A brassói Sf. Constantin magánkórház (a Regina Maria hálózat része). Sajnos, sok háromszéki is kényszerlátogatója

Érdekes eszmefuttatás jelent meg a ziare.com oldalon. A cikk szerzője azt járja körbe, milyen következményekkel jár az egészségügyi személyzet fizetésemelése, ami március elsejével lépett életbe. A kép lehangoló: Alexandra Sandru arra a következtetésre jutott, hogy a magánklinikák egy része bezárhat, az állami szférában pedig a szolgáltatások minősége nem javul.
A cikk szerzője elsősorban Cristian Hotoboc, a magán egészségügyi szolgáltatásokat biztosító Palmed patronátus vezetőjének állításaira támaszkodik. Szerinte a fizetésemelésnek és a pénzügyi törvény módosításának együttese azzal jár, hogy drasztikusan megemelkednek az árak a magánklinikákon, amelyeknek egy része a páciensek hiánya, vagy a pénzhiány miatt akár be is zárhat. Hotoboc szerint ez annak betudható, hogy közintézményeknek a fizetését az állam biztosítja, míg a magánszférának valahonnan ki kell termelnie a pluszpénzt, amit nem tud másként, mint a szolgáltatások drágításával, viszont ezzel el is indítja az ördögi kört.
A Palmedhez mintegy hetven képalkotó- és elemzőlaboratórium, fogászati klinika tartozik (pl. Medlife, Regina Maria stb.), amelyek szolgáltatásai nem ok nélkül nép- (vagy inkább kény)szerűek a lakosság körében. Crisitian Hotoboc úgy látja, az egészségügyi szolgáltatások zöme ma már a magánszektorban zajlik, legalábbis ami a képalkotást (Doppler-, röntgen-, CT-vizsgálatok stb.) és különféle analíziseket illeti. „Az ilyen jellegű szolgáltatásokat csak el-elvétve végzik el egy-egy állami kórházban, a többi mind a magán intézményekben zajlik. A fogászatok magánkézben vannak, a biztosítóval szerződésben álló laborok és röntgenek mind-mind a privát szférát képviselik. Kivétel a kórházi ellátás, ahol ténylegesen le vagyunk maradva, de ezen a téren is vannak fejlesztések” – nyilatkozta a patronátus vezetője, aki szerint a kormány diszkriminál. „A biztosítónak a szolgáltatásokat kellene törlesztenie, nem pedig fizetéseket és számlákat. A kormány talált egy kiskaput, amin keresztül kitömték a biztosítót pénzzel, amit csak az állami kórházakban lehet fizetésemelésre használni” – adott hangot felháborodásának. Szerinte ugyanebben a helyzetben vannak az állami járóbeteg-rendelőben dolgozó szakemberek, akiknek a magánokhoz hasonlóan az egészségbiztosítótól kapott pénzből kell kigazdálkodniuk a megnövekedett béreket.
A patronátus a konkurenciahivatalnál is jelezte a visszás helyzetet. Az egészségügy Hotoboc szerint nagyon „beteg”: a biztosító elsősorban a fővárosban gazdálkodhat nagyobb pénzösszegből, vidékre kevesebb pénz folyik. Mindez annak ellenére, hogy a szakember szerint a biztosítottak sokat fizetnek be, de ugyanakkor azzal szembesülhetnek, hogy pénzhiány miatt az ingyenes szolgáltatásokért is fizetniük kell, mert nem futja a költségvetésből, ami általában minden hónapban az első pár nap alatt elfogy. A szakember nagyon borúlátó a jövőt illetően. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. március 13., 9:37
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Azert, hogy korhazak epuljenek, azert, hogy felujitsak, felszereljek a regi korhazakat, azert, hogy gyogyszerek, kotszerek stb. legyen, senki nem sztrajkol. A fizetesert , azert igen. Sajat tapasztalabol tudom, hogy az egeszsegugyben a fizetesek nagyon jok. Es most nem az orvosokra gandolok, hanem az aszisztensekre, kozep kaderokra. Mennyit kakarnak? Elmoki fizetes kell mindenkinek?

Ajánló

Röviden

Másodszor is megszavazva A jobbközép ellenzék tiltakozása közepette másodszor is megszavazta kedden a szociálliberális kormánytöbbség a képviselőházban az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag mindhárom tervezetét. A decemberben már elfogadott törvénycsomag azért került vissza a parlamentbe, mert az alkotmánybíróság – az ellenzék óvásának helyt adva – egyes cikkelyeket alaptörvénybe ütközőnek minősített. Miután a kifogásolt előírásokat a parlament […]

Cucu mondjon le!

A prefektus méltóságukban sértette meg a Kovászna megyei magyarokat azzal, hogy akadályozta a békés ünneplést, és ezért le kell mondania – fogalmazott Benkő Erika képviselő keddi parlamenti felszólalásában.

A papír hatalma

Különleges jogi helyzetben van egy férfi, akit halottként tartanak nyilván, írja a 24.hu.

Kik bujtották fel a románokat?

Az 1990-es marosvásárhelyi „fekete március” néven ismert román–magyar véres etnikai konfliktus iratai titkosságának a feloldását, és az események újbóli kivizsgálását kéri a PNL Maros megyei szervezete, írja az MTI.

Röviden

Szívtelen sebész Egy szívsebész lakásán és az orvos munkahelyén, a Marosvásárhelyi Szív-érrendszeri és Transzplantációs Intézetnél végeztek házkutatást hétfőn a rendőrség korrupcióellenes és gazdasági bűncselekményeket kivizsgáló alakulatai, írja az Agerpres. A szóban forgó szívorvost vesztegetés folytatólagos elfogadásával gyanúsítják, illetve azzal, hogy csak bizonyos összegek ellenében volt hajlandó elvégezni a műtéteket a páciensein. Az ügyben a Maros […]

Közlekedés „lábujjhegyen”

Több órát késtek egyes vonatok és repülőjáratok, a csúszós országutakon pedig akadozott a közlekedés hétfőn is a téliesre fordult időjárás – havazás, ónos eső és erős szél – miatt, írja az MTI.

Johannis holtvágányon

A parlamenti különbizottság hétfőn tárgyalta a CSM megszervezéséről és működéséről szóló, 2004/317-es törvény módosításait, írja az Agerpres.

Románia szégyene!

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette hétfőn a román alkotmánybíróság a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvényt, írja az MTI.

Röviden

Folyóba zuhantak Vasárnap délelőtt a DN 17C országúton, a Beszterce-Naszód megyei Bánffytelepen közúti baleset történt. A gépkocsit egy 64 éves, Máramaros megyei férfi vezette, aki nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel haladt, egy jobbkanyarban elveszítette ellenőrzését a kormány fölött, a gépkocsi felborult, és a Szalóca folyóba zuhant. A két utas önerőből képes volt kiszállni az autóból, […]

Vegyészek tüntettek

Több tucat egészségügyben és egészségügyi felsőoktatásban dolgozó vegyész, biológus és biokémikus tüntetett szombaton a kormány épülete előtt, tiltakozásul a 2017/15-ös egységes bértörvény előírásai ellen, írja az Agerpres.

Toader tudja

Tudorel Toader igazságügyi miniszter úgy értékeli, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) dokumentuma, amellyel megindokolja a korrupcióellenes főügyész visszahívására tett miniszteri javaslattal kapcsolatos negatív véleményezést, a Laura Codruţa Kövesi érveinek „tükrözése”, írja az Agerpres.

Egyszer kell fizetni

A kormány csütörtöki ülésén elfogadta az egységes nyilatkozatra vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet – jelentette be Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

Húszezer lej a bírság

Minden egyéni munkaszerződés nélkül foglalkoztatott munkaerő után húszezer lejes pénzbírsággal sújtják ezentúl a munkáltatókat, anélkül, hogy a bírság összértéke meghaladná a 200 ezer lejt – döntött szerdán a képviselőház.

Veszélyes belga húskonzerv

A napokban sajtóközleményben hívta fel a figyelmet az emberi egészségre káros Veviba hústermékekre a Romániai Fogyasztóvédők Egyesülete, melynek elnöke, Costel Stanciu az országos állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóságokat arra szólította fel, hogy erősítsék meg vagy cáfolják a termékek jelenlétét a romániai kereskedelemben.

„Aki szennyez, az fizet”

A következő időszakban semmiféle környezetszennyezési illetéket nem vezetnek be, de amikor ez megtörténik, akkor az „aki szennyez, az fizet” elvét fogják követni – jelentette ki csütörtökön Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, írja az Agerpres.