Az orvosok bérének látványos emelése kétségtelen, hogy legalább részben megoldotta, vagy mindenképpen jelentősen lelassította az orvosok elvándorlását, s ez mindenképpen nagy eredménynek mondható, ám újabb elégedetlenségeket is bevezetett. Ezt tetézi az étkezési és a vakációs jegyek körüli bonyodalom, amely ügyben a Sanitas Szakszervezeti Szövetség perrel fenyegetőzik.

A szakszervezet Kovászna megyei fiókja szerint elsősorban a megye négy kórházát érintik a gondok, és főleg azon alkalmazottak körében vált ki elégedetlenséget, akik nem részesültek béremelésben sem.
Az első gond a vakációs jegyek, amit a kórházak alkalmazottai nem kaptak, és nem is fognak kapni. Ez a járni jár, de nem jut tipikus esete, hisz a kórházak vezetősége nem vitatja el a kérés jogosságát, viszont azt mondják: a költségvetésben nem volt erre a célra elkülönített összeg, mert akkor, amikor azt kidolgozták, még nem volt szó arról, hogy vouchereket kell adni, a saját bevételekből pedig nem futja.
– A kórházak menedzsmentje szerint nincs amiből adjanak vakációs csekket, és attól tartok, ez valóban így is van. Ezzel együtt van egy törvényes rendelkezés, ami szerint ez az alkalmazottaknak jár. Azzal természetesen nem érthetünk egyet, hogy az amúgy csökkentett költségvetésből úgy adjanak pénzt ilyen célra, hogy az az egészségügyi ellátás rovására menjen, ezért ezt a gondot a minisztériumnak kell megoldania – mondta el Vasile Neagovici.
A megyei szakszervezet elnöke hozzátette: folyamodványt nyújtottak be az egészségügyi minisztériumhoz, hogy biztosítsák a kórházaknak ezt az összeget, annál is inkább, hogy diszkriminatív helyzetet eredményezett az ágazaton belül is, mert a minisztérium alárendeltségébe tartozó egységek – mentőszolgálat, megyei egészségügyi igazgatóság – megkapták a csekkeket.
A másik gond az élelmiszerpótlékhoz kötődik, amit az ebédjegy helyett adnak. A szakszervezet szerint ugyanis tévesen értelmezik a törvényt akkor, mikor ezt 42,5%-os adóval sújtják.
– Ezzel a gyakorlatban átlagosan körülbelül száz lejjel csökkentik a béreket. Az élelmiszerpótlékra semmilyen adót nem kellene kiróni. Mi ezt már elejétől fogva jeleztük, de nem volt, aki meghallgasson – állítja Neagovici.
A szakszervezeti bizalmi azt mondja: a hibásan kiszámított adó miatt, azoknak a fizetése, akikre „még nem került sor” a béremelésnél, nemhogy nőne, csökkenni fog. Ezek közé tartoznak az orvosokkal egyenrangú végzettséggel rendelkező, de a bérek szempontjából róluk „leválasztott” biológusok, vegyészek, illetve az ápolók, az irodai és a takarító személyzet. Az szakszervezet kérte a minisztériumtól, hogy mihamarabb oldják meg (legalább) ezt a két dolgot. Ha kérésük nem talál meghallgatásra, a szakszervezet attól sem riad vissza, hogy beperelje a szakminisztériumot a közigazgatási bíróságon.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Gyűjtés, vagy átverés? Országos szinten számtalan precedens volt arra, hogy beteg gyermekekre hivatkozva vertek át adakozó személyeket. Lapunk arról kérdezte a háromszéki hatóságokat, hogy milyen tanácsokkal látnák el azokat a személyeket, akik az utcán nemesebb célokért adnak kisebb- nagyobb összegeket. Mindezt annak tükrében tettük, hogy az elmúlt hetekben több személy is jelezte, leállították Sepsiszentgyörgy központjában, […]

Akadozik a közlekedés

Hétfő reggel elkezdték az aszfaltozást Sepsiszentgyörgy központjában, a Bem József utcában. A megyei útügyi vállalat három nap alatt tervezi befejezni a munkálatokat, addig – aki teheti – ne gépkocsival jöjjön folyó ügyeit intézni a megyei pénzügyi hivatalhoz, illetve a bankokhoz.

Mindenki jól járna

A város tulajdonába kerülhet a stadion – legalábbis a szerint a jogszabály szerint, amely a napokban jelent meg az Ifjúsági és Sportminisztérium honlapján. Eddig évekkel ezelőtt is eljutott az ügy, azt később egy alkotmánybírósági határozattal megsemmisítették.

Mindenki számára megterhelő

Harmadik negyedévi szokásos találkozójukon, melynek helyszíne a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság székhelye volt, a szociális szolgáltatásokat végző szervezetek és intézmények képviselői a fogyatékkal élő, illetve hátrányos helyzetű személyek besorolásának procedúrájáról, valamint jogairól, a rendszer hiányosságairól és mellékhatásairól beszélgettek.

Fizetik az előleget

Ma kezdik utalni az előleget az egységes mezőgazdasági támogatást kérelmező gazdáknak – közölte a miniszterelnök a hétfő reggeli kormányülés elején.

Utolsó lehetőség

Több, mint egy hónap  áll rendelkezésükre jelentkezni azoknak, akik hivatásos tűzoltóként szeretnének dolgozni a Baróton épülő, új tűzoltóállomásnál.

Van, ami csak itt lelhető fel

Első alkalom, hogy Háromszék ad otthont a nemzetközi gombászkongresszusnak (JEC, Journées Européennes du Cortinaire). A László Kálmán Gombászegyesület és Kovászna Megye Tanácsa által közösen szervezett 36. nemzetközi gombászkongresszus Bálványosfürdőn zajlik, és október 20-án ér véget.

Háromszéki kisbusz balesetezett Szeben megyében

Kovászna megyei kisbusz ütközött hétfő hajnalban személygépkocsival Szeben megyében. Több mentő- és SMURD-egység érkezett a helyszínre.   A helyi portálok beszámolói szerint a baleset a DN14-es jelzésű úton, Nagycsűr közelében történt. A személygépkocsi vezetője okozta, amikor szabálytalanul próbált előzni.   A háromszéki kisbuszban öt felnőtt és négy gyermek tartózkodott. Egyikük sem sérült meg, de a […]

„Egymás terhét hordozzátok…”

A 2017-es esztendő végén merült fel annak a gondolata, hogy valamit tennünk kellene a gyülekezetünkhöz tartozó idősek, betegek, rászorulók életminőségének a javításáért. A családlátogatás rendjén szembesültünk azzal, hogy nagyon magas gyülekezetünkben az idősek aránya a fiatalabbakhoz képest, hogy igen sokan vannak, akik magukra maradtak (gyerekeik valahol külföldön), akik betegek, akiket a szomszédok gondoznak, vagy nincs, aki rájuk nyissa az ajtót.

Röviden

Háromszékiek is mentettek Szombaton zajlott az országos méretű SEISM 2018 elnevezésű gyakorlat, amelyben háromszéki életmentők is segédkeztek. A meghirdetett sürgősségi állapot forgatókönyve szerint szombaton, reggel 9 órakor egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Románia délkeleti részét, a földmozgás elsősorban az ország fővárosában okozott komoly gondokat. A reggeli riadóval az ország több megyéjének katasztrófavédelmi egységét indították […]

50 éves a Művészeti és Népiskola

Mindazok jelenlétében, illetve mindazokat megidézve, akik megrajzolták az 50 éves intézmény arcát, gálaműsorral ünnepelték meg csütörtökön a Tamási Áron Színház nagytermében a Művészeti és Népiskola fél évszázados fennállását.

Magasabb szinten az ügy

Magyarországi hivatalosságok is felkeresték a csíkszeredai börtönt, ahol meglátogatták Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, az ún. székely terrorista-ügy két áldozatát. Sajtótájékoztatón bejelentették: mindent megtesznek, hogy az igazságra fény derüljön.

Készül az „etető térkép”

Nyomdában van az „etető térkép” – nyilatkozta Grüman Róbert. A megyei tanács turisztikáért (is) felelős alelnöke szerint Sepsiszentgyörgy tizenhat vendéglőjének, kocsmájának, gyorséttermének legjellemzőbb fogását mutató térkép novemberben minden fontosabb helyen elérhető lesz.

Ötvenezren vasút nélkül

Csalódott hangvételű közleményben tudatja Gheorghe Baciu volt bodzafordulói polgármester, aki a román választási „orosz rulett” szabályai szerint annyi szavazattal lett a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora, hogy az nem biztos elég lenne egy sepsiszentgyörgyi városi tanácsosi mandátumhoz: a szállítási minisztérium nem tervezi újraépíteni a bodolai vasúti hidat, amelyet június végén sodort el az ár.

Kevesebb az alkalmazott

Ünnepeltek a háromszéki vállalkozók, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 25. alkalommal díjazta a legeredményesebb cégeket. A háromszéki üzleti szféra krémje volt jelen Sepsiszentgyörgyön, a Panoráma Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezett eseményen, ahol a több mint száz jelenlévő cégvezetőt oklevelekkel és méltató szavakkal jutalmazta a kereskedelmi kamara vezetősége.