Bács István: Manapság nehéz megélni a fafaragásból, de az emléktárgyak elkészítése mellett jut idő egyedi alkotások megálmodására, elkészítésére is

A Vadon Egyesület által augusztus 14–19. között szervezett benedekmezei lovastáborban számos érdekes előadást tartottak, többek között a közismert sepsiszentgyörgyi Bács István, a népművészet mestere is izgalmas témát boncolgatott, a székelykapuk és kopjafák eredetéről, szimbólum- és motívumvilágáról beszélt a táborlakóknak. Ennek apropóján hivatásáról is kérdeztük a jeles fafaragót.

– Tudom, hogy szinte lehetetlen, de megpróbálná összefoglalni röviden az előadását?

– Elsősorban népművészetünkről, az ősmagyar, illetve őshun kézművességről, ruha-, kerámia-, fa- fémmegmunkálásról beszéltem a táborlakóknak, előnyben részesítve a fa megmunkálását, hiszen én ehhez értek. A népművészet a hétköznapi, használati tárgyak szebbé teremtéséről, dekoratív formában való bemutatásáról szól. A szakrális szimbólumoknak eszmei mondanivalójuk van, maga a motívum egy információ: ezeket őseink dokumentálták, és vallom, hogy újakat nem érdemes kitalálni, a régieket nem kell módosítani, hanem inkább az ősi, tiszta forrást kell megőrizni. A „korhoz igazítással” elveszik maga az üzenet. Például amikor egy székelykapura felfaragták a motívumokat, akkor ezekről le lehetett olvasni, hogy ki lakott a portán, mekkora a gazdaság, hány gyereke van a családnak, mekkora a vagyonuk. Csak azt kell visszaadni, amit megtanulunk.

– A fiatalok körében is egyre népszerűbb székely rovásírásról is szó esett.

– Az eredetéről beszéltem, hiszen amikor még a sztyeppéken éltünk, nomád életmódot olytatva, az állatokat át kellett adni a pásztorcsaládoknak. Az egyedeket átszámolták, de vissza is kellett adni, megszámolva: ezért őseink vettek egy pálcát, erre rótták rá tízesével a jószágokat, majd a pálcát kettétörték, fele maradt a gazdának, fele a pásztornak, és ősszel ezt tették össze, ennek alapján számoltak el. Innen indul a székely rovásírás, aztán a rovások bővültek, létrejött az ábécé, ennek segítségével egy köteg pálcára majdnem egy könyvet róttak fel. Ezeket egy szíjjal összecsavarták, és küldhették a következő településre.

– Mennyire megbízhatóak a források? Honnan érdemes tanulni?

– A székely rovásírás jól dokumentált, manapság egy kis utánajárással sokat olvashatunk róla, el is sajátíthatjuk.

– A kicsik gyakorlati bemutatón is részt vettek?

– Igen, miután egy rövid „munkavédelmi felkészítőn” átestek – ugyanis faragni csak borotvaéles késsel lehet –, a táborlakók motívumokat faraghattak. Ez egy nagyon szép szakma, hiszen a fából, ebből az organikus anyagból nagyon sok mindent lehet előállítani. Nemzetünket végigkísérte a fa, emberéleteken át jelen van. Születéskor ott a fabölcső, aztán a családalapításkor a kelengyés láda, de utolsó utunkon is elkísér a fakoporsó.

– Érdeklődnek-e a fiatalok a fafaragás iránt, jöttek-e önhöz tanulni az esztendők során?

– Nem nagyon jönnek, pedig ezt a tudományt át kell adnunk a következő nemzedéknek, hogy ne vesszen el, tudjanak róla. Azt viszont nem lehet megkövetelni, hogy mindenki ebben a környezetben éljen. Használjuk az újat, de tudjunk a régiről, hiszen az örökségünk!

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Kedden: 16.45 A Hangya és a Darázs (angol–amerikai akciófilm, 118 perc, 2018); 16.45 Szicíliai kísértettörténet (olasz–francia–német filmdráma, 122 perc, 2017); 18.45 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018., magyar szinkronnal); 19.00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018.); 21.00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017); 21.00 Sicario 2. – A zsoldos (olasz–amerikai akcióthriller, […]

Kóborló, vándorló

A huszonhatodik Incitato Művésztábor során készült alkotásokból nyílt kiállítás tegnap az Incze László Céhtörténeti Múzeumban. A változatos technikával készített kóborló, vándorló tematikájú alkotások augusztus 26-ig tekinthetők meg.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma: 16.30 Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció (am. animációs film, rom. szink.); 16.45 A Hangya és a Darázs (ang. –am. akciófilm); 18.30 Haverok harca (am. vígjáték); 19.00 Budapest Noir (magyar krimi); 20.30 A hely (ol. vígjáték); 21.00 Felhőkarcoló (am. akciófilm, 102 p.). * Szombat: 11.00 Jönnek a kacsák (am.–kínai animációs […]

Táboroznak a döntősök

Ötödik alkalommal szervezték meg az országos szintű, Unikornis nevet viselő nyelvi olimpiát középiskolások számára. A háromszakaszos verseny utolsó, döntő fordulójára a jelenleg Csernátonban zajló nyelvi tábor keretében került sor.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 Sicario 2. – A zsoldos (ol.–am. akcióthriller, 122 p., magy. szinkr.); 16.30 A Hangya és a Darázs (ang.–am. akciófilm, 118 p.); 18.15 Haverok harca (am. vígjáték, 100 p.); 18.45 Könyvklub (am. vígjáték, 104 p., magy. szinkr.); 20.15 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 p.); 21.00 A Hangya és a Darázs. KONFERENCIA A […]

Több száz tevékenység

Az idén Európai Tehetségponttá vált, önfenntartó társulatként működő Osonó a 2017–18-as évadban a három műsoron lévő előadását 76 alkalommal, mintegy ötezer néző számára mutatta be Magyarországon, Romániában és Kárpátalján – tudtuk meg a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely évadzáró mérlegéből.

A rockabilly jegyében

Pénteken és szombaton a kétkerekűek fogják uralni Kézdivásárhelyt, pontosabban a fortyogófürdői komplexum kertjét: Béka és baráti köre tizenhetedik alkalommal szervezi meg a jótékonysági motorostalálkozót.

„Rétegmuzsikát játszunk”

Tavasszal ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját a sepsiszentgyörgyi Mácsafej zenekar. Alapítójával, Márk Attila „erdélyi daltulajdonossal” a kezdetekről és az eddig megtett útról beszélgettünk.

Még egy nap a Székely Vágtáig

Pénteken, 19.30-tól a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület szervezte huszár ügyességi versennyel megkezdődik a 2018-as Székely Vágta az Óriáspince-tetőn. A tulajdonképpeni verseny szombaton és vasárnap zajlik, a próbákon 26 lovas áll rajthoz: 15-en a Székely Vágta futamán, a Nemzeti Vágtára való kijutásért küzdenek, 11-en a Góbé Futamon vesznek részt.

Ajánló

KIÁLLÍTÁS A Vadon Egyesület szervezésében természetfotó-kiállítás nyílik július 12-én, csütörtökön 18 órától a Bene-házban, a Székelyföldi Vadászati Kiállítás előcsarnokában (Sepsiszentgyörgy, Gróf Mikó Imre utca 11.). A magyarországi Bilek Ferenc természetjáró fotós-filmes Az Állandó változásban – az ártéri vadon világa című kiállítást Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója nyitja meg. A belépés díjtalan.   MŰVÉSZ […]

Írisz-tábor Kőröspatakon

Mint minden évben, a Diakónia Alapítvány most is nyári táborba vitte a szentgyörgyi Írisz Házban foglalkoztatott fogyatékkal élő fiatalokat. A kőröspataki Írisz-táborban eltöltött hét nemcsak a kikapcsolódást szolgálja, az értelmes közösségi lét az egymásra figyelés gyakorlására is alkalmat nyújt.

Interkulturális gyermektábor

A Gyulafehérvári Caritas immár harmadik alkalommal szervezett interkulturális gyermektábort Ozsdolán. A július 9–13. között zajló tábornak 80 résztvevője van, témája a különböző népek, nemzetek és országok megismerése.

Vasárnap tárlatmegnyitó

Huszonhatodik kiadásához érkezett az Incitato művésztábor, ami ezúttal is Bálványosfürdőn zajlik. Az Art Camp a végéhez közeledik, ugyanis vasárnap, a céhtörténeti múzeumban mutatják be az elkészült munkákat.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 9.15 és 11.15 órától Hihetetlen történet az óriás körtéről (dán animációs film, 80 perc, 2017) magyar szinkronnal; 16.35 Taxi 5 (francia akciófilm, 102 perc, 2018); 16.45 Szicíliai kísértettörténet  (olasz–francia–német filmdráma, 122 perc, 2017); 18.45 A Hangya és a Darázs (angol–amerikai akciófilm, 118 perc, 2018); 19.00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018); […]