„Miért kell csúcsforgalomban, reggel nyolc óra előtt – amikor mindenki munkába siet – sofőriskolásokkal zsúfolni, akadályozni az amúgy is csigatempójú sepsiszentgyörgyi forgalmat?” – tette fel a kérdést egy dühös olvasónk, aki reggel, munkába menet kapott el egy „totyogó” sofőriskolás járgányt, így sikeresen el is késett munkahelyéről. Az illetékeseknél érdeklődtünk.
„Megértem, hogy most tanulnak. Mi is voltunk kezdők, de nem lehetne másokra is tekintettel lenni, és az amúgy is csigatempóban haladó járgányokat reggel 8 óra után indítani, amikor nincs kapkodás, sietség? Erre nincs törvény?” – tette fel a kérdést a panaszos férfi.
A közismertebb sepsiszentgyörgyi sofőriskoláknál érdeklődtünk, és kiderült, hogy a megyei rendőrséggel már több éve együttműködnek ezen a téren. A megkérdezett sofőriskolák vezetői lapunknak kifejtették, ők közölték oktatóikkal a rendőrség által megadott időintervallumokat, és ezeket – főképpen iskolaidőben, amikor zsúfoltabbak reggel az utcák – igyekeznek betartani. Ám a városban való vezetés is elengedhetetlen a sikeres vizsga érdekében, a számos tanonc tükrében erre is sort kell keríteni, hangsúlyozták.
Tolvaj-Marin Nicoleta, a megyei rendőrség szóvivője érdeklődésünkre elmondta, ilyen esetekben a türelem, a megértés, empátia nagyon fontos. Ugyanakkor hozzátette, a forgalmi rendőrség különféle szigorításokat vezetett be ezen a területen: útvonalakat is meghatározott a sofőriskoláknak, amelyeken bizonyos időpontokban nem szabadna, hogy közlekedjenek az újoncok (éppen a forgalmi dugók megelőzése, elkerülése végett). A szóvivő hangsúlyozta, hogy egyszer minden autóvezető volt sofőriskolás, fontos a megértés ezen a téren. <<
Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. szeptember 13., 5:29
  ÉRTÉKELÉS: 22

  Egyszer olyan is volt, hogy a gyakorló autóvezető a gyakorlópályán kezdte a tanulást és csak akkor ment ki a közutakra, amikor az autót már megtanulta uralni.

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 13., 8:07
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Kezdin is az a helyezet hogy sofor iskolas autoval tele a varos de nemcsak reggel hanem a nap barmely szakaban’en megertem oket is de azert ez mar sok lepten nyomon iskolas auto totyog elotted (nem kell fekvo rendor ezt megteszik az iskolas autok) azert lehetne valamit tenni ezert is!!!!!!!!!!

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 13., 8:33
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Kézdivásárhelyen is hasonló a helyzet, van vagy 6 iskola.. s reggel is és a délutáni csúcsban is akadályozzák a forgalmat, olyan helyeken vezetnek, ahol nem szabadna.
  Felszólítom a Tanácsot, hogy hozzon egy rendeletet, és szabályozzák az időintervallumokat. Egész nap mehetnek körbe.. de reggel s délután másfél -2 órára pihenjenek meg.

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 13., 10:30
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Megkerdeznem a Kezdii nagymellenyes soforokot ok hol vezettek???Par eve van hajtasia es o mar profi,az e szebe se jut hogy valamikor o is olyan volt mint egy par ,,rendorbakancs,,Tisztelet a kivetel de ez van,ha elindulna idoben nem kesne el.

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 13., 12:30
  ÉRTÉKELÉS: 22

  Lehet, ha mondjuk nem mindenki kocsival menne a vécére s a sarki boltba, vagy a gyalog tíz percre lévő munkahelyére, akkor nem lenne akkora forgalom. Úgy csinál mindenki, mintha Kézdi nagy világváros lenne, vetekedne méretben Pesttel, Londonnal. Még a faluról járokat megértem, mert na, a buszok szarok, ritkán járnak, s jőni-menni kell. De könyörgöm, amikor minden percbe szökünk kocsiba, s a szivarért is autóval megy le mindenki…
  A másik pedig, hogy mindegyiketek volt balfasz az úton, ne csináljatok úgy mintha anyátokból úgy estetek volna ki, hogy a jogsi a kezetekben volt, s a vezetés a kicsi ujjatokban.
  És hát az a helyzet, ha olyan tisztában vagytok azzal, milyen zsúfolt a város, akkor miért nem indultok korábban vagy későbben, hogy elkerüljétek azt a bazi nagy forgalmat? Vagy miért nem mentek gyalog? Me a központból messze vannak a gyárak? Vagy mi?

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 13., 20:28
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Nekem is borsózik a hátam szintén Kézdin mikor iskola aufót látok nó meg mikor nem kapok parkolót, mivel a központ környékén sok az elhagyott autó! Ha a Penny környékét megoldották máshol is lehetne!!!!

  • User
   Dátum: 2018. szeptember 13., 21:02
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Elfelejtetted, hogy pár évvel ezelőtt, amikor valamelyik oktató nagy nehezen sofőrt faragott belőled, te es ugyanolyan balfasz voltál, mint a maiak, vagy még balfaszabb? Azt pedig végképp nem értem, hogy hogy a nyavajába nem kapsz parkolót Kézdin, hiszen alig van autó ebben a városban. Inkább a magadfajtáktól kellene borsózzon a hátad.

    • User
     Dátum: 2018. szeptember 17., 10:05
     ÉRTÉKELÉS: -5

     Igen, fafej, Kézdin, ebben a koszfészekké degradált nagyobbacska, mintegy 17000 lakosú faluban eligecske van aató. Most a magánszemélyek tulajdonában levőkről beszélek. Szerény becslés szerint van vagy 3-4000 de lehet, hogy sokat mondtam. Céges kocsi lehet további kb. 1000. A környező falukban lakók tulajdonában lehet még ugyanennyi. Ezzel szemben a 34000 lakosú Székelyudvarhelyen több mint 18000 a verdák száma. Van esetleg hozzáfűzni valód?

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 14., 7:34
  ÉRTÉKELÉS: 2

  De miert kelloolyanok autoval jarjanak munkaban akik pl . egy km . belol laknak a munkahelyektol meg raadasul rondaul elhizottak is,meg akadalyozzak a parkolast a varos minden reszen,na az ilyeneknek tudnek lekeverni kettot !!!

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 14., 13:27
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Még 87-ben- amikor én vizsgáztam…először a poligon-ban kellett megtanulni az autőt uralni, igaz, csak egy egyszeri 1300 dacia volt, és a forgalom se volt a mai, de mégis…az is igaz hogy most már minden boldog-boldogtalannak relativ egyszerüen lehet könyvet szerezni- ismerek jó párat a barnább fajtából amelyik totál analfabéta de 2000 márkáér vett könyvet magának- de igaza van azoknak is akik mondják hogy most már a budira is autóval járnak…ezt megoldani szerintem nem lehet, ugy hogy marad a “deszkurkálás”, a rinyálás nem produktiv

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 14., 22:28
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Érthető, hogy kell a “praktika”, de nem csak reggel 7 órakor és délután 15 órakor van forgalom a -városokban, hanem egész nap. Szóval, ha 1-2 órát “pihennek a şcoalas autók”, nem nagy veszteség

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 16., 0:28
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Na mindenki menjen-sze gyalog, me nincs hely nekem, és én olyan f@sza gyerek vagyok, hogy csak nekem gyártottak autót!

  Valahogy ez jön le nekem néhány hozzászólásból. Tetszik, nem tetszik, mindenki azért vett magának autót, hogy használja. Ő vett bele benzint, fizet adót, útadót, karbantartást, s ha úgy hozza a helyzet, akkor parkolási díjat. Ha 100 métert megy vele, vagy 1 kilométert, az ő baja. Azért vette. Hogy ez másnak nem tetszik? Az ő baja. Addig amíg betart valaki minden szabályt, fizeti a fizetnivalót, senkinek semmi köze, hogy ő munkába jár autóval, szivarért, vagy szukkot inni. S ha netán most tanul, joga van ahhoz is. Fizetett érte. Akadályozza a forgalmat? Lehet. De ez a helyzet. Ha ott döcögsz mögötte, bírd ki! Valamikor te is voltál hasonló helyzetben. (No itt lesz aki tiltakozni fog, azoknak már a bába kezébe nyomta a jogsit, vagy betűrte annak idején a pelenka korcába).
  Elkésik valaki munkából, mert a lassú jármű után haladt? Na ez tényleg kemény érv. 🙂 De ugyanakkor nevetséges.

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 20., 17:03
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Aki reggel csúcsforgalomba indul munkába annak ezzel számolnia kell. Könnyű ráfogni a soförsulisokra de a kedves úr azt elfelejti megemlíteni hogy vannak náluk sokkal rosszabbak is akik jobban akadályozzák a forgalmat mint akár 5 soföriskolás autó. Induljon el korábban mint ahogy én is teszem… sőt mellékutakon elkerülöm a csúcsforgalmat is. Mi is tanultunk mindannyian, minket is szidtak eleget és többek között valószínüleg őt is. Nem kellene elfelejteni hogy mindenki valahol egyszer elkezdte. Majd próbálja ki milyen amikor az ő seggébe húznak s rádudálgatnak akár ok nélkül is mert a háta mögött lévő egyszerűen bal lábbal kelt fel. Mert sajnos későn kelő ùr van bőven ilyen is, nem kell ahhoz tanulónak lenni.

Ajánló

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.

Rákkeltő gyomirtó?

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.

„Fogadjunk, kibírod 0.3”

A baróti, fogyatékkal élő gyermekek nappali foglalkozását biztosító Laura Ház október 21-én ismét jótékonysági futónapot szervez – immár harmadik alkalommal – a baróti iskola sportpályáján.

Szotyor „megvédte magát”

A Szotyorba tervezett leendő családi otthon a falubeliek rendkívül ellenséges viszonyulása miatt meghiúsult. Ezt rendkívüli győzelemként élik meg azok a hangadók, akik felszólaltak a helyi kultúrotthonban megtartott kedd esti falugyűlésen, amelyen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és Vass Mária, valamint Szász Katalin, a Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetője és helyettese jelentek meg, hogy a felmerülő kérdéseket megválaszolják. Nem adtak lehetőséget nekik.

Amatőr festőművészek Kézdivásárhelyen

Szinte nem telik el egy év, hogy ne legyen nacionalista indíttatású rongálás Kézdivásárhelyen. Most az oroszfalvi kijáratnál levő tábla esett áldozatul ennek, ismeretlen tettes a város magyar feliratát festette le. Igaz, hogy részben, valaki megzavarhatta az amatőr festőművészt, így csak a Kézdi feliratot mázolták le piros és fekete festékkel. Nem ez az első alkalom, hogy […]