Egyes gyógyszertárak csak az ott vásárolt, lejárt gyógyszert hajlandóak visszavenni… Képünk illusztráció

Mit lehet tenni a lejárt gyógyszerekkel, ha valakinek elsőrendű szempont a környezetvédelem? – jártunk utána a kérdésnek, abból az álláspontból kiindulva, hogy a gyógyszerek mindig veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért kötelezi a törvény a patikákat arra, hogy a lejárt orvosságokat visszavegye a lakosságtól, és azokat szakcéggel semmisíttesse meg.

Érdeklődésünkre több patikában habozás nélkül állították, hogy beveszik a lejárt gyógyszereket, és azt tételesen átadják megsemmisítésre. Viszont más egységekben csak az onnan vásárolt gyógyszerek visszavételére voltak hajlandók. Persze az két, három vagy több év, de már pár hónap után is nehezen beazonosítható, hogy hol vásároltuk annak idején (egy receptről akár két-három patikában is), hiszen egy háztartásban nemcsak a szavatossági idő lejárta miatt halmozódhatnak fel gyógyszerek, hanem például azért is, mert valamelyik felírt fajta nem válik be, mást rendel az orvos, így még az érvényes, használható orvosságok is gondot jelentenek egy lelkiismeretes fogyasztónak. Azonban – ahogy az egyik patikus elmondta – nem lehet ezt a kérdést egy törvénybe foglalt félmondattal elintézni, hiszen ennek költségvonzatai is vannak.

Kovászna megyében az egyetlen, egészségügyi egységek hulladékának begyűjtésére engedélyezett cég, amelyik a kórházaktól, rendelőktől és patikáktól is átveszi azt, a Bio-Risc. Ügyintézője, Borlan Iosif elmondta: ők csak összegyűjtik (a patikai hulladékot kilónkénti 15 lejes áron, de ez más cégeknél több is lehet), és átadják az engedélyezett megsemmisítő cégeknek az összegyűjtött mennyiséget, azok pedig elszállítják. Az országban csak néhány nagyvárosban – Marosvásárhely, Kolozsvár, Bukarest, Konstanca – foglalkoznak a veszélyes hulladék semlegesítésével.

Hogy mennyire lelkiismeretes egy fogyasztó, arra vonatkozóan ellentmondásos válaszokat kaptunk. Egyes gyógyszerészek szerint nagyon ritkán, esetleg évente egyszer fordul valaki hozzájuk ilyen igénnyel. Más egységekben azt mondták, egyre többször, egy évi „termés” 6 kilóra is rúg. Hogy pontosan mennyi gyógyszer végzi a háztartási vegyes hulladékban, nem tudni.

Dr. Bartalis Ildikó, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Környezettudományi Tanszékének vezetője szerint az orvosságok mennyisége elenyésző lehet a szemét mennyiségéhez képest, és azok veszélyessége inkább abban áll, hogy illetéktelenek esetleg kiturkálják és felhasználják azokat. Mivel mégis tartalmazhatnak káros vegyületeket, az egyetemi adjunktus is azon a véleményen van, inkább a patikákban kellene azokat leadni. Mint azt a környezetvédelmi őrség vezetője számunkra elmondta, a citosztatikumok, morfinszármazékok, onkológiai gyógyszerek minősülnek különösen veszélyes hulladéknak, azokkal azonban kizárólag kórházakban kezelik a betegeket, de ettől eltekintve véleménye szerint is szükség lenne a lakosságban tudatosítani az orvosságokkal való felelősségteljes bánásmód szükségességét, és ebben a Közegészségügyi Hivatal lenne a legilletékesebb.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Akcióban a közlekedés biztonságáért Megelőző munkát folytattak az egyenruhások a háromszéki utakon, áll a közleményükben. A július 9–15. közé eső időszakban 279 szabálysértési jegyzőkönyvet állítottak ki, köztük 123-at gyorshajtásért, de 40 gyalogos és biciklis is fizetett. Begyűjtöttek 25 hajtásit és 4 forgalmi engedélyt. << Kegyeleti parkkal bővítenek Sepsiszentgyörgy önkormányzata 4,3 hektárnyi területtel bővíti a városi […]

Ezúttal nem jelentettek

Egy sepsiszentgyörgyi férfi arról értesítette a helyi médiát, hogy gumikesztyű darabokat talált a disznóhúsból készült virsliben. Az illetékesektől érdeklődtünk.

Elektronikus személyi

A sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi demokráciaközpontokban lehetőség van aktiválni az új magyar elektronikus személyi igazolványt – közölte tegnapi sajtóértekezletén Szakács Zoltán. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sepsiszéki elnöke szerint folyamatosan igény mutatkozik a dokumentum iránt.

Kevés mézre van kilátás

Hiába szeretnénk jó hírt közölni, nem biztat bőséges mézterméssel Deák Mihály, a Kovászna megyei méhészegyesület elnöke.

A küzdelmet folytatni kell!

Mellbevágóan kevesen voltunk július 12-én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. Ezer egynéhány ember ugyanis túl kevés ahhoz, hogy a minket elnyomó és egyre inkább megfélemlíteni akaró hatalmat megtorpanásra kényszerítse. A gyér részvétel pedig azért is aggasztó, mert ezúttal mindhárom erdélyi magyar párt, […]

Új lelkész Fotosmartonoson

Pár hete megüresedett a Gidófalva községhez tartozó falu református lelkészi állása, a gyülekezet Nagy János hidvégi lelkipásztort (fotónk) hívta meg. A tiszteletes gondolkodási időt kért, majd elfogadta a meghívást. Rövid bemutatkozó interjúra kértük fel.

A Hatodnál kezdték

Többen is panaszkodtak az elmúlt időszakban az erdővidéki utak állapotára, arra, hogy azok sok helyen gödrösek, tönkreteszik a gépjárműveket. Bár bürokratikus okok miatt kissé megkésve, de a Kovászna megyei út- és hídügyi vállalat elkezdte a nyári útjavítási-és útkarbantartási munkálatokat Erdővidéken.

Minden maradt a régiben

Az utóbbi időben béke és nyugalom van a juhászok és a vadászok között kialakult konfliktusban, bár az egész inkább amolyan vihar előtti csendre hasonlít. A nézeteltérés abban gyökerezik, hogy a juhászok egy része rendszeresen feleteti nyájával azt az eledelt, amit a vadászok kihordanak az erdőbe azért, hogy a vaddisznóknak legyen, amit enniük, és ne jöjjenek le a földekre.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön 16:45 A Hangya és a Darázs (angol-amerikai akciófilm, 118 perc, 2018, r. f.), 17:00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018. r. f.), 18:45 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017, r. f.), 19:15 Arcélek, útszélek (francia dokumentumfilm, 89 perc, 2017, r. f.), 21:00 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018, m. sz.), […]

Röviden

Vállalkozz Erdélyben! Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen elkezdődtek az ingyenes vállalkozói tanfolyamok, amelyek eredményeként 34 200 eurós támogatást lehet nyerni egy új vállalkozás létrehozására. A szabadságolások időszaka ellenére sokan azt választották, hogy részt vegyenek a Vállalkozz Erdélyben projektben, és tanuljanak a vállalkozói képzés első csoportjaiban, amelyeket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sepsiszentgyörgyi székhelyén vagy a kézdivásárhelyi […]

Kisebbségi nyár

Nyilván kell egy kis lazítás, napon nyújtózkodás még az erdélyi magyarok Bukarestbe delegált parlamenti képviseletének is. Nem lehet az év minden egyes napján – a légkondizott felsőházban vagy az alsóban – teljes nehézfegyverzetben, súlyos mappatömbökkel felvértezve állandó jelleggel a nemzeti megmaradásért küzdeni. Főleg úgy nem, hogy a román kollégáknak is véges a tűrőképességük, na meg […]

Kilenc tetemre akadtak

Múlt héten jelezték a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalnak, hogy Lisznyópatakon feltehetőleg farkasok támadtak juhokra, és 25 állatot szétmarcangoltak. A helyszínen egyelőre nem igazolódott a lejelentett kár nagysága.

Harc az állásokért

Közzétette az oktatási minisztérium a címzetes és helyettes tanári állásokra kiírt versenyvizsgák előzetes eredményeit. (Viszonylagosan) jól teljesítettek a Kovászna megyei pályázók.

Egyszerű, hatásos lazítás

Nagyon sok ember összefogásával és munkájával, a MOL Romania Közösségért Alapítványának finanszírozásával látványos eredményeket sikerült elérni a szentgyörgyi speciális óvoda és iskola halmozott fogyatékkal élő gyermekeinél. Elindítói lezárták és kiértékelték A zene, ami belőlünk fakad élményterápiás programot.

Röviden

Itt szemétnek helye nincs! Hétfőn a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ munkatársai a Rétyi Nyír természetvédelmi területéről több mint 1 köbméter hulladékot szedtek össze, és vittek a Rétyi Polgármesteri Hivatal szeméttárolóiba. A leginkább PET-palackokból álló szemét nagy részét a Feketeügy legutóbbi áradása során hozta és hagyta hátra a gát mentén. << Heti sürgősségek A megyei […]