A brassói Sf. Constantin magánkórház (a Regina Maria hálózat része). Sajnos, sok háromszéki is kényszerlátogatója

Érdekes eszmefuttatás jelent meg a ziare.com oldalon. A cikk szerzője azt járja körbe, milyen következményekkel jár az egészségügyi személyzet fizetésemelése, ami március elsejével lépett életbe. A kép lehangoló: Alexandra Sandru arra a következtetésre jutott, hogy a magánklinikák egy része bezárhat, az állami szférában pedig a szolgáltatások minősége nem javul.
A cikk szerzője elsősorban Cristian Hotoboc, a magán egészségügyi szolgáltatásokat biztosító Palmed patronátus vezetőjének állításaira támaszkodik. Szerinte a fizetésemelésnek és a pénzügyi törvény módosításának együttese azzal jár, hogy drasztikusan megemelkednek az árak a magánklinikákon, amelyeknek egy része a páciensek hiánya, vagy a pénzhiány miatt akár be is zárhat. Hotoboc szerint ez annak betudható, hogy közintézményeknek a fizetését az állam biztosítja, míg a magánszférának valahonnan ki kell termelnie a pluszpénzt, amit nem tud másként, mint a szolgáltatások drágításával, viszont ezzel el is indítja az ördögi kört.
A Palmedhez mintegy hetven képalkotó- és elemzőlaboratórium, fogászati klinika tartozik (pl. Medlife, Regina Maria stb.), amelyek szolgáltatásai nem ok nélkül nép- (vagy inkább kény)szerűek a lakosság körében. Crisitian Hotoboc úgy látja, az egészségügyi szolgáltatások zöme ma már a magánszektorban zajlik, legalábbis ami a képalkotást (Doppler-, röntgen-, CT-vizsgálatok stb.) és különféle analíziseket illeti. „Az ilyen jellegű szolgáltatásokat csak el-elvétve végzik el egy-egy állami kórházban, a többi mind a magán intézményekben zajlik. A fogászatok magánkézben vannak, a biztosítóval szerződésben álló laborok és röntgenek mind-mind a privát szférát képviselik. Kivétel a kórházi ellátás, ahol ténylegesen le vagyunk maradva, de ezen a téren is vannak fejlesztések” – nyilatkozta a patronátus vezetője, aki szerint a kormány diszkriminál. „A biztosítónak a szolgáltatásokat kellene törlesztenie, nem pedig fizetéseket és számlákat. A kormány talált egy kiskaput, amin keresztül kitömték a biztosítót pénzzel, amit csak az állami kórházakban lehet fizetésemelésre használni” – adott hangot felháborodásának. Szerinte ugyanebben a helyzetben vannak az állami járóbeteg-rendelőben dolgozó szakemberek, akiknek a magánokhoz hasonlóan az egészségbiztosítótól kapott pénzből kell kigazdálkodniuk a megnövekedett béreket.
A patronátus a konkurenciahivatalnál is jelezte a visszás helyzetet. Az egészségügy Hotoboc szerint nagyon „beteg”: a biztosító elsősorban a fővárosban gazdálkodhat nagyobb pénzösszegből, vidékre kevesebb pénz folyik. Mindez annak ellenére, hogy a szakember szerint a biztosítottak sokat fizetnek be, de ugyanakkor azzal szembesülhetnek, hogy pénzhiány miatt az ingyenes szolgáltatásokért is fizetniük kell, mert nem futja a költségvetésből, ami általában minden hónapban az első pár nap alatt elfogy. A szakember nagyon borúlátó a jövőt illetően. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. március 13., 9:37
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Azert, hogy korhazak epuljenek, azert, hogy felujitsak, felszereljek a regi korhazakat, azert, hogy gyogyszerek, kotszerek stb. legyen, senki nem sztrajkol. A fizetesert , azert igen. Sajat tapasztalabol tudom, hogy az egeszsegugyben a fizetesek nagyon jok. Es most nem az orvosokra gandolok, hanem az aszisztensekre, kozep kaderokra. Mennyit kakarnak? Elmoki fizetes kell mindenkinek?

Ajánló

Röviden

Előrelépés történt Az USR benyújtotta csütörtökön a parlamentbe az első 300 ezer aláírást a Büntetőügyesek nélküli közéletet kampány támogatására – jelentette be Dan Barna, az USR elnöke. „A maradék 700 ezer aláírást holnap nyújtjuk be, és ezzel a parlamenti szakaszba ér a kezdeményezés. Noha a PSD-hez tartozó polgármesterek sok esetben nyíltan akadályozni próbálták az akciót […]

Tiltakozó kezdeményezők

A család alkotmányos meghatározásának módosításáról kiírt népszavazás politikai kisajátítása és beskatulyázása ellen tiltakozik az alkotmánymódosítást kezdeményező Koalíció a családért nevű, egyházi hátterű ernyőszervezet, írja az MTI.

Kukoricásból jött a vad

Kórházba került szerdán egy csíkkarcfalvi férfi, miután rátámadt egy medve, írja az Agerpres.

Nem éppen magyarbarát…

A nacionalista nézeteiről ismert Mircea Dușa korábbi védelmi minisztert nevezte ki tegnapi ülésén a kormány a Székelyföld egy részét is magába foglaló Maros megye prefektusának, írja az MTI.

Röviden

Vagonok szakadtak le Leszakadt tegnap menet közben két vagon egy tehervonat végéről Ploieşti környékén. A 36 kocsis szerelvény utolsó két vagonja szakadt le, mert eltörött a vonóhorog. Az incidens egy, kizárólag a tehervonatok által használt sínpáron történt, ezért a személyszállítást nem befolyásolja – tájékoztatott a vasúti társaság, amely bevontatta a pályáról a két vagont.   […]

Lemondatnák Dragneát

A PSD elnökének, Liviu Dragnea képviselőházi elnöknek az azonnali lemondását követeli mindkét tisztségéből egy tegnap közzétett nyílt levélben a párt három alelnöke, írja az MTI.

Robbanás az iskolában

Tegnap reggel robbanás történt egy iskolában, a Maros megyei Mezőszabadon. Két személy megsérült, több tucat tanulót kimenekítettek, írja az Agerpres.

Szankciókat javasolnak

Az oktatási minisztérium ellenőrző testülete szerint „politikai-szeparatista jellegű tevékenység” zajlott a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában, amikor a tanulók – egy magyarországi iskola diákjaival együtt – Nagy-Magyarország térképét rajzolták le az udvaron június 4-én.

Több pénzre jogosultak

Ezentúl a gyermekgondozási juttatás kiszámolásakor figyelembe veszik a szellemi tulajdonból származó bevételeket is, eddig a kormány mulasztása volt, hogy ezt a kategóriát kivette 2018. március 23-tól a számítási képletből, holott az érintettek adót fizettek ezen összegek után – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei képviselője azt követően, hogy a kormány egy sürgősségi […]

Röviden

Védett otthon időseknek Már csak engedélyeztetésre vár a Gyulafehérvári Caritas, hogy hivatalosan megnyithassa a Csíksomlyón felépített védett otthont, ahol elsősorban demenciában szenvedő, illetve Alzheimer-kórral küszködő időseket láthatnak el. Az egyedülállónak számító létesítményt német magántámogatásból építették fel. Hasonló otthonokat Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson működtet még a Caritas.   Esca, a lovag A francia nemzeti érdemrend lovagi fokozatával […]

Juncker nem ragaszkodott

A kormány a kormányőrséget (SPP) hibáztatja azért, hogy Viorica Dăncilă kormányfő nem találkozhatott hétfő este a repülőtéren a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) bukaresti csúcstalálkozójára érkező Jean-Claude Junckerrel.

Öt nap múlva sztrájk?

Háromezer romániai magyar tanító által aláírt petíciót adott át kedden az oktatási miniszternek a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) tiltakozásként, hogy a kormány megtiltotta a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanítóknak a román nyelv oktatását, írja az MTI.

Dasaev előzetesben

Huszonkilenc napra előzetes letartóztatásba helyezték a brăilai kosárlabdaklub két amerikai játékosa elleni késes támadás fő gyanúsítottját, a Dasaev néven elhíresült Daniel Gabriel Huseint, írja az Agerpres.

Röviden

Nő az infláció Az augusztusi volt sorozatban a hetedik hónap, amikor az EU országai közül Romániában jegyezték a legmagasabb inflációs rátát – derül ki az EU statisztikai hivatala (Eurostat) által tegnap közzétett adatokból. Ezek szerint az év nyolcadik hónapjában 4,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Romániában, míg júliusban 4,3%-os inflációt regisztráltak. Az Eurostat adatai szerint […]

Kik alkotják a családot?

Célegyenesbe került a család új meghatározásáról szóló alkotmánymódosítás, miután a román alkotmánybíróság is jóváhagyta tegnap azt az alkotmánymódosító törvénykezdeményezést, amely egy férfi és egy nő házasságaként határozná meg a családot. Ezzel az utolsó akadály is elhárult a népszavazás megszervezése elől, írja az MTI.