Zsigmond Enikő nincs elragadtatva a hegység legmagasabb csúcsán sorakozó kopjafáktól

Ezen a héten Zsigmond Enikő csíkszeredai geológus, földrajzi, turisztikai szakíró volt a baróti Tortoma Önképző Kör vendége, aki a Hargita-hegységről tartott előadást. Ám előtte vendéglátója, Demeter Zoltán művelődésszervező arra kérte, bevezetőképp ejtsen néhány szót erdővidéki kötődéséről is.

Kiderült, az előadó jó néhány évet gyermekkorából, a vakációkból Nagybaconban töltött, édesapja ugyanis innen származott. Később Málnásfürdőre költöztek, ő 1967 óta él Csíkszeredában. Elmondta, kedves régi emlékek fűzik a faluhoz, egy esetet is elmesélt, amikor 1954-ben, hatalmas tél idején a házak közé betévedt egy vaddisznó, nyolc vadász vette üldözőbe, lövöldöztek rá – a falubeliek nem kis ámulatára és rémületére.

Kedvenc hegyére, a Hargitára térve előrebocsátotta: reggelig tudna mesélni róla, ami valószínűnek is tűnt, miután csupán nevének eredetéről több oldalas dokumentációt ismertetett. Leszögezte: a Hargita név szkíta–hun eredetű, még a mongoloknak is van egy Hara Gitájuk, ami nyelvükön Fekete Hegyet jelent.

„A mi Hargitánkat ilyen alapon a hunok nevezhették el Fekete Hegynek, hiszen az fekete falként tornyosul a Csíki-medencék fölé, különösen az esti naplementékben” – mondta, ám hozzáfűzte, hogy az is lehet, még régebbre, a Kárpát-medencében őshonos szkíták idejébe kell visszamennünk a néveredet-kutatásban. Mert mi volt az első szkíta király neve? Thargitaos – és ezt a görögök jegyezték le. Kőrösi Csoma Sándor is foglalkozott a hegység néveredetének megfejtésével. Ő a szanszkrit nyelvben talált megegyező szavakat, abban ugyanis a hara köldököt, a gita pedig dalt jelent, ízért a Köldök dalának fordította a Hargitát.

A hegységben, mely légvonalban 70 km hosszú, területe pedig mintegy fele a Fogarasi-havasokénak, a bakancsos turista a kiterjedt erdőfoltok mellett jellegzetességekként fedezheti fel magának a havasi pusztákat, az édes- vagy borvízforrásokat, a szép körpanorámákat nyújtó kilátóhelyeket. Ha ugyan van még bakancsos turista a Hargitán, vagy olyan, aki még keresi a táj fenségét, nyugalmát, mert a Madarasi-Hargita 1801 méteres csúcsán is az erős fiatalembereket ma már inkább csak quadokkal száguldozva lehet látni, amint raliznak a tetőt borító kopjafa-erdőben…

„Remélem, egyszer lecseng ez a tájrondító, kopjafás divat, s a motoros tájfutók is rájönnek, hogy a szent hegy iránt – mely jelzővel a Hargitát illetik – másképp kellene viszonyulni”– mondta az előadó, miközben számos fotót mutatott, és mesélt a Hargita látnivalóiról, szépségeiről.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Weöres, slam és animáció

Teljes mértékben sikeresnek nyilvánították a szervezők a Múzeumok éjszakája rendezvényt, melyet minden évben a nyári napfordulóhoz, azaz Szent Iván éjszakájához kötnek, illetve a hozzá legközelebb eső hétvégén tartanak meg.

Ajánló

ELŐADÁS Ma 18 órától a kovásznai művelődési ház Ignácz Rózsa-termében, az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub szervezésében, a Volt egyszer egy kék Duna című rendezvény meghívottja: Csáky Zoltán, a Duna Televízió örökös tagja (Gödöllő). Csáky Zoltán kedden a kézdivásárhelyi Vigadóban tart előadást, könyvbemutatót szintén 18 órától, beszélgetőpartnere Ferencz Attila.   ÁLLÁSAJÁNLAT A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház […]

Fülőke a falakon

Bő esők, nyári melegek járnak a napokban – a gombászok fesztiváli hangulatban találkoznak ilyenkor, gondolná az ember. Egész kicsiben ilyen volt az a gombafotó-kiállítás is, amelynek pénteki megnyitójára invitált a László Kálmán Gombászegyesület (LKGE) a Kónya Ádám Művelődési Házba.

Újra itt a jazztábor!

Idén 12. alkalommal szervezik meg a már hagyományteremtő, nagy népszerűségnek örvendő sepsiszentgyörgyi Jazz- és improvizációs zenei tábort. Részletekről, iratkozási határidőről, az idén oktató tanárok névsoráról érdeklődtünk.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Péntek 16.45 Jurassic World: Bukott birodalom (am.–sp. kalandfilm, m. sz., 128 p.); 17.00 Bűbáj herceg és a nagy varázslat (kan. családi animációs, r. sz., 85 p.); 18.45 Valami Amerika 3. (magyar, 103 p.); 19.15 Könyvklub (am. vígjáték, m. sz., 104 p.); 21.00 Köszi, Simon (am. dráma, 110 p. ); 21.15 Ocean’s 8 – […]

Fénybe borul a Józsiás

Először szervez fényfesztivált az udvarterek városában a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet (KVISZ). A rendezvényre Szent Iván éjjelén, szombat este kerül sor a Molnár Józsiás parkban, ahol hangulatos kivilágítással és változatos programmal várják az érdeklődőket.

Voloncs Attila regénye

Nagyszámú érdeklődő jelenlétében mutatták be Voloncs Attila Virágok esztendeje című történelmi regényét kedd délután a Vigadó Művelődési Ház dísztermében. A regény születéséről, illetve annak cselekményéről és hátteréről Deák Ferenc magyartanár beszélgetett a fiatal íróval.

Röviden

ZENE Június 21-én, csütörtökön 19 órától interaktív kamarazene koncertre hívja a nagyérdeműt a nagyváradi Thurzó Zoltán zongoraművész a szentgyörgyi Bástya házba. A koncertsorozat következő témája Szereti Ön Mozartot… és ami mögötte van? – interaktív zongorahangverseny ALKOTÓMŰHELY Június 20–22. között Sepsiszentgyörgyön tart vendégjátékot, tánc- és vizuális művészeti workshopot, illetve rövidfilmvetítést a bukaresti Tangaj Dance alkotócsoport. A […]

Az Avas-tető napja

Miután tavaly nagy sikernek örvendett, idén is megszervezik az Avas-tető napját, ami gyakorlatilag Kézdialmás és Lemhény közös faluünnepe. Vita a helyszín miatt sem lehet, hiszen a két település által közösen birtokolt részen, a Szent Mihály-templom fölött található Köszönő legmagasabb pontján szervezik meg a rendezvényt.

Friss versek Kovásznáról

Fiatal költővel gazdagodott Kovászna, ugyanis a kovásznai Czilli Aranka a Kőrösi Csoma Sándor Líceum magyar szakos tanárnője több jeles irodalmi folyóiratban is közölte verseit, mígnem pár napja megjelent első verseskötete Nyitott ablak címmel. A továbbiakban őt kérdeztük a költő útjáról és a verseiről.

KAPUI ÁGOTA, költő (1955–2018)

Abban a rettenetesen agyafúrt világban, amelyben élt 63 évet, már nem tehetett különösebbet KAPUI ÁGOTA, mint hogy végleg kivonul az élők közül; Istenem, az élők közül, a szeretők s a költőt benne és miatta egyre inkább szeretők közül.

Elhunyt Kányádi Sándor

Tegnap eltávozott közülünk Kányádi Sándor, Kossuth-díjas költő, a magyar nemzet művésze. A kilencven éves alkotó embert szerda hajnalban érte a halál Budapesten – tájékoztatta a család az MTI-t.

Röviden

KÖNYVBEMUTATÓ Dr. Ivácson Zsófia nefrológus és B. Kovács András szerdán, június 20-án du. három órától mutatják be a szentgyörgyi művesekezelés huszadik évfordulójára készült Második életem. Szervátültettek és orvosaik vallomásai című, riportokat, interjúkat tartalmazó füzetet a doktornő Iorga utcai rendelőjében. ALKOTÓMŰHELY Június 20–22. között Sepsiszentgyörgyön tart vendégjátékot, tánc- és vizuális művészeti workshopot, illetve rövidfilmvetítést a bukaresti […]

Legyen áldás az olvasón!

A tárca nélküli apa című regényét és Magyar igézetek című verseskötetét mutatta be Czegő Zoltán író és költő tegnap a sepsiszentgyörgyi Sugás kávéházban. A családias hangulatban lezajlott rendkívüli esemény adta lehetőséget kihasználva, barátai felköszöntötték a 80. életévét egy nappal korábban elrúgó szerzőt.

Quo vadis, székely nép?

Könyvbemutatóval egybekötött székelyföldi bemutatkozó körútja során hétfőn a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házában találkozott olvasóival Gábor Ferenc, a Magyarok Világszövetsége Erdélyi Országos Tanácsának újonnan megválasztott elnöke.