A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Lesz-e elég érdeklődő?

Lesz-e elég érdeklődő? Gazdaság

Nagy fába vágták fejszéjüket a vállalkozói szervezetek és önkormányzatok, amelyek nem kevesebbet vállaltak, minthogy több ezer állástalannak, szociálisan hátrányos helyzetben lévőnek és vállalkozni vágyónak fejlesztik vállalkozói készségeit, és a legjobb üzleti terveket 35-40 ezer eurónyi indulótőkével támogatják. A Központi Fejlesztési Régióban mintegy 50 szervezet használta ki az Európai Szociális Alap által támogatott Humán Erőforrás Operatív Program bőkezű ajánlatát, és pályáztak egyenként több millió lejre.

A hamarosan induló programok lebonyolítói azzal a problémával szembesülnek, hogy a kínálatdömping miatt nehezen tudják megvalósítani a vállalásokat, hiszen a térség minden állástalan, szociálisan hátrányban lévő, alulképzett személyét be kellene vonni. Bár nincs hiány olyan érdeklődőkből, akiket érdekel a képzés végén felkínált, új vállalkozás indítását célzó anyagi támogatás, de melléjük százasával kell toborozni olyan társadalmi kategóriákból is, akik számára nem vonzó a vállalkozási készség fejlesztése, és az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy csak azokon a szakmai képzéseken vesznek részt, amelyekért pénzt is kapnak.
A programdömping egyértelmű előnye, hogy hatalmas pénzösszegeket pumpálnak a gazdaságba, amelyek az egészséges gazdaság alapját képező kis- és középvállalkozásokat erősíti. Az új cégeknél új állások jönnek létre, mindennek jótékony hatása lehet az egész társadalomra. A pályáztatók viszont vélhetően túlvállalták magukat – ezt jelzi, hogy egyesek arra szólították fel az érdeklőket, hogy vigyenek magukkal még néhány ismerőst.
A kiírás előtt még az körvonalazódott, hogy a Központi Fejlesztési Régióban három vállalkozásfejlesztési projektet finanszíroz a Humán Erőforrás Operatív Program, de végül szinte minden pályázó szervezet nyert, így a térségben mintegy 50 ilyen programot kell lebonyolítani, mutatott rá Édler András. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is úgy véli, nem lesz gond az induló vállalkozásokat támogató pénzek odaítélésével, ám kihívást jelent, hogy minden pályázónak össze kell toboroznia annyi résztvevőt, ahány képzését vállalta.
A problémára korábban Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-ügynökség vezetője is felhívta a figyelmet, aki szerint nincs elég munkanélküli ezekhez a projektekhez. Háromszéken például mintegy 2900 olyan állástalant tartanak nyilván, aki csak szociális segélyből él, ám 80 százalékuk írástudatlan, így nem vonhatók be a vállalkozásösztönző projektekbe. Vélhetően a projektvezetők kénytelenek lesznek ajtóról-ajtóra járva felkutatni azokat, akik nem dolgoznak, de nem is szerepelnek a nyilvántartásokban, és meggyőzni őket, hogy jelentkezzenek a képzésekre. Kelemen Tibor korábban kifejtette: attól is tart, hogy ezek a projektek teljesen kiürítik a munkaerőpiacot, hiszen amíg elvégzik a képzéseket, addig sem keresnek munkát, utána pedig nincs garancia arra, hogy nyerő üzleti tervet írnak, és így megkapják a vállalkozás indításához az anyagi támogatást. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.