Lejárt a horgásztilalom, a síkvizeknek számító folyóvizeken szerdától feszülhetnek a horgászzsinórok. Az illetékeseket arról faggattuk, mennyit kóstál, hol lehet kiváltani a halászengedélyeket, ezek hol, mire használhatók, illetve rákérdeztünk arra is, mire ügyeljenek a horgászok, miért és kik által bírságolhatók. Kiderült, bizony van miért aggódni, mivel a szabálytalankodókat pár száz lejtől akár pár ezer lejes bírsággal is sújthatják.
László Béla, a megyei sporthorgász- és vadászegyesület (AJVPS) elnöke elmondta, az Országos Halászati és Halgazdálkodási Ügynökség engedélye mellett ők a tagsági díjjal együtt adják ki a saját engedélyüket, ezzel az illetők Háromszék területén azokon a vizeken (tavakban, patakokban) halászhatnak, amelyekre az egyesületnek szerződése van. „Monopolhelyzet van, a megyében csupán mi bocsáthatunk ki ilyen engedélyt” – hangsúlyozta az egyesületi elnök.
Tőle tudtuk meg, hogy az említett engedély Erdővidéken az Olt jobb partján Ágostonfalváig, a Barót patak alsó szakaszán (a bodvaji hídtól az Oltig), a Vargyas-patakon (Hargita megye határától a Kormosig), valamint a Kormos-patakon (Erdőfülétől az Oltig) érvényes. A megye más részein az Olton, a Feketeügy két szakaszán, a Kovászna-, Zsombor-, Somkő-, Száldobos-, Besenyő-patakon, de ide tartoznak az uzoni, szentivánlaborfalvi, komollói és szörcsei tavak is, akárcsak a Bodzaforduló-, Gelence-, Ozsdola- és Ojtoz-patak. Fontos tudni, hogy hegyi vizeken csak csütörtökön, szombaton és vasárnap lehet horgászni az egyesület engedélyével.
A szakember szerint problémát jelent, hogy az egyesület nem bírságolhat – annak ellenére, hogy ők a fizető „vendégek”, a halászoktól beszedett összeg 25%-át az Országos Halászati és Halgazdálkodási Ügynökségnek utalják –, az ügynökségnek pedig csupán egy ellenőre van 7 megyére, így „ritkán jut el Háromszékre”.
– A környezetvédelmi őrség még bírságolt mifelénk, illetve a csendőrséggel közösen végeztünk ellenőrzéseket. A rendőrség is kellene ellenőrzéseket végezzen, ám jómagam eddig nem hallottam ilyen akcióról. A bírságok pár száz lejtől kezdődnek, és akár 3 ezer lejre is rúghatnak, ha például párosodási időszakban kapnak rajta valakit a horgászaton – összegzett László Béla.

Pisztrángra csak műcsalival!
Bögözi Elemér, a sporthorgász- és vadászegyesület felsőháromszéki alegységének titkára, halőre és vezetője lapunknak elmondta, a halászati engedélyek ára korosztályonként változik. Eszerint 14 éves korig 18, 14-18 év között 38, 18-65 év közöttieknek 150 lejbe kerül az éves engedély. A 65-75 év közöttiek 75 lejért, a 75-80 év közöttiek 38 lejért horgászhatnak, míg a 80 év fölöttieket csupán nyilvántartásba veszik, ők ingyen pecázhatnak Kovászna megye vizeiben és holtágaiban a Veresvíz és a Bászka kivételével, amelyeket az állami erdészet adminisztrál.
Akinek az idei évre érvényes engedélye van, bármelyik egyesületnél is váltotta ki, az ország legtöbb folyóján horgászhat. A büntetések értéke engedély nélküli halászatért 300 és 600 lej között változik, ugyanakkor 600 és 1000 lej közötti bírságot szabhatnak ki azokra az engedéllyel rendelkező személyekre, akik például pisztrángra nem műcsalival horgásznak, továbbá nem tartják be a méretekre vonatkozó előírásokat. Utóbbiaknak emellett 90 napra felfüggesztik a horgászengedélyüket is.

Napijegy Besenyőn
A Maksa községben található Besenyői-tónál napi jegyet lehet váltani – tudtuk meg Selariu Gyulától, a tavat adminisztráló Vad Természet Egyesület vezetőjétől. A napidíj (napkeltétől napnyugtáig) 30 lejbe kerül, aminek fejében 3 kiló halat vihet haza a horgász. A 24 órás jegy ára 50 lej, ami 5 kiló hal hazavitelét teszi lehetővé. A 3 kiló felettire növekedett csukát és süllőt a horgász kénytelen visszaengedni, akárcsak az 5 kiló feletti pontyot.
Selariu nem panaszkodik az illegális horgászokra, mivel olyanra már rég nem volt példa a tavuknál, hiszen az egyesület emberei rendszeresen ellenőrzik a horgászokat, de ha mégis lenne, aki jegy nélkül halászik, akkor annak a törvénnyel gyűlne meg a baja, mivel „az engedély nélküli horgászat lopásnak minősül”.

Erdővidéki horgászvizek
A baróti Rika Sporthorgász Egyesület vezetője, Marian István is megerősítette, a horgászengedélyeket most már csak az AJVPS baróti székhelyén lehet kiváltani (korábban a Rika Egyesületnél is mód volt erre), az árak egységesek, január óta nem változtak: a Rika Egyesület tagjainak egy évre 150 lej, új tagoknak 175 lej. Nyugdíjasoknak, fogyatékkal élőknek, diákoknak náluk is kedvezmény jár. Elmondta, a horgásztilalom idején számos ellenőrzést végeztek a rendőrséggel együtt, a szabályokat megszegőket büntették.
A Barót melletti Pumpaházi-tóban a napidíj tagoknak 30 lej, másoknak 60 lej, ezért 4 kg halat lehet elvinni. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. június 8., 8:11
  ÉRTÉKELÉS: 9

  sajnos megdupaztak a berlet arat es lecsokkent felenel tobbre a halasz terulet,tudnilik a nagy =kanalizalassal= kiirtottak a kaszonpatakbol a novehyzetet,allatvilagot,hal allomanyt…..ilyenert mas orszagokban bunteto eljarast kezdemenyeznenek de nalunk …..

 • User
  Dátum: 2018. június 8., 11:58
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Lenyeg az hogy mint a melytiszteletre melto UR mondta “MONOPOLHELYEZET” van ami szep ekes magyar nyelven azt jelenti hogy azt csinalnak amit akkarnak csak fizessen a paraszt, magyaran megkopasszak a horgaszokat !!!!!!!!!! HAJRA !!!

Ajánló

Röviden

Áthelyezték Bekééket A feketehalmi börtönből a csíkszeredaiba kerül Beke István és Szőcs Zoltán, az ún. székely terrorista ügyben négy-négy évre bebörtönzött két kézdivásárhelyi fiatalember. A hozzátartozók fel is keresték az elítélteket, így Szőcs Csongor, Zoltán testvére is. Elmondta: most pszichikailag jobb állapotban vannak, mint Feketehalmon, ahol a tranzitban lévén, mindenféle emberekkel voltak kénytelenek egy levegőt […]

Kezdődik a pótérettségi

Hétfőn, augusztus 20-án a román írásbeli vizsgával megkezdődik az idei pótérettségi, amelyre megyénkben 427-en iratkoztak be.

Megkoptatta az idő

Felújítják a sepsiszentgyörgyi ortodox katedrálist. A munkálatok elkezdődtek, a tervek szerint idén be is fejeznék.

Felújított osztályok

Két felújított osztályt adtak át a sajtó és Tamás Sándor megyetanácselnök jelenlétében a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórházban. A gyermekosztály és a kardiológia kényelmesebb, modernebb, felszereltebb lett. Az első, a 2013–2017-es Regionális Operatív Programon belül megnyert pályázati pénzből (60 millió lej) korábban már végeztek szerkezet-megerősítési és épületfelújítási munkálatokat, a műszerezettséget is javították.

Természet, az élet forrása tábor idén is

Huszonnégy diák vett részt az idén harmadik alkalommal megszervezett Természet, az élet forrása nevet viselő táborban július 30.—augusztus 1. között Bikfalván. A Zöld Nap Egyesület, valamint a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) és az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület rendezvényre Csernátonból, Dálnokból, Gelencéről, Lisznyóból, Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről és Lemhényből pályáztak sikeresen a résztvevők.

Bezárhatják az ülepítőt

Baróton immár hosszú és unalmas története van a város víz- és csatornahálózatát felújító munkálat kivitelezésének. Nem is élnénk Romániában, ha a dolgok ne vettek volna mindenki számára kellemetlen fordulatot egy idő után.

Kedv van, víz van

Egész nyáron alig lehetett strandolni Sepsiszentgyörgyön a kedvezőtlen időjárás miatt, az elmúlt napokban azonban túlzsúfolt lett a létesítmény, más megyéből is érkeztek vendégek. A szezont szeptemberben zárják.

Kibúvót keres a miniszter

Nem akarta minősíteni Tamás Sándor a környezetvédelmi miniszter tusnádfürdői „zarándoklatát”, de azt elmondta: a helyi hatóságok százasával küldtek medvekárokról szóló dokumentációt a központi hatóságoknak, és „évek alatt sem kaptak választ”. A megyetanácselnök szerint nem ártana a dolgokat „megelőzni, nem utólag siránkozni”.

Fekete-tenger: rakétát lőtt ki az orosz flotta

Éles rakétát indított, majd több lövéssorozatot is leadott a Fekete-tengeren az orosz Grigorivics Admirális fregatt. A Kreml nyilatkozata szerint a lövöldözés egy hadgyakorlat része volt: most tesztelték először a Kalibr nevű (kaliber) – hadihajók és más felszíni célpontok ellen kifejlesztett rakétát.   A Fekete-tengeri orosz flotta közleménye sikeres operációról számolt be. Eszerint a fregatt által […]

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.

Vízgondok Vargyason

Vargyasiak jelezték még vasárnap este a közösségi oldalon, hogy a faluban nincs vezetékes víz, nem lehet mosni, tisztálkodni sem. Sütő Levente Lehel polgármestertől érdeklődve megtudtuk, a gondot a vízszivattyúk eldugulása okozta.