Bács István: Manapság nehéz megélni a fafaragásból, de az emléktárgyak elkészítése mellett jut idő egyedi alkotások megálmodására, elkészítésére is

A Vadon Egyesület által augusztus 14–19. között szervezett benedekmezei lovastáborban számos érdekes előadást tartottak, többek között a közismert sepsiszentgyörgyi Bács István, a népművészet mestere is izgalmas témát boncolgatott, a székelykapuk és kopjafák eredetéről, szimbólum- és motívumvilágáról beszélt a táborlakóknak. Ennek apropóján hivatásáról is kérdeztük a jeles fafaragót.

– Tudom, hogy szinte lehetetlen, de megpróbálná összefoglalni röviden az előadását?

– Elsősorban népművészetünkről, az ősmagyar, illetve őshun kézművességről, ruha-, kerámia-, fa- fémmegmunkálásról beszéltem a táborlakóknak, előnyben részesítve a fa megmunkálását, hiszen én ehhez értek. A népművészet a hétköznapi, használati tárgyak szebbé teremtéséről, dekoratív formában való bemutatásáról szól. A szakrális szimbólumoknak eszmei mondanivalójuk van, maga a motívum egy információ: ezeket őseink dokumentálták, és vallom, hogy újakat nem érdemes kitalálni, a régieket nem kell módosítani, hanem inkább az ősi, tiszta forrást kell megőrizni. A „korhoz igazítással” elveszik maga az üzenet. Például amikor egy székelykapura felfaragták a motívumokat, akkor ezekről le lehetett olvasni, hogy ki lakott a portán, mekkora a gazdaság, hány gyereke van a családnak, mekkora a vagyonuk. Csak azt kell visszaadni, amit megtanulunk.

– A fiatalok körében is egyre népszerűbb székely rovásírásról is szó esett.

– Az eredetéről beszéltem, hiszen amikor még a sztyeppéken éltünk, nomád életmódot olytatva, az állatokat át kellett adni a pásztorcsaládoknak. Az egyedeket átszámolták, de vissza is kellett adni, megszámolva: ezért őseink vettek egy pálcát, erre rótták rá tízesével a jószágokat, majd a pálcát kettétörték, fele maradt a gazdának, fele a pásztornak, és ősszel ezt tették össze, ennek alapján számoltak el. Innen indul a székely rovásírás, aztán a rovások bővültek, létrejött az ábécé, ennek segítségével egy köteg pálcára majdnem egy könyvet róttak fel. Ezeket egy szíjjal összecsavarták, és küldhették a következő településre.

– Mennyire megbízhatóak a források? Honnan érdemes tanulni?

– A székely rovásírás jól dokumentált, manapság egy kis utánajárással sokat olvashatunk róla, el is sajátíthatjuk.

– A kicsik gyakorlati bemutatón is részt vettek?

– Igen, miután egy rövid „munkavédelmi felkészítőn” átestek – ugyanis faragni csak borotvaéles késsel lehet –, a táborlakók motívumokat faraghattak. Ez egy nagyon szép szakma, hiszen a fából, ebből az organikus anyagból nagyon sok mindent lehet előállítani. Nemzetünket végigkísérte a fa, emberéleteken át jelen van. Születéskor ott a fabölcső, aztán a családalapításkor a kelengyés láda, de utolsó utunkon is elkísér a fakoporsó.

– Érdeklődnek-e a fiatalok a fafaragás iránt, jöttek-e önhöz tanulni az esztendők során?

– Nem nagyon jönnek, pedig ezt a tudományt át kell adnunk a következő nemzedéknek, hogy ne vesszen el, tudjanak róla. Azt viszont nem lehet megkövetelni, hogy mindenki ebben a környezetben éljen. Használjuk az újat, de tudjunk a régiről, hiszen az örökségünk!

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Hosszú út a siker felé

A baróti városi művelődési ház Bodosi Dániel-termében idén már második alkalommal szerveztek kiállítást: az erdőfülei Csog Jolán ruhakészítő után a baróti születésű, jelenleg a Marosvásárhely melletti Koronkán élő, papírhulladékból táskákat készítő Antal Hajnal mutatkozott be a közönségnek. Munkáit nem először láthatták az erdővidékiek, 2015-ben, a Barót Napok alkalmával ugyanis volt már kiállítása, ugyancsak a művelődési házban.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma: 16.00 Gringo (auszt.–am. akció-vígjáték, 110 p.); 16.15 Szeretet nélkül (or.–fr. dráma, 127 p.); 18.15 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 18.45 Három óriásplakát Ebbing határában (am.–ang. dráma, 115 p.); 20.45 Tomb Raider (am. akciófilm, 118 p.); 21.00 Tűzgyűrű: Lázadás (am. kalandfilm ). * Szombat: 11.00 Lengemesék (magy. rajzfilm, m. sz., 64 […]

Harmóniában a földdel

A nagybaconi Bardocz-Lutz Gyöngyi képzőművész neve valószínűleg sok erdővidéki számára még ismeretlenül hangzik, ami nem csoda, hiszen az 1951-ben Nagybaconban született alkotó sokáig külföldön élt, csupán tavalyelőtt tért haza szülőfalujába, ahogy maga fogalmazott „erős honvágyával vívott harca” eredményeképp.

„A virágnak megtiltani…”

Április 6-án és 8-án két rendkívüli koncertre kerül sor Kézdivásárhelyen, illetve Sepsiszentgyörgyön. A Székely Hírmondó és a Profi Rádió meghívására Sebestyén Márta és Andrejszki Judit nyújt csodálatos zenei élményt a Vigadóban, illetve a Krisztus király templomban.

Szocialista eldorádó

Hátizsákkal Kubában: El dorado socialista címmel Kedves Zsuzsa és Kedves Ferenc, a csíkszéki Erdélyi Kárpát-egyesület alapító tagjai tartottak vetített képes előadást Baróton az e heti Tortoma Önképzőkör keretében. Házi­gazda Demeter Zoltán volt.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 Estiu 1993 (sp. dráma, 97 p.); 16.30 Hurrikán meló (am. akcióthriller, 100 p.); 18.00 Vörös veréb (am. thriller, 142 p.); 18.30 Szeretet nélkül (or.–fr., dráma, 127 p.); 20.45 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 20.45 Három óriásplakát Ebbing határában (am.–ang. dráma, 115 p.). Pénztár és telefonos helyfoglalás 15 órától, tel.: 0787 […]

„Nem kevesebb, több!”

Szombaton 17 órától a zabolai Mikes-kastélyban rendhagyó jótékonysági eseményt szerveznek: a KreaKids Stúdió, a Pro Pectus Egyesület, valamint Datki Gyöngyike fényképész összefogásából készült fotókiállítás és mesekönyv-bemutató a közös emberi értékekre világít rá.

Fotókiállítás a korzón

Védd természetesen! – ezzel a jelmondattal hirdetett fotó- és rajzpályázatot a Kovászna Megyei Vízügyi Hivatal a víz világnapjára. A beérkezett munkákat Sepsiszentgyörgy főterén állították ki.

Meg kell tanulnunk szeretni

A várakozásoknak megfelelően, tudatra, lélekre egyaránt ható, építő gondolatokat ébresztő és nemes érzelmeket gerjesztő szellemi élményben részesült a nagyérdemű kedd este a Háromszék Táncegyüttes legújabb, AranyAsszonyok című sepsiszentgyörgyi bemutatóján. Nem véletlenül, hiszen a Furik Rita, felvidéki rendező–koreográfus által szakrálisnak nevezett táncszínházi előadás középpontjában talán a legemberibb érzés, a szeretet áll.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 L’atelier (fran. dráma, 113 p.); 16.30 Soha nem voltál itt (am.–ang.–fr. thriller, 85 p.); 18.15 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 18.30 Három óriásplakát Ebbing határában (am.–ang. dráma, 115 p.); 20.30 Egy fantasztikus nő (chil.–ném.–sp.–am. filmdráma, 104 p.); 20.45 Hurrikán meló (am. akcióthriller, 100 p. ). Pénztár és telefonos helyfoglalás 15 […]

Lehet jegyet váltani!

A sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában, illetve a jegymester.ro honlapon jegyet lehet váltani a Szent György Napok kulturális hetének előadásaira.

Bravó, Kézdi!

A tavalyinál sokkal több jó pályázat érkezett a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) által március 26-án Kézdivásárhelyen tartandó Civil Licitre. Ebben nyilván szerepe volt annak, hogy a múlt évben nagy elégtétellel távozhattak az igényelt összeghez képest közel háromszoros támogatást elnyerő pályázók, de mindenképpen dicséretes a városi civil szervezetek ügybuzgalma és tevékenysége.

Iráni és indiai időutazások

Az uzoni Erdélyi Lajos Községi Könyvtár előadóterme szolgált helyszínéül Péter Alpár képzőművész úti beszámolójának, amire Ballai Tímea Barbara könyvtáros szervezésében került sor.

Mese és valóság

Megújult formában várja látogatóit a sepsiszentgyörgyi református egyház nyugdíjintézetének alagsorában a Sinka Zita által berendezett babakiállítás. Ötletesség, változatosság és sejtelmesség egy mesevilágban, ahol 600 babaarccal nézhetünk szembe.

Film a Securitatéról

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében március 22-én, csütörtökön 19 órától Sepsiszentgyörgyön, a Sugás Vendéglőben vetítik a Gyöngyössy Bence által rendezett Janus című filmet.