Az orvosok bérének látványos emelése kétségtelen, hogy legalább részben megoldotta, vagy mindenképpen jelentősen lelassította az orvosok elvándorlását, s ez mindenképpen nagy eredménynek mondható, ám újabb elégedetlenségeket is bevezetett. Ezt tetézi az étkezési és a vakációs jegyek körüli bonyodalom, amely ügyben a Sanitas Szakszervezeti Szövetség perrel fenyegetőzik.

A szakszervezet Kovászna megyei fiókja szerint elsősorban a megye négy kórházát érintik a gondok, és főleg azon alkalmazottak körében vált ki elégedetlenséget, akik nem részesültek béremelésben sem.
Az első gond a vakációs jegyek, amit a kórházak alkalmazottai nem kaptak, és nem is fognak kapni. Ez a járni jár, de nem jut tipikus esete, hisz a kórházak vezetősége nem vitatja el a kérés jogosságát, viszont azt mondják: a költségvetésben nem volt erre a célra elkülönített összeg, mert akkor, amikor azt kidolgozták, még nem volt szó arról, hogy vouchereket kell adni, a saját bevételekből pedig nem futja.
– A kórházak menedzsmentje szerint nincs amiből adjanak vakációs csekket, és attól tartok, ez valóban így is van. Ezzel együtt van egy törvényes rendelkezés, ami szerint ez az alkalmazottaknak jár. Azzal természetesen nem érthetünk egyet, hogy az amúgy csökkentett költségvetésből úgy adjanak pénzt ilyen célra, hogy az az egészségügyi ellátás rovására menjen, ezért ezt a gondot a minisztériumnak kell megoldania – mondta el Vasile Neagovici.
A megyei szakszervezet elnöke hozzátette: folyamodványt nyújtottak be az egészségügyi minisztériumhoz, hogy biztosítsák a kórházaknak ezt az összeget, annál is inkább, hogy diszkriminatív helyzetet eredményezett az ágazaton belül is, mert a minisztérium alárendeltségébe tartozó egységek – mentőszolgálat, megyei egészségügyi igazgatóság – megkapták a csekkeket.
A másik gond az élelmiszerpótlékhoz kötődik, amit az ebédjegy helyett adnak. A szakszervezet szerint ugyanis tévesen értelmezik a törvényt akkor, mikor ezt 42,5%-os adóval sújtják.
– Ezzel a gyakorlatban átlagosan körülbelül száz lejjel csökkentik a béreket. Az élelmiszerpótlékra semmilyen adót nem kellene kiróni. Mi ezt már elejétől fogva jeleztük, de nem volt, aki meghallgasson – állítja Neagovici.
A szakszervezeti bizalmi azt mondja: a hibásan kiszámított adó miatt, azoknak a fizetése, akikre „még nem került sor” a béremelésnél, nemhogy nőne, csökkenni fog. Ezek közé tartoznak az orvosokkal egyenrangú végzettséggel rendelkező, de a bérek szempontjából róluk „leválasztott” biológusok, vegyészek, illetve az ápolók, az irodai és a takarító személyzet. Az szakszervezet kérte a minisztériumtól, hogy mihamarabb oldják meg (legalább) ezt a két dolgot. Ha kérésük nem talál meghallgatásra, a szakszervezet attól sem riad vissza, hogy beperelje a szakminisztériumot a közigazgatási bíróságon.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.

Vízgondok Vargyason

Vargyasiak jelezték még vasárnap este a közösségi oldalon, hogy a faluban nincs vezetékes víz, nem lehet mosni, tisztálkodni sem. Sütő Levente Lehel polgármestertől érdeklődve megtudtuk, a gondot a vízszivattyúk eldugulása okozta.

Adminisztratív és pénzügyek

Költségvetés-kiigazítások, tagsági díjak befizetése, tisztségjegyzékek jóváhagyása szerepelt többek között Kovászna megye tanácsa rendes augusztusi ülésének napirendjén.

Hetvenéves idea testesült meg

A Bodok-hegység gerincén, a 36 kilométeres gerinctúra közepén, hat másik, kisebb túraútvonal találkozásánál a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ hétfőn csinos kis menedékhelyet adott használatba a hegyen megszorulók hasznára. Az ünnepélyes átadón Tamás Sándor megyetanácselnök is jelen volt.

Röviden

Heti sürgősségek A megyei sürgősségi kórházban augusztus 6-a és 12-e közötti időszakban 771 sürgősségi esetet láttak el a szakemberek, és 191 alkalommal utalták be a betegeket. Erőszakos cselekmények miatt 7 pácienst kezeltek, illetve 8 ittas szorult orvosi segítségre. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 41 szív- és érrendszeri, 74 […]

Megvan rá a pénz!

Nem ismétlődik meg az, ami tavaly történt, hogy tej-kifli nélkül maradjanak a háromszéki kisdiákok. Idén ősszel zökkenőmentesen zajlik a program – ígéri Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Nem magánügy

A SIC Feszt, és azon belül a Családi nap szervezői remélték, elérik a fiatalok ingerküszöbét is a családon belüli erőszakról szóló előadással, és ez valóban megtörtént. Az országban minden 30. másodpercben megvernek egy nőt – ők a mi közösségünkben is jelen vannak –, 2016-ban pedig 200 nő vált a családon belüli erőszak áldozatává. Róluk és a többi szenvedőről beszélgettek az egy asztalnál ülő Bálint Olga, a Szentkereszty Stephanie Egyesület igazgatónője, Hegedűs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke, Dobolyi Tünde, kézdivásárhelyi ügyvéd és Ájgel Ágnes, mint szervező.

Lehet programálást kérni

Bár az állami intézmények – elvben – nem dolgoznak a hét második felében, a sepsiszentgyörgyi útlevélosztály nem zár, csak a hivatalos, törvényben előírt szabadnapon, augusztus 15-én nem nyitnak ki.

Beindult a nagyipar

Több mint ötszáz, 4–12 éves közötti gyerek jelent meg az augusztus 19-éig tartó evangelizációs hét első napján a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templomban. A labdázás, rajzolás, festés, játék mellett – finoman adagolva – szó esik Istenről is.

Remélik a kedvező döntést

A közéletiség iránt érdeklődő fiatalok a SIC Feszt Székelyföldi Szabadegyetemen az aktuálpolitika kihívásairól és problémáiról is testközelből, azaz a törvényhozásban, végrehajtásban tevékenykedő politikusoktól is hallhattak. Szombat délben Cseke Attila szenátusi frak­ció­vezetővel Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke beszélgetett a most éppen az alkotmánybíróságon pihentetett új közigazgatási kódex kapcsán.

A Bod Péter megyei könyvtár programja

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban a nyári nyitvatartási program szeptember 3-áig: kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 10–17, szombaton 9–13 óráig. Augusztus 15–17-én (hivatalos munkaszüneti napok) zárva; szombaton, augusztus 18-án a megszokott program szerint, 9 és 13 óra között várják az olvasókat.