Lejárt a horgásztilalom, a síkvizeknek számító folyóvizeken szerdától feszülhetnek a horgászzsinórok. Az illetékeseket arról faggattuk, mennyit kóstál, hol lehet kiváltani a halászengedélyeket, ezek hol, mire használhatók, illetve rákérdeztünk arra is, mire ügyeljenek a horgászok, miért és kik által bírságolhatók. Kiderült, bizony van miért aggódni, mivel a szabálytalankodókat pár száz lejtől akár pár ezer lejes bírsággal is sújthatják.
László Béla, a megyei sporthorgász- és vadászegyesület (AJVPS) elnöke elmondta, az Országos Halászati és Halgazdálkodási Ügynökség engedélye mellett ők a tagsági díjjal együtt adják ki a saját engedélyüket, ezzel az illetők Háromszék területén azokon a vizeken (tavakban, patakokban) halászhatnak, amelyekre az egyesületnek szerződése van. „Monopolhelyzet van, a megyében csupán mi bocsáthatunk ki ilyen engedélyt” – hangsúlyozta az egyesületi elnök.
Tőle tudtuk meg, hogy az említett engedély Erdővidéken az Olt jobb partján Ágostonfalváig, a Barót patak alsó szakaszán (a bodvaji hídtól az Oltig), a Vargyas-patakon (Hargita megye határától a Kormosig), valamint a Kormos-patakon (Erdőfülétől az Oltig) érvényes. A megye más részein az Olton, a Feketeügy két szakaszán, a Kovászna-, Zsombor-, Somkő-, Száldobos-, Besenyő-patakon, de ide tartoznak az uzoni, szentivánlaborfalvi, komollói és szörcsei tavak is, akárcsak a Bodzaforduló-, Gelence-, Ozsdola- és Ojtoz-patak. Fontos tudni, hogy hegyi vizeken csak csütörtökön, szombaton és vasárnap lehet horgászni az egyesület engedélyével.
A szakember szerint problémát jelent, hogy az egyesület nem bírságolhat – annak ellenére, hogy ők a fizető „vendégek”, a halászoktól beszedett összeg 25%-át az Országos Halászati és Halgazdálkodási Ügynökségnek utalják –, az ügynökségnek pedig csupán egy ellenőre van 7 megyére, így „ritkán jut el Háromszékre”.
– A környezetvédelmi őrség még bírságolt mifelénk, illetve a csendőrséggel közösen végeztünk ellenőrzéseket. A rendőrség is kellene ellenőrzéseket végezzen, ám jómagam eddig nem hallottam ilyen akcióról. A bírságok pár száz lejtől kezdődnek, és akár 3 ezer lejre is rúghatnak, ha például párosodási időszakban kapnak rajta valakit a horgászaton – összegzett László Béla.

Pisztrángra csak műcsalival!
Bögözi Elemér, a sporthorgász- és vadászegyesület felsőháromszéki alegységének titkára, halőre és vezetője lapunknak elmondta, a halászati engedélyek ára korosztályonként változik. Eszerint 14 éves korig 18, 14-18 év között 38, 18-65 év közöttieknek 150 lejbe kerül az éves engedély. A 65-75 év közöttiek 75 lejért, a 75-80 év közöttiek 38 lejért horgászhatnak, míg a 80 év fölöttieket csupán nyilvántartásba veszik, ők ingyen pecázhatnak Kovászna megye vizeiben és holtágaiban a Veresvíz és a Bászka kivételével, amelyeket az állami erdészet adminisztrál.
Akinek az idei évre érvényes engedélye van, bármelyik egyesületnél is váltotta ki, az ország legtöbb folyóján horgászhat. A büntetések értéke engedély nélküli halászatért 300 és 600 lej között változik, ugyanakkor 600 és 1000 lej közötti bírságot szabhatnak ki azokra az engedéllyel rendelkező személyekre, akik például pisztrángra nem műcsalival horgásznak, továbbá nem tartják be a méretekre vonatkozó előírásokat. Utóbbiaknak emellett 90 napra felfüggesztik a horgászengedélyüket is.

Napijegy Besenyőn
A Maksa községben található Besenyői-tónál napi jegyet lehet váltani – tudtuk meg Selariu Gyulától, a tavat adminisztráló Vad Természet Egyesület vezetőjétől. A napidíj (napkeltétől napnyugtáig) 30 lejbe kerül, aminek fejében 3 kiló halat vihet haza a horgász. A 24 órás jegy ára 50 lej, ami 5 kiló hal hazavitelét teszi lehetővé. A 3 kiló felettire növekedett csukát és süllőt a horgász kénytelen visszaengedni, akárcsak az 5 kiló feletti pontyot.
Selariu nem panaszkodik az illegális horgászokra, mivel olyanra már rég nem volt példa a tavuknál, hiszen az egyesület emberei rendszeresen ellenőrzik a horgászokat, de ha mégis lenne, aki jegy nélkül halászik, akkor annak a törvénnyel gyűlne meg a baja, mivel „az engedély nélküli horgászat lopásnak minősül”.

Erdővidéki horgászvizek
A baróti Rika Sporthorgász Egyesület vezetője, Marian István is megerősítette, a horgászengedélyeket most már csak az AJVPS baróti székhelyén lehet kiváltani (korábban a Rika Egyesületnél is mód volt erre), az árak egységesek, január óta nem változtak: a Rika Egyesület tagjainak egy évre 150 lej, új tagoknak 175 lej. Nyugdíjasoknak, fogyatékkal élőknek, diákoknak náluk is kedvezmény jár. Elmondta, a horgásztilalom idején számos ellenőrzést végeztek a rendőrséggel együtt, a szabályokat megszegőket büntették.
A Barót melletti Pumpaházi-tóban a napidíj tagoknak 30 lej, másoknak 60 lej, ezért 4 kg halat lehet elvinni. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. június 8., 8:11
  ÉRTÉKELÉS: 9

  sajnos megdupaztak a berlet arat es lecsokkent felenel tobbre a halasz terulet,tudnilik a nagy =kanalizalassal= kiirtottak a kaszonpatakbol a novehyzetet,allatvilagot,hal allomanyt…..ilyenert mas orszagokban bunteto eljarast kezdemenyeznenek de nalunk …..

 • User
  Dátum: 2018. június 8., 11:58
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Lenyeg az hogy mint a melytiszteletre melto UR mondta “MONOPOLHELYEZET” van ami szep ekes magyar nyelven azt jelenti hogy azt csinalnak amit akkarnak csak fizessen a paraszt, magyaran megkopasszak a horgaszokat !!!!!!!!!! HAJRA !!!

Ajánló

Röviden

Harc egy kicsi ráadásért A kedden közzétett képességvizsga-eredmények után a nyolcadikos diákok összesen 142 óvást tettek le: 31 esetben a magyar nyelv és irodalom, 61 esetben a román, 50 esetben a matematika dolgozatra kapott jegyüket fellebbezték meg – tájékoztatott a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A végleges eredményeket június 23-án teszik közzé. << Illemtantábor Az RMDSZ Kézdivásárhelyi […]

Átlátható lesz a pálya

Idén július 13-a és 15-a között kerül sor a Székely vágtára – jelentették be újfent tegnapi sajtóértekezletükön a szervezők. Sztakics Éva és Demeter János elmondta azt is, hogy idén elmarad a szombat esti nagyelőadás, amelynek az lesz a „járulékos következménye”, hogy színpad hiányában mindenhonnan jobb rálátás nyílik a pálya teljes hosszára.

Kell a pénz közművesítésre

Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki soros ülése az önkormányzat által év elején kiírt totem-pályázat győzteseinek díjazásával kezdődött.

Amikor bekopog a rendőr

Az Országos Személynyilvántartó és Adatbázis-kezelő Igazgatóság az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen méretes, az egész országot átfogó ellenőrzéssorozatba kezdett: az akció során azokat a 14-18 év közötti vagy felnőtt személyeket keresik fel, akik szerepelnek az országos személynyilvántartásban, de 2017. december 31-ig nem kérték még az első személyigazolványuk kiállítását.

Tíz év a város életében

Tíz év alatt nemcsak mi lettünk idősebbek, hanem a város is jelentősen átalakult – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád (képünkön). A sepsiszentgyörgyi polgármester abból az alkalomból tekintett vissza az elmúlt évtizedre, hogy majdnem napra pontosan tíz éve (2008. június 20-án) tette le a polgármesteri esküt.

Veszélyes kútvizek

Háromszéken számtalan kút vize baktériumokkal, nitritekkel, nitrátokkal, ammóniával fertőzött, az elemzésre bevitt vízminták 95%-a ilyen, tudtuk meg a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság keretében működő környezet-egészségügyi iroda szakembereitől.

Most lenne alkalom

Bár a kormánypártoknak kényelmes többségük van a parlamentben, a fontos törvények megszavazásánál az RMDSZ segítségét kérik. Ilyen esetben alkalom lenne megerősíteni a magyarság szempontjából fontos előírásokat – vélik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői.

Nyáron szekeret, télen szánkót

Gázáremelésről szólnak a híradók – eddig sem volt olcsó a fűtés, semmilyen formájában –, ezt pedig feltételezhetően a kritikusan alulfizetett háromszéki lakosság megsínyli. Mégis, miért állt le a tömbházak szigetelésének folyamata Szentgyörgyön? – érdeklődtünk az illetékeseknél.

Röviden

Emberi csontokra lelt Június 12-én a Gelence fölötti Hertán pusztáján talált emberi csontokat egy erdész, aki azonnal riasztotta a megyei rendőrséget. Tolvaj-Marin Nicoleta, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy az elsődleges vizsgálatok igazolták, hogy valóban emberi csontdarabokról van szó, ám hangsúlyozta, hogy az eddigi nyomozás eredménye nem utal gyilkosságra. A talált csontok nem […]

„Leszivárognak” az Őrkőről

Sepsiszentgyörgy utcáin az elmúlt hetekben megugrott a kóbor kutyák száma, ezek már a városközpontban is zavartalanul heverésznek – jelezték olvasóink. Az illetékesektől érdeklődtünk, akik egy jelenségre mutattak rá.

Nem sérült meg senki

Egy személyszállító kisbusz és egy kisautó ütközött tegnap délelőtt Kézdivásárhely és Kézdisárfalva között. Szerencsére a balesetnek nem voltak komolyabb következményei.

Dolgos fiatalok lehetőségei

A 600 frissen végzett középiskolással is rendkívül alacsony a Kovászna megyei munkanélküliség (3,35 % – 2895 személy), illetve még kisebb a támogatásban részesülők száma (327 személy) – közölte Kelemen Tibor munkaügyi igazgató havi sajtótájékoztatóján.

Kastélyok, kúriák nyomában

Kovászna megyei kastélytúrát szervez az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete hölgyek számára 2018. június 30-án, szombaton. Az egész napos, tartalmas kikapcsolódásra június 26-ig lehet jelentkezni.

Lezárnák a földutat

Tegnap Fazakas Ildikó és Miklós András, a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezetének tagjai az Oltmező utcai, két szociális tömbház lakóinak panaszára kívánta felhívni a közvélemény figyelmét. Góga Árpád, a sajtótájékoztatóra meghívott helyi polgár saját szavaival tolmácsolta az ott lakók lassan 3 éve megoldatlan problémáját.

Sok hozama van

Uzon község polgármestere örömmel tudatta lapunkkal, hogy a vidékfejlesztési minisztériumtól is megkapták a jóváhagyást a község általános rendezési tervére (PUG), és miután a helyi tanács is elfogadta azt, hétéves folyamatra tettek pontot.