelországba terveztek, és ilyeneket telepítettek egyebek között az Európában állomásozó hadihajókra is – könnyen és rejtve alkalmassá tehetők 2500 kilométeres hatótávolságú Tomahawk manőverező robotrepülőgépek bevetésére, amelyek képesek elérni Oroszország egész európai területét.
Az oroszok korábban azt állították, hogy az amerikai Standard Missile 3-as (SM-3) elfogórakéta egy rombolóról felbocsátott 1A változatával 2008-ban sikerült már lelőni egy 250 kilométeres magasságban haladó műholdat, de a továbbfejlesztett fegyverek még ennél is többet tudnak. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.