Egyes gyógyszertárak csak az ott vásárolt, lejárt gyógyszert hajlandóak visszavenni… Képünk illusztráció

Mit lehet tenni a lejárt gyógyszerekkel, ha valakinek elsőrendű szempont a környezetvédelem? – jártunk utána a kérdésnek, abból az álláspontból kiindulva, hogy a gyógyszerek mindig veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért kötelezi a törvény a patikákat arra, hogy a lejárt orvosságokat visszavegye a lakosságtól, és azokat szakcéggel semmisíttesse meg.

Érdeklődésünkre több patikában habozás nélkül állították, hogy beveszik a lejárt gyógyszereket, és azt tételesen átadják megsemmisítésre. Viszont más egységekben csak az onnan vásárolt gyógyszerek visszavételére voltak hajlandók. Persze az két, három vagy több év, de már pár hónap után is nehezen beazonosítható, hogy hol vásároltuk annak idején (egy receptről akár két-három patikában is), hiszen egy háztartásban nemcsak a szavatossági idő lejárta miatt halmozódhatnak fel gyógyszerek, hanem például azért is, mert valamelyik felírt fajta nem válik be, mást rendel az orvos, így még az érvényes, használható orvosságok is gondot jelentenek egy lelkiismeretes fogyasztónak. Azonban – ahogy az egyik patikus elmondta – nem lehet ezt a kérdést egy törvénybe foglalt félmondattal elintézni, hiszen ennek költségvonzatai is vannak.

Kovászna megyében az egyetlen, egészségügyi egységek hulladékának begyűjtésére engedélyezett cég, amelyik a kórházaktól, rendelőktől és patikáktól is átveszi azt, a Bio-Risc. Ügyintézője, Borlan Iosif elmondta: ők csak összegyűjtik (a patikai hulladékot kilónkénti 15 lejes áron, de ez más cégeknél több is lehet), és átadják az engedélyezett megsemmisítő cégeknek az összegyűjtött mennyiséget, azok pedig elszállítják. Az országban csak néhány nagyvárosban – Marosvásárhely, Kolozsvár, Bukarest, Konstanca – foglalkoznak a veszélyes hulladék semlegesítésével.

Hogy mennyire lelkiismeretes egy fogyasztó, arra vonatkozóan ellentmondásos válaszokat kaptunk. Egyes gyógyszerészek szerint nagyon ritkán, esetleg évente egyszer fordul valaki hozzájuk ilyen igénnyel. Más egységekben azt mondták, egyre többször, egy évi „termés” 6 kilóra is rúg. Hogy pontosan mennyi gyógyszer végzi a háztartási vegyes hulladékban, nem tudni.

Dr. Bartalis Ildikó, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Környezettudományi Tanszékének vezetője szerint az orvosságok mennyisége elenyésző lehet a szemét mennyiségéhez képest, és azok veszélyessége inkább abban áll, hogy illetéktelenek esetleg kiturkálják és felhasználják azokat. Mivel mégis tartalmazhatnak káros vegyületeket, az egyetemi adjunktus is azon a véleményen van, inkább a patikákban kellene azokat leadni. Mint azt a környezetvédelmi őrség vezetője számunkra elmondta, a citosztatikumok, morfinszármazékok, onkológiai gyógyszerek minősülnek különösen veszélyes hulladéknak, azokkal azonban kizárólag kórházakban kezelik a betegeket, de ettől eltekintve véleménye szerint is szükség lenne a lakosságban tudatosítani az orvosságokkal való felelősségteljes bánásmód szükségességét, és ebben a Közegészségügyi Hivatal lenne a legilletékesebb.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Új év, új helyszín

Hosszú évek hagyományával szakított Barót polgármestere és jegyzője, amikor múlt év végén a városi tanács ülését már nem a polgármesteri hivatal gyűléstermébe, hanem a szomszédos, jelenleg iskolaként is szolgáló épület egyik termébe hívták össze.

Munkaügyi kihágás

Ünnepekkor, illetve hétvégéken történő „dolgoztatásra” folyamatosan panaszkodnak a Kovászna megyei munkafelügyelőségen. Egy konkrét eset apropóján kerestük fel Ördög Lajost, a munkafelügyelőség vezetőjét: sepsiszentgyörgyi olvasónk azt kifogásolta, január elsején is berendelte a munkaadója.

Európai színvonalon

Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerdán Sepsiszentgyörgy főterén az új turisztikai információs központot. A hatóságok szerint az „európai színvonalú” létesítmény jelentősen hozzájárul majd a háromszéki turizmus fellendítéséhez.

Két év alatt befejeznék

Idén elkezdik egy új iskola építését Kommandón. A helyi és a megyei önkormányzat vezetői erről szerdán egyeztettek a megyeházán, ahol rendszeresen tart a két testület operatív megbeszélést.

Napok alatt gyorssegély

Ritkán látott összefogást váltott ki annak a kétéves kislánynak az esete, akit szilveszter napján utaltak be a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályára, hogy kiderüljön: daganattal kell műteni. A hazai egészségügyi rendszer állapota miatt, egy bukaresti kitérő után Budapestre kényszerültek a szülők, hogy a neuroblasztómával diagnosztizált Imreh Kincsőt kezeltessék.

Magabiztosan és büszkén

Kovászna Megye Tanácsa és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat több rendezvénnyel is készül az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumi évére. Tamás Sándor megyetanácselnök és Antal Árpád polgármester közös sajtótájékoztatón számoltak be a Híres háromszékiek a centenárium évében címmel indított éves program céljáról.

Ránk szakadt a hó!

Háromszéken tegnap délre tettek minden utat járhatóvá, miután az úttestre dőlt fák miatt közel tíz órára leállt a forgalom a 11C jelzésű országúton, Torja és Bálványos között. A Kovászna megyei tűzoltóság tájékoztatása szerint sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi tűzoltók 75 kisebb-nagyobb útra dőlt fát daraboltak fel és távolítottak el.

„Akasztottak erdeje”a téren

A magyar pártok, az EMNT és a MERT Egyesület támogatásával szervezett tüntetést tegnap a szentgyörgyi főtéren a Sepsiszéki Székely Tanács.
Gazda Zoltán sepsiszéki elnök szólt először a mintegy 200 jelenlévőhöz, akik a magukkal hozott székely zászlókkal jelezték, nem félemlíthetők meg.

Öt bocs már extrém

A napokban több ízben is ötbocsos medvékről szóltak a hírek, miközben már tavaly-tavalyelőtt arról értekeztek az erdészek-vadászok, hogy a három is szokatlan, de a négy még inkább az, eddig a kétbocsos medvék számítottak „normálisnak”. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem egyetemi docensét, az ökológus-biológus Markó Bálintot kérdeztük.

Nem kell sorba állni!

A napokban szerkesztőségünkben érdeklődött egy aggódó olvasó, aki a médiából arról értesült, hogy a fizetése után idéntől neki kell befizetnie az adót, ám sehol nem talált arra vonatkozó információt, hogy mikor, hol, milyen formában kellene megtennie ezt. Bár erről már sokszor írtunk, újfent megerősítést kértünk.

Inkább temetünk

Év eleje lévén, ilyenkor szokásos számba venni dolgainkat, azt is, hogy hányan jöttünk világra, vagy hányan távoztunk jobb helyre az elmúlt esztendőben.

Félgőzzel előre

Félgőzzel, de azért mégiscsak előre megyünk – összegezte az idei kilátásokat Kisgyörgy Sándor. Sepsikőröspatak polgármestere elmondta: az adózásban bevezetett változások következtében mintegy 300 ezer lejjel kap kevesebbet a község, mint tavaly.

Újraépítenék az Olt-hidat

Az idén megvalósítandó munkálatokról érdeklődtünk Fodor Imrétől, Illyefalva polgármesterétől, aki az utópisztikus nagy álmok helyett inkább a reális, kézzel fogható tervekről számolt be.
Az elöljáró elmondta, sikerült finanszírozási szerződést kötniük az Országos Fejlesztési Alappal, ennek tükrében, a kormány által finanszírozott helyi fejlesztési program keretében az Olt-hidat építenék újjá.

Néhol összeesnek az éhségtől

Decembertől márciusig a Kovászna Megyei Vöröskereszt önkéntesei a különböző gyűjtőakciók eredményeként összegyűlt pénzből vásárolt tartós élelmiszert, tisztálkodószert, esetenként ruhát és bútort juttatnak el rászoruló családoknak. Időnként – egyre többször – olyan esetekkel találkoznak, amelyek kérdések tucatját veti fel.

Rövid hírek

Heti sürgősségek A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban a január 8. és január 15. közötti időszakban 642 esetet láttak el, közülük 192 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 64 szív- és érrendszeri, 68 ideggyógyászati, 222 belgyógyászati, 82 gyerekgyógyászati, 43 nőgyógyászati, 30 pszichiátriai és […]