Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hadiárvasorsok kötetbe foglalva

Hadiárvasorsok kötetbe foglalva Kultúra

Csütörtökön, a kézdivásárhelyi Vigadó zsúfolásig telt díszterme hármas esemény helyszíne volt: Iochom István – Kiss Erika Hadiárvasors című kötetének bemutatója mellett hadiárva-találkozót és fotókiállítást rendeztek.

Ferencz Attila, az EMNT kézdiszéki szervezetének elnöke házigazdaként köszöntötte az eseményen jelenlévőket, majd, miután Farkas Balázs konzul tolmácsolta az igazoltan távolmaradó Tóth László csíkszeredai főkonzul, a könyvbemutató fővédnökének üzenetét, Kiss László, a kézdivásárhelyi Városi Színház színművésze előadta Gyóni Géza Boldogasszony őrváltása című versét és Szima Csaba hagyományőrző bemutatta az általa viselt határvadász-egyenruhát, a jelenlévők a Hadiárvasors című könyv megírásának kulisszái mögé nyerhettek betekintést.
Ilyés Botond történelemtanár kérdéseire válaszolva Kiss Erika elmondta, a találkozó ötlete akkor merült fel benne, amikor munkahelyén, az EMNT-irodában, a hadiárva-kárpótláshoz szükséges iratcsomók összeállítása közben, többen is megosztották vele a történetüket. „Arra gondoltam, jó volna, ha egymásnak elbeszélhetnék az átélt gyötrelmeket, talán több mint hetven év után sikerül végre feldolgozniuk a fájdalmat”, fejtette ki. Hozzátette, a tavalyi találkozó után fölmerült benne, hogy jó volna ezeket a történeteket egy kötetbe gyűjteni, majd pár nap múlva Iochom István újságíró kereste meg azzal, hogy írjanak egy könyvet a hadiárvákról. „Olyan volt, mint egy mesebeli kívánság, ami teljesült”, summázott.
Iochom István megerősítette, a könyv gondolata benne is a tavaly szeptember 1-jei hadiárva-találkozón fogant meg, Mocsáry-Gondos Béla és Vilikó Kálmán emlékezéseit hallgatva. „A visszaemlékezések összegyűjtése ez év áprilisában Gelencén kezdődött, majd sorra következett még tizenkilenc kézdi-orbaiszéki település”, mondta. Hozzátette, a kötetben ötven hadiárva szólal meg, fele-fele arányban férfiak és asszonyok. „Ez a véletlen műve, nem így akartam, de így sikerült”, hangsúlyozta. Hozzátette, rendkívül hálás a hadiárváknak, amiért megosztották vele emlékeiket, és rendelkezésére bocsátották a kötetben található, egyben jelen kiállítás tárgyát képező képanyagot, „hiszen ez egy kordokumentum, hetven évnél régebbi fényképek kerültek a könyvbe és a falakra”. A szerző köszönetet mondott a támogatóknak, hangsúlyozva, nagy megtiszteltetés számára, hogy a kötetben szereplő hadiárvák közül harmincnégy jelen van az eseményen, majd a terveket illetően elmondta, következő, huszadik kötetének témája a kulákok Kézdiszéken.
A hadiárváknak a szervezők a kiadvány egy-egy példányát és virá­got adtak át, majd a kötet borítófotóján édesanyjával szereplő Mocsáry-Gondos Béla beszéde után a jelenlévők állófogadáson oszthatták meg egymással gondolataikat. Az eseményt Héjja Ágnes (zongora) és Miklós Katalin (hegedű), a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum tanárinak előadása foglalta keretbe.
A Hadiárvasors c. könyv mától megvásárolható a kézdivásárhelyi EMNT-irodában, illetve a Demokrácia Központban (a Márton Áron-szoborral szemben, a Liget kávézó fölött, az épület emeletén) munkanapokon 8–16 óráig.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük