Lejárt a horgásztilalom, a síkvizeknek számító folyóvizeken szerdától feszülhetnek a horgászzsinórok. Az illetékeseket arról faggattuk, mennyit kóstál, hol lehet kiváltani a halászengedélyeket, ezek hol, mire használhatók, illetve rákérdeztünk arra is, mire ügyeljenek a horgászok, miért és kik által bírságolhatók. Kiderült, bizony van miért aggódni, mivel a szabálytalankodókat pár száz lejtől akár pár ezer lejes bírsággal is sújthatják.
László Béla, a megyei sporthorgász- és vadászegyesület (AJVPS) elnöke elmondta, az Országos Halászati és Halgazdálkodási Ügynökség engedélye mellett ők a tagsági díjjal együtt adják ki a saját engedélyüket, ezzel az illetők Háromszék területén azokon a vizeken (tavakban, patakokban) halászhatnak, amelyekre az egyesületnek szerződése van. „Monopolhelyzet van, a megyében csupán mi bocsáthatunk ki ilyen engedélyt” – hangsúlyozta az egyesületi elnök.
Tőle tudtuk meg, hogy az említett engedély Erdővidéken az Olt jobb partján Ágostonfalváig, a Barót patak alsó szakaszán (a bodvaji hídtól az Oltig), a Vargyas-patakon (Hargita megye határától a Kormosig), valamint a Kormos-patakon (Erdőfülétől az Oltig) érvényes. A megye más részein az Olton, a Feketeügy két szakaszán, a Kovászna-, Zsombor-, Somkő-, Száldobos-, Besenyő-patakon, de ide tartoznak az uzoni, szentivánlaborfalvi, komollói és szörcsei tavak is, akárcsak a Bodzaforduló-, Gelence-, Ozsdola- és Ojtoz-patak. Fontos tudni, hogy hegyi vizeken csak csütörtökön, szombaton és vasárnap lehet horgászni az egyesület engedélyével.
A szakember szerint problémát jelent, hogy az egyesület nem bírságolhat – annak ellenére, hogy ők a fizető „vendégek”, a halászoktól beszedett összeg 25%-át az Országos Halászati és Halgazdálkodási Ügynökségnek utalják –, az ügynökségnek pedig csupán egy ellenőre van 7 megyére, így „ritkán jut el Háromszékre”.
– A környezetvédelmi őrség még bírságolt mifelénk, illetve a csendőrséggel közösen végeztünk ellenőrzéseket. A rendőrség is kellene ellenőrzéseket végezzen, ám jómagam eddig nem hallottam ilyen akcióról. A bírságok pár száz lejtől kezdődnek, és akár 3 ezer lejre is rúghatnak, ha például párosodási időszakban kapnak rajta valakit a horgászaton – összegzett László Béla.

Pisztrángra csak műcsalival!
Bögözi Elemér, a sporthorgász- és vadászegyesület felsőháromszéki alegységének titkára, halőre és vezetője lapunknak elmondta, a halászati engedélyek ára korosztályonként változik. Eszerint 14 éves korig 18, 14-18 év között 38, 18-65 év közöttieknek 150 lejbe kerül az éves engedély. A 65-75 év közöttiek 75 lejért, a 75-80 év közöttiek 38 lejért horgászhatnak, míg a 80 év fölöttieket csupán nyilvántartásba veszik, ők ingyen pecázhatnak Kovászna megye vizeiben és holtágaiban a Veresvíz és a Bászka kivételével, amelyeket az állami erdészet adminisztrál.
Akinek az idei évre érvényes engedélye van, bármelyik egyesületnél is váltotta ki, az ország legtöbb folyóján horgászhat. A büntetések értéke engedély nélküli halászatért 300 és 600 lej között változik, ugyanakkor 600 és 1000 lej közötti bírságot szabhatnak ki azokra az engedéllyel rendelkező személyekre, akik például pisztrángra nem műcsalival horgásznak, továbbá nem tartják be a méretekre vonatkozó előírásokat. Utóbbiaknak emellett 90 napra felfüggesztik a horgászengedélyüket is.

Napijegy Besenyőn
A Maksa községben található Besenyői-tónál napi jegyet lehet váltani – tudtuk meg Selariu Gyulától, a tavat adminisztráló Vad Természet Egyesület vezetőjétől. A napidíj (napkeltétől napnyugtáig) 30 lejbe kerül, aminek fejében 3 kiló halat vihet haza a horgász. A 24 órás jegy ára 50 lej, ami 5 kiló hal hazavitelét teszi lehetővé. A 3 kiló felettire növekedett csukát és süllőt a horgász kénytelen visszaengedni, akárcsak az 5 kiló feletti pontyot.
Selariu nem panaszkodik az illegális horgászokra, mivel olyanra már rég nem volt példa a tavuknál, hiszen az egyesület emberei rendszeresen ellenőrzik a horgászokat, de ha mégis lenne, aki jegy nélkül halászik, akkor annak a törvénnyel gyűlne meg a baja, mivel „az engedély nélküli horgászat lopásnak minősül”.

Erdővidéki horgászvizek
A baróti Rika Sporthorgász Egyesület vezetője, Marian István is megerősítette, a horgászengedélyeket most már csak az AJVPS baróti székhelyén lehet kiváltani (korábban a Rika Egyesületnél is mód volt erre), az árak egységesek, január óta nem változtak: a Rika Egyesület tagjainak egy évre 150 lej, új tagoknak 175 lej. Nyugdíjasoknak, fogyatékkal élőknek, diákoknak náluk is kedvezmény jár. Elmondta, a horgásztilalom idején számos ellenőrzést végeztek a rendőrséggel együtt, a szabályokat megszegőket büntették.
A Barót melletti Pumpaházi-tóban a napidíj tagoknak 30 lej, másoknak 60 lej, ezért 4 kg halat lehet elvinni. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. június 8., 8:11
  ÉRTÉKELÉS: 9

  sajnos megdupaztak a berlet arat es lecsokkent felenel tobbre a halasz terulet,tudnilik a nagy =kanalizalassal= kiirtottak a kaszonpatakbol a novehyzetet,allatvilagot,hal allomanyt…..ilyenert mas orszagokban bunteto eljarast kezdemenyeznenek de nalunk …..

 • User
  Dátum: 2018. június 8., 11:58
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Lenyeg az hogy mint a melytiszteletre melto UR mondta “MONOPOLHELYEZET” van ami szep ekes magyar nyelven azt jelenti hogy azt csinalnak amit akkarnak csak fizessen a paraszt, magyaran megkopasszak a horgaszokat !!!!!!!!!! HAJRA !!!

Ajánló

Háromszéki kisbusz balesetezett Szeben megyében

Kovászna megyei kisbusz ütközött hétfő hajnalban személygépkocsival Szeben megyében. Több mentő- és SMURD-egység érkezett a helyszínre.   A helyi portálok beszámolói szerint a baleset a DN14-es jelzésű úton, Nagycsűr közelében történt. A személygépkocsi vezetője okozta, amikor szabálytalanul próbált előzni.   A háromszéki kisbuszban öt felnőtt és négy gyermek tartózkodott. Egyikük sem sérült meg, de a […]

„Egymás terhét hordozzátok…”

A 2017-es esztendő végén merült fel annak a gondolata, hogy valamit tennünk kellene a gyülekezetünkhöz tartozó idősek, betegek, rászorulók életminőségének a javításáért. A családlátogatás rendjén szembesültünk azzal, hogy nagyon magas gyülekezetünkben az idősek aránya a fiatalabbakhoz képest, hogy igen sokan vannak, akik magukra maradtak (gyerekeik valahol külföldön), akik betegek, akiket a szomszédok gondoznak, vagy nincs, aki rájuk nyissa az ajtót.

Röviden

Háromszékiek is mentettek Szombaton zajlott az országos méretű SEISM 2018 elnevezésű gyakorlat, amelyben háromszéki életmentők is segédkeztek. A meghirdetett sürgősségi állapot forgatókönyve szerint szombaton, reggel 9 órakor egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Románia délkeleti részét, a földmozgás elsősorban az ország fővárosában okozott komoly gondokat. A reggeli riadóval az ország több megyéjének katasztrófavédelmi egységét indították […]

50 éves a Művészeti és Népiskola

Mindazok jelenlétében, illetve mindazokat megidézve, akik megrajzolták az 50 éves intézmény arcát, gálaműsorral ünnepelték meg csütörtökön a Tamási Áron Színház nagytermében a Művészeti és Népiskola fél évszázados fennállását.

Magasabb szinten az ügy

Magyarországi hivatalosságok is felkeresték a csíkszeredai börtönt, ahol meglátogatták Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, az ún. székely terrorista-ügy két áldozatát. Sajtótájékoztatón bejelentették: mindent megtesznek, hogy az igazságra fény derüljön.

Készül az „etető térkép”

Nyomdában van az „etető térkép” – nyilatkozta Grüman Róbert. A megyei tanács turisztikáért (is) felelős alelnöke szerint Sepsiszentgyörgy tizenhat vendéglőjének, kocsmájának, gyorséttermének legjellemzőbb fogását mutató térkép novemberben minden fontosabb helyen elérhető lesz.

Ötvenezren vasút nélkül

Csalódott hangvételű közleményben tudatja Gheorghe Baciu volt bodzafordulói polgármester, aki a román választási „orosz rulett” szabályai szerint annyi szavazattal lett a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora, hogy az nem biztos elég lenne egy sepsiszentgyörgyi városi tanácsosi mandátumhoz: a szállítási minisztérium nem tervezi újraépíteni a bodolai vasúti hidat, amelyet június végén sodort el az ár.

Kevesebb az alkalmazott

Ünnepeltek a háromszéki vállalkozók, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 25. alkalommal díjazta a legeredményesebb cégeket. A háromszéki üzleti szféra krémje volt jelen Sepsiszentgyörgyön, a Panoráma Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezett eseményen, ahol a több mint száz jelenlévő cégvezetőt oklevelekkel és méltató szavakkal jutalmazta a kereskedelmi kamara vezetősége.

Mikó-ügy: A legfelsőbb bíróság jogerős ítéletére vár a református egyház

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásának elutasítása ellen indított polgári peres eljárás fellebbviteli szakaszát tárgyalta pénteken a román legfelsőbb bíróság, amely utána várhatóan meghozza jogerős ítéletet – tájékoztatta az MTI-t Ballai Zoltán gazdasági tanácsos, aki az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) képviseletében vett részt a tárgyaláson. A román állam korábban már visszaszolgáltatta az egyháznak az 1947-ben […]

Hamarosan megnyithatják a katrosai utat

Legkésőbb november közepén újraindulhat a forgalom a Kézdivásárhelyt Csíkkozmással összekötő, 11B jelzésű országúton – tájékoztatnak a brassói útügy munkatársai. A kedvező időjárásnak köszönhetően, jól haladnak a júniusi árvíz által megrongált útszakasz helyreállítási munkálatai, ha minden terv szerint halad, körülbelül egy hónap múlva megnyithatják az utat a forgalom előtt. A brassói útügy a Facebook oldalán számolt […]

Magyar jogászok próbálnak tenni Beke és Szőcs kiszabadításáért

Magyarország kolozsvári főkonzulátusán tartott csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be Lomnici Zoltán korább legfelsőbb bírósági elnök és Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, hogy a jog és a nyilvánosság eszközeivel próbálnak tenni a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásáért.   Amint elmondták, pénteken a csíkszeredai börtönben látogatják meg az öt-öt évre elítélt két székelyföldi […]

Riasszuk az egyenruhásokat

Sepsiszentgyörgyi olvasónk szabálytalanul parkoló taxisokra orrolt, fotókat juttatva el szerkesztőségünkhöz, mi pedig az illetékeseknél érdeklődtünk, akik feljelentésre biztattak a 0800.800.767-es zöld számon.

„Arany” eső hulljon rájuk!

A mikológusok társaságának „krémjét” látja vendégül a bálványosi Grand Hotel annak a nagyszabású gombászkongresszusnak az apropóján, amelyet a sepsiszentgyörgyi László Kálmán Gombászegyesület szervezett a jövő hétre időzítve (október 14–20-a között), és amelyen több mint 70 európai hírű szakember vesz majd részt.

Diplomáciai botrány

Diplomáciai botránynak nevezte tegnapi sajtóértekezletén Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt RMDSZ-színekben képviselői helyhez jutott parlamenti képviselője a brassói ítélőtáblának azt a döntését, amely szerint a megyei tanács elnökének el kell távolítania a gyűlésteremben kitűzött amerikai, német, izraeli, magyar és székely zászlók közül ez utóbbi kettőt.

Készen kell állni!

Még több szálláshely, még több esemény, még több reklám – ezekre lesz szükség Kovászna megyében, ha megnyílik a brassó-vidombáki nemzetközi repülőtér – véli Grüman Róbert. A megyei tanács elnökhelyettese szerint nem kell megvárni, hogy landoljon az első gép, a megyének felkészülten kell várnia ezt az eseményt.