A szerethető, puha macik oldják a szorongást

Az óvodakezdés minden kisgyermek életében új kihívás, nagy megmérettetés. Fontos, hogy már az első pillanattól érezzék, hogy mi, óvónők szeretjük őket, figyelünk rájuk, és tiszteletben tartjuk kívánságukat. Ahhoz, hogy könnyebben beilleszkedjenek, megnyilvánuljanak, fontos tehát részünkről a feltétel nélküli szeretet, odafigyelés, és olyan játékos szituációk megteremtése, ahol bátran megnyílnak, önmagukat adják, felszabadultan, örömmel játszanak, és élvezik az együtt töltött időszak minden pillanatát.

A megyeszékhelyi Hófehérke Napközi Otthon Csibészkék kiscsoportjában „Az én macim” című kéthetes projektet a beszoktatás időszaka után olyan céllal terveztük, hogy a gyermekek komplex cselekvés útján, játékos tevékenységek által aktívan vegyenek részt közös játékhelyzetekben, érezzék meg a közösség összetartó erejét, valamint tapasztalják meg az együtt játszás örömét. Az otthonról hozott kedvenc macik merészséget biztosítottak, és segítséget nyújtottak a gyermekeknek, hogy nehézség nélkül bemutatkozzanak, bizonyos szerepeket eljátsszanak, anélkül, hogy szorongtak volna.

Célunk volt az is, hogy használják a beszédet mint a társas érintkezés eszközét, legyenek képesek csoporttársaik néven szólítására, közvetlen környezetük megismerésére, érzelmek megélésére, megtapasztalva a biztonságérzet, a társas érintkezés és ragaszkodás fontosságát. A kis Csibészkék jókedvvel tornáztatták naponta a macijukat, nagyság és szín szerint csoportosították őket, megmutatták, hogy milyen színű maciból van több, énekeltek, mondókáztak, mesét hallgattak, festegettek, közvetlen tapasztalattal édes, savanyú ízeket érzékeltek, magvakat kóstoltak, majd maciszerepbe bújva, jelszóra menekültek a kijelölt barlangba, és örömmel játszották a „Menjünk medvét vadászni” című mozgásos játékot is.

Ugyanakkor lényegesnek tartottuk a természet és környezetvédelem fontosságának megismertetését, az állatok védelmével kapcsolatos magatartás alakítását és fejlesztését is. Feladatunk volt, hogy a gyermekek szerezzenek minél több ismeretet a medvék életmódjáról, élőhelyükről. A medvéről szóló csiklandozó, mondókák, versek, énekek, mozgásos és matematikai játékok, különböző maciformák megjelenítése és a csoport macijának névadása és keresztelője mind-mind lehetőséget adtak az óvodai műveltségi területek sokoldalú feldolgozására, és nem utolsó sorban értelmi, szociális, érzelmi, kommunikációs és testi képességek fejlesztésére. Azt tapasztaltuk, hogy a kiscsoportosok örömmel élték bele magukat adott játékszituációkba, és élvezték a két hét játékos tevékenységeinek mókás pillanatait. A csoport maciját a gyermekek közös döntéssel Csillag Bruminak keresztelték, aki ezentúl minden hétvégén a Csibészkék vendége lesz.

Bedőházi Emese Aranka és Farkas Tünde óvónő

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Gyűlés a tyúkudvarban

A kisbaconi óvoda vegyes csoportja által kitalált és Veres Ildikó óvónő által lejegyzett mese első díjat nyert a Hófehérke Napközi Otthon Csöppnyi családkalandok meseíró és -illusztráló pályázatán.

Tombol a nyár!

Negyven napja esik az eső, kisebb kihagyásokkal. Lehet mégis igaz a népi megfigyelés, mely szerint, ha Medárd napján (június 8.) esik az eső, akkor negyven napig meg sem áll. Patakok, folyók léptek ki a medrükből, öntötték el az ártereket, károkat okozva.

Mátyás király nyomában

Az idei Mátyás király emlékév alkalmából Erdővidék Múzeuma és a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület által szervezett történelmi vetélkedőn való részvételünk jutalmául kiránduláson vehettünk részt Magyarországon. A vetélkedőre nagyajtai, baróti, vargyasi és erdőfülei diákok jelentkeztek.

Vakációs bibliahét Bodokon is

A KOEN Alapítvány magyarországi és erdélyi munkacsoportja által összeállított, Állati küldetés című közösségépítő célú foglalkozásokra alapozva szervezte meg a vakációs bibliahetet a Sepsibodoki Református Egyház július 2–6. között.

Közösségi foglalkozás

A sepsiszentgyörgyi Belvárosi Református Egyházközség idén július 9–13. között szervezett vakációs foglalkozásokat óvodások és kisiskolások számára. Ebben az évben a KOEN Alapítvány magyarországi és erdélyi munkacsoportja állította össze a közösségépítő célú foglalkozások ötnapos, élményszerű és játékos, de ugyanakkor mély bibliai üzenetet hordozó programját Állati küldetés címmel.

Könyvajánló

A Bod Péter Megyei Könyvtár ez alkalommal is két könyvet ajánl a gyerekek figyelmébe. Lotta Olsson – Maria Nilson Thore: Fura állatok Adott egy jó alapsztori sok-sok humorral. A sörényes hangyász és barátja, az apró mogyorós pele addig morfondíroznak, míg végül meghirdetnek egy versenyt, ahová a legfurább állatok jelentkezését várják. És lassan elkezdenek befutni a […]

Horoszkóp

A július a te hónapod, hisz a csillagok állása neked kedvez, mert az isteni áldás háromszöge békét, nyugalmat és szeretetet hoz az elmédbe, szívedbe, lelkedbe. Nem is kérsz te többet, hisz ez a három neked a legfontosabb. Szükséged van az Isten glóriájára, hisz bármerre nézel, a nagyvilágban tombol a gonosz, még a természet is megsokallta, […]

Csiga Zsiga kalandjai

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy kicsi csiga-biga. Az ő neve nem más, mint Csiga Zsiga. Ez a csiga a zöldséges kertben élt, anyukájával, apukájával és testvérkéivel. Csiga Zsigának két testvére volt, Csiga Csilla és Csiga Csabi. Egy szép napon vihar volt a zöldséges kertben. Zuhogott az eső és fújt a szél, de nagyon. […]

Mozaik

Öt perc alatt két hívás is befutott, hogy gólyafészek ázott át és esett le fiókákkal együtt az utóbbi napok heves esőzése miatt. Egyik fészekben, az olasztelekiben 4 fióka volt, a másikban, a kézdikőváriban pedig öt kifejlett fióka. Azonnal elkezdődött a mentési terv, amit nagymértékben az zavart meg, hogy egyidőben a Rara Avis Madártani Egyesület székhelye is árvíz alá került, és minden erőnkkel azon voltunk, hogy menthessük a menthetőt.

Számítógépes elosztás

Július 9-én kerül sor a nyolcadikosok kilencedik osztályba való számítógépes elosztására a bejelölt opciók alapján. A szaktárca már közzétette a felvételi általánosokat, amelyeknek 80 százalékát az abszolváló vizsgán szerzett jegyek számtani középarányosa, 20%-át pedig a tanuló 5–8. osztályban elért tanulmányi átlaga teszi ki.

Kalandozás Kalimpával

Hétfőn kezdődött és ma ér véget az első és második osztályos kisdiákok számára szervezett olvasásnépszerűsítő és szöveg­értést fejlesztő vakációs foglalkozás a Bod Péter Megyei Könyvtárban A Csodalámpa Olvasóklub tevékenységei 10 és 14 óra között zajlanak.

Fesztiválok, turnék, új produkciók

Sikeres évadot zárt a Cimborák Bábszínház, összesen 4 előadást tartottak műsoron, vendégalkotók közreműködésével 3 új produkciót is színre vittek, és közel két év után visszaköltözhettek, s újra birtokba vehették a felújított bábstúdiót.

Ne szelfizz medvével!

Székelyföldön, Háromszék erdeiben mindig is volt medve, öt–tíz évente pedig meg-meglátogatta a várost is, Sepsiszentgyörgyöt. A nyolcvanas években egyszer átsétált az Olt folyót átszelő hídon. 2012-ben a Puskás Tivadar Líceumban járta meg magát, de volt, hogy a sugárúton kísértette végig magát a helyi rendőrökkel.

Háromszéki ajánlat

Háromszéken nagyon népszerűek a lovastáborok, több ilyen ajánlatot is találtunk, de a kézműves-tevékenységeket szerető gyerekek számára is szerveznek szabadidős tevékenységet.

Olvasni jó!

A Bod Péter Megyei Könyvtár ez alkalommal is két könyvet ajánl a gyerekek figyelmébe.   Mészöly Ágnes: Egy másmilyen nap A könyv az írónő Ez egy ilyen nap című könyvének folytatása. A sorozat alapötlete egészen egyszerű: bekukkanthatunk 13 kamasz egy-egy átlagos napjába. Persze, felmerül a kérdés, hogy kit érdekelnének mások átlagos napjai, nincs mindenkinek elég […]