A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Ráérős tempóban jobban megy

Ráérős tempóban jobban megy Kovászna megye

Kovászna megye négy városában összesen 275 diák vett részt az Amőba Oktatási Központ által szervezett érettségi felkészítőkön. Megszívlelendő tanulságokkal, de ami még fontosabb, jelentős tudásszint-emelkedéssel jártak az iskola után bevállalt pótórák.

A felkészítő négy hónapot tartott, a heti alkalmakon – januártól májusig – 55 órára elosztva vették át a vizsgákra szükséges tananyagot. Ez idő alatt összesen 257 diák látogatta az órákat, 71-en matematikából, 186-on románból óhajtották tudásukat felsrófolni. Illetve volt, akit küldtek, így nem mindenki törte magát az eredményekért még itt sem – állapították meg az oktató romántanárok. A tulajdonképpeni munka teszteléssel kezdődött, hiszen ez alapján lehetett mérni az előrehaladást. Az érettségi tételsorok szabványához igazodva dolgoztak különböző feladattípusokon a diákok, matematikából a reál és humán szakosok programjához is igazodtak, hiszen ők más-más nehézségi szintű gyakorlatokat kaptak.
– A jelentkezők között nem egy volt, akinek az alapjai sem voltak meg a románnyelv-tudásnak – mondta Vass Zsuzsa tanárnő. – A már nyolcadikban jelentkező hátrányt nem lehet ledolgozni a középiskolában, ott nem lehet alapozni.
Ráadásul az idei végzősök pechjére utolsó évben változott meg az érettségi tételsor típusa, az első két feladat a nyelvismeretet, szövegértést méri, nem működik a magolás. Jelentősebb haladást az irodalmi művekről szóló harmadik tételnél tudtak elérni, azokat mind megértetve és megtanítva. Mivel az osztályzatok súlya nem nyomta őket, a diákok bátrabban mertek megszólalni a románórákon.
„Leginkább az hiányzik nekik, hogy az órákon kívül is beszéljék a nyelvet” – ez Bajkuj Mihaela kovásznai tanárnő véleménye. Abban mindkét megkérdezett oktató egyetértett, hogy a diákok hozzáállása meghatározta a végső jegyet – sokan nem is akarnak megtanulni románul –, de a jelentkezők végső tesztje három városban javulást mutatott, Baróton viszont a végére nagyon ellazultak a végzősök, és lerontották jegyeiket – értékelt Bereczki Kinga, az Amőba mene­dzsere.
Összességében úgy tűnik, nemcsak amiatt vannak komoly problémáik a Kovászna megyei tanulóknak, hogy nem idegen nyelvként tanulják a románt. A tanárokat szorítja a kötelező tanterv, sok a kért anyag, de a diákok viszont kicsit sem szorítják ülepüket a székhez, van, aki 18 éves korára egy magyar könyvet sem olvasott el, nemhogy románt…
A felkészítő matematikaórák feladatmegoldással kezdődtek, amelyet aztán átbeszéltek, közösen is megoldották, ha valaki egyéni változattal jelentkezett, akkor arra vonatkozóan is tanácsot kapott, hogy milyen helyzetben elfogadható vagy nem az általa kidolgozott megoldás. A tételsorokhoz ajánlott kidolgozási menethez többször visszatértek, a diákok ugyanis hajlamosak voltak elfeledni a feladattípusok megoldási módszerét. Nem mellékesen saját tanulási technikáik megismeréséhez és jobbításához is útmutatót kaptak a felkészítő résztvevői, például a tételeket, képleteket színes papírlapokra kiírva vizuális támaszt is kaptak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.