A brassói Sf. Constantin magánkórház (a Regina Maria hálózat része). Sajnos, sok háromszéki is kényszerlátogatója

Érdekes eszmefuttatás jelent meg a ziare.com oldalon. A cikk szerzője azt járja körbe, milyen következményekkel jár az egészségügyi személyzet fizetésemelése, ami március elsejével lépett életbe. A kép lehangoló: Alexandra Sandru arra a következtetésre jutott, hogy a magánklinikák egy része bezárhat, az állami szférában pedig a szolgáltatások minősége nem javul.
A cikk szerzője elsősorban Cristian Hotoboc, a magán egészségügyi szolgáltatásokat biztosító Palmed patronátus vezetőjének állításaira támaszkodik. Szerinte a fizetésemelésnek és a pénzügyi törvény módosításának együttese azzal jár, hogy drasztikusan megemelkednek az árak a magánklinikákon, amelyeknek egy része a páciensek hiánya, vagy a pénzhiány miatt akár be is zárhat. Hotoboc szerint ez annak betudható, hogy közintézményeknek a fizetését az állam biztosítja, míg a magánszférának valahonnan ki kell termelnie a pluszpénzt, amit nem tud másként, mint a szolgáltatások drágításával, viszont ezzel el is indítja az ördögi kört.
A Palmedhez mintegy hetven képalkotó- és elemzőlaboratórium, fogászati klinika tartozik (pl. Medlife, Regina Maria stb.), amelyek szolgáltatásai nem ok nélkül nép- (vagy inkább kény)szerűek a lakosság körében. Crisitian Hotoboc úgy látja, az egészségügyi szolgáltatások zöme ma már a magánszektorban zajlik, legalábbis ami a képalkotást (Doppler-, röntgen-, CT-vizsgálatok stb.) és különféle analíziseket illeti. „Az ilyen jellegű szolgáltatásokat csak el-elvétve végzik el egy-egy állami kórházban, a többi mind a magán intézményekben zajlik. A fogászatok magánkézben vannak, a biztosítóval szerződésben álló laborok és röntgenek mind-mind a privát szférát képviselik. Kivétel a kórházi ellátás, ahol ténylegesen le vagyunk maradva, de ezen a téren is vannak fejlesztések” – nyilatkozta a patronátus vezetője, aki szerint a kormány diszkriminál. „A biztosítónak a szolgáltatásokat kellene törlesztenie, nem pedig fizetéseket és számlákat. A kormány talált egy kiskaput, amin keresztül kitömték a biztosítót pénzzel, amit csak az állami kórházakban lehet fizetésemelésre használni” – adott hangot felháborodásának. Szerinte ugyanebben a helyzetben vannak az állami járóbeteg-rendelőben dolgozó szakemberek, akiknek a magánokhoz hasonlóan az egészségbiztosítótól kapott pénzből kell kigazdálkodniuk a megnövekedett béreket.
A patronátus a konkurenciahivatalnál is jelezte a visszás helyzetet. Az egészségügy Hotoboc szerint nagyon „beteg”: a biztosító elsősorban a fővárosban gazdálkodhat nagyobb pénzösszegből, vidékre kevesebb pénz folyik. Mindez annak ellenére, hogy a szakember szerint a biztosítottak sokat fizetnek be, de ugyanakkor azzal szembesülhetnek, hogy pénzhiány miatt az ingyenes szolgáltatásokért is fizetniük kell, mert nem futja a költségvetésből, ami általában minden hónapban az első pár nap alatt elfogy. A szakember nagyon borúlátó a jövőt illetően. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. március 13., 9:37
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Azert, hogy korhazak epuljenek, azert, hogy felujitsak, felszereljek a regi korhazakat, azert, hogy gyogyszerek, kotszerek stb. legyen, senki nem sztrajkol. A fizetesert , azert igen. Sajat tapasztalabol tudom, hogy az egeszsegugyben a fizetesek nagyon jok. Es most nem az orvosokra gandolok, hanem az aszisztensekre, kozep kaderokra. Mennyit kakarnak? Elmoki fizetes kell mindenkinek?

Ajánló

Röviden

Börtön Dragneának Hivatali visszaélésre való felbujtás miatt első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Liviu Dragneát a Teleorman megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal (DGASPC) kapcsolatos perben. A közokirat-hamisításra való felbujtás vádja alól felmentették a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét. A döntés nem jogerős. << Csillagokban a ROBOR Nem jó hír a hitelesek […]

Országszerte tüntettek

Több ezren tiltakoztak tegnap este Bukarestben, Kolozsváron, Nagyszebenben, Temesváron és Iaşi-ban az igazságügyi törvények módosítása ellen. Bukarestben mintegy 4000-en tiltakoznak a Victoriei téren a Szociáldemokrata Párt (PSD)–Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíció ellen.

Kolozsvári terroristák?

Megsérült a Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) egyik alkalmazottja, amikor felrobbant egy, az autója mellett levő doboz. A detonáció akkor következett be, amikor hozzányúlt a dobozhoz.

Új jogok a magyarságnak

A szenátusban múlt héten megszavazott változathoz képest újabb anyanyelvhasználati jogokkal egészítette ki az új román közigazgatási kódex tervezetét a jogszabály előkészítésével foglalkozó parlamenti különbizottság – tudatta csütörtöki hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Röviden

Olcsóbb lesz a csatornadíj Kilenc százalékra csökken a víz- és csatornadíjak áfája – az erről szóló törvénytervezetet döntő házként fogadta el szerdán a képviselőház. A törvényhozók egyhangúlag megszavazták a kezdeményezést, amely a 2015/227-es adótörvénykönyvet módosítja. A víz- és a csatornadíjak mellett a mezőgazdasági öntözőrendszerek által felhasznált víz szállításának díját is érinti a csökkentés. A képviselőház […]

Ilyen is van Romániában

A Euronews rátalált Kelet-Európa valószínűleg egyetlen olyan településére, ahol évtizedek óta nem járt egyetlen tolvaj sem: egy délnyugat-romániai kis falu, Tiszafa, vagy ahogy a helyiek nevezi, Eibenthal a példakép. Hogy még tovább bonyolítsuk: hiába van a településnek német hangzású neve, valójában szinte teljesen cseh faluról van szó. A mostani lakók felmenői még a XIX. században költöztek oda.

Háromszék a lejtőn

Új adatokat tett közzé a Román Nemzeti Bank és az Országos Statisztikai Hivatal, amit az analizeeconomice.ro internetes oldal foglalt össze. A statisztika nem túl jó Kovászra megyére nézve, ugyanis a termelékenység vonatkozásában Háromszék az utolsó, a bruttó hazai termékhez (GDP) az 1998-ban mért 1,12% után most már csak 0,71%-al járulunk hozzá.

Előnyös lehet a magyaroknak

A büntető-eljárási törvénykönyv új előírásai tisztességesebb és átláthatóbb eljárást biztosítanak a vádlottak számára, valamint bevezetik az eljárásba az alapvető nyelvi jogokat – hangsúlyozza közleményében az RMDSZ, amelynek képviselői hétfőn megszavazták a módosításokat.

Röviden

Többet fogyasztunk, mint Magyarországon A 100 százalékos uniós átlaghoz képest Romániában 68 százalék volt tavaly egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás, amely jobban tükrözi a lakosság jólétét, mint az egy főre jutó nemzeti össztermék (GDP/fő) – derül ki az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) tegnap közzétett adataiból. 2017-ben a tagországokban az uniós középérték 55% (Bulgária) […]

Via Transilvania készül

A Tășuleasa Social civil szervezet egyedi elképzeléssel rukkolt elő: egy közel ezer kilométeres, csak gyalogosan vagy biciklivel bejárható utat akarnak létrehozni, amolyan erdélyi El Caminónak szánva.

Árus a belügy ellen

Pert indított egy román belügyminisztériumi rendelet titkosságának feloldásáért egy székelyföldi emberi jogi aktivista. Árus Zsolt azt próbálta megtudni a minisztériumtól, hogy jelenleg kapnak-e kiemelt fizetéspótlékot a magyar többségű Hargita és Kovászna megyében szolgálatot teljesítő belügyminisztériumi alkalmazottak.

Módosították a btk-t

Többórás ülés végén, döntő kamaraként szavazta meg a képviselőház a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezetet. A javaslatcsomagot 175 támogató, 78 ellenszavazattal és egy tartózkodással fogadta el az alsóház.

Röviden

Minden rosszban van valami… rossz Jövő télen drágább lesz a földgáz az olajárak növekedése miatt – közölte Vasile Ciolpan. A Capital folyóirat által tartott energiaügyi konferencián a Romgaz kereskedelmi igazgatója azt mondta: a télen felhasználásra kerülő gáz a tartalékokból és jelenlegi termelésből tevődik majd össze, amelyhez a legnagyobb fogyasztás időszakában import gázt is hozzá kell […]

Miniszteri logika

Nem tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk a szállításügyi miniszter, Lucian Șova legújabb gyöngyszemén, ugyanis Cătălin Drulă USR-s képviselő Facebook-bejegyzése szerint a tárcavezető az autópályákat egyenesen veszélynek ítéli Romániára nézve.

Ismét érkezik a Google

Ezen a nyáron visszatérnek Romániába a Google Street View gépkocsii, hogy felújítsák a Google Maps térképeinek utcaképeit – írja a vállalat tegnapi közleménye. A kéthónapos kampány június 25-én indul, és elsősorban az országutakra és a településeket összekötő utakra koncentrálnak.