Egyes gyógyszertárak csak az ott vásárolt, lejárt gyógyszert hajlandóak visszavenni… Képünk illusztráció

Mit lehet tenni a lejárt gyógyszerekkel, ha valakinek elsőrendű szempont a környezetvédelem? – jártunk utána a kérdésnek, abból az álláspontból kiindulva, hogy a gyógyszerek mindig veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért kötelezi a törvény a patikákat arra, hogy a lejárt orvosságokat visszavegye a lakosságtól, és azokat szakcéggel semmisíttesse meg.

Érdeklődésünkre több patikában habozás nélkül állították, hogy beveszik a lejárt gyógyszereket, és azt tételesen átadják megsemmisítésre. Viszont más egységekben csak az onnan vásárolt gyógyszerek visszavételére voltak hajlandók. Persze az két, három vagy több év, de már pár hónap után is nehezen beazonosítható, hogy hol vásároltuk annak idején (egy receptről akár két-három patikában is), hiszen egy háztartásban nemcsak a szavatossági idő lejárta miatt halmozódhatnak fel gyógyszerek, hanem például azért is, mert valamelyik felírt fajta nem válik be, mást rendel az orvos, így még az érvényes, használható orvosságok is gondot jelentenek egy lelkiismeretes fogyasztónak. Azonban – ahogy az egyik patikus elmondta – nem lehet ezt a kérdést egy törvénybe foglalt félmondattal elintézni, hiszen ennek költségvonzatai is vannak.

Kovászna megyében az egyetlen, egészségügyi egységek hulladékának begyűjtésére engedélyezett cég, amelyik a kórházaktól, rendelőktől és patikáktól is átveszi azt, a Bio-Risc. Ügyintézője, Borlan Iosif elmondta: ők csak összegyűjtik (a patikai hulladékot kilónkénti 15 lejes áron, de ez más cégeknél több is lehet), és átadják az engedélyezett megsemmisítő cégeknek az összegyűjtött mennyiséget, azok pedig elszállítják. Az országban csak néhány nagyvárosban – Marosvásárhely, Kolozsvár, Bukarest, Konstanca – foglalkoznak a veszélyes hulladék semlegesítésével.

Hogy mennyire lelkiismeretes egy fogyasztó, arra vonatkozóan ellentmondásos válaszokat kaptunk. Egyes gyógyszerészek szerint nagyon ritkán, esetleg évente egyszer fordul valaki hozzájuk ilyen igénnyel. Más egységekben azt mondták, egyre többször, egy évi „termés” 6 kilóra is rúg. Hogy pontosan mennyi gyógyszer végzi a háztartási vegyes hulladékban, nem tudni.

Dr. Bartalis Ildikó, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Környezettudományi Tanszékének vezetője szerint az orvosságok mennyisége elenyésző lehet a szemét mennyiségéhez képest, és azok veszélyessége inkább abban áll, hogy illetéktelenek esetleg kiturkálják és felhasználják azokat. Mivel mégis tartalmazhatnak káros vegyületeket, az egyetemi adjunktus is azon a véleményen van, inkább a patikákban kellene azokat leadni. Mint azt a környezetvédelmi őrség vezetője számunkra elmondta, a citosztatikumok, morfinszármazékok, onkológiai gyógyszerek minősülnek különösen veszélyes hulladéknak, azokkal azonban kizárólag kórházakban kezelik a betegeket, de ettől eltekintve véleménye szerint is szükség lenne a lakosságban tudatosítani az orvosságokkal való felelősségteljes bánásmód szükségességét, és ebben a Közegészségügyi Hivatal lenne a legilletékesebb.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Terítéken a víz minősége Tegnap tanácsülést tartottak Kézdivásárhelyen. Az alig pár perces ülés során módosították a költségvetést, elfogadták a kézdivásárhelyi műjégpálya közélelmezési helyiségének bérbeadására vonatkozó tanácshatározat módosítását, és rábólintottak a Kanta utca 29/A szám alatti ingatlan (a bútorgyár szomszédságában levő téglaépületről van szó – szerk.) adminisztrálási jogának a visszavonását. Döntés született a New Fashion készruhagyártól […]

Kirakatokat is betörtek

Baróton úgy tűnik, hogy a fiatalok nem tudnak összhangba kerülni az elvárásokkal, ami az éjszakai órákban való viselkedést illeti, és ez a legutóbbi tanácsülésen is napirendre került.

Bedő Albertre emlékeznek

A falu legnagyobb szülöttjére emlékeznek szombaton Kálnokon: éppen száz éve hunyt el Bedő Albert, a legnagyobbnak tekintett magyar erdész. Az unitárius templomban és a mellette álló sírnál és emléktáblánál szombaton 13 órától tartanak megemlékezést.

Éltető víz Pákéban

A jó minőségű ivóvíz nélkülözhetetlen, mindannyiunk számára fontos volt ez a beruházás – mondta el tegnap Tán­czos Szabolcs. Barátos község polgármestere nehezen leplezte örömét, hogy „megnyithatta a csapot” Pákéban, és az emberek finom ivóvízhez juthatnak.

Máltai szűrés indul

Szűrőprogramot indít jövő héten Magyar Máltai szeretetszolgálat, annak erdélyi osztálya. A Tischler Ferenc országos főtitkár által koordinált program általános állapotfelmérés, tüdőgyógyászat, szemészet és gyermekortopédia területére terjed ki, és várhatóan 1200 embert érint.

11 millió lejt pályáznak

Úgy tűnik, anyagilag kedvező időszak áll a baróti kórház előtt, legalábbis erre lehetett következtetni a városban csütörtökön lezajlott rendkívüli tanácsülésen elhangzottakból.

Parkolódíjakból okostáblák

Harmadik mandátumom egyik prioritása az oktatás – indokolta meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, miért is épp a Mikes Kelemen Elméleti Líceumot választotta a tegnapi kihelyezett sajtótájékoztató helyszínéül, amelyet Sztakics Éva alpolgármesterrel együtt tartott. Kifejtette, az oktatásban a soft és a hard egyaránt fontos, előbbin a különböző fejlesztési programokat, ösztöndíjakat értve, utóbbin az ingatlanokat, intézményeket.

Két autó ütközött Kilyén és Szotyor között

Két autó ütközött csütörtök reggel a DN12 jelzésű úton Kilyén és Szotyor között. Egy személyt kórházba szállítottak. A baleset következtében közel két órán át akadozott a forgalom az említett útszakaszon, dél körül vehették újra birtokba a teljes útfelületet az arra közlekedők. A megyei rendőrség tájékoztatása szerint a baleset a követési távolság be nem tartása miatt […]

Röviden

Iskola az iskola után Sepsiszentgyörgy önkormányzata 2015-től támogatja azt a Diakónia Keresztény Alapítvány által indított délutáni oktatási programot, amelynek célja a sepsiszentgyörgyi hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek megsegítése. A program során az elemi osztályokba járó gyerekek heti négy napon meleg ebédet kapnak, majd oktatók segítségével oldják meg a házi feladatokat. Ugyanakkor közösségépítő játékokban és csoportos […]

Új embereket a politikába

A szervezőkön és az újságírókon kívül alig volt ember tegnap délben Sepsiszentgyörgy központjában, aki Dacian Cioloşra várt volna. A volt miniszterelnöknek, ennek ellenére sikerült néhány aláírást összegyűjtenie az Új emberek a politikában című kampányában.

Így is lehet!

Még az a csoda is megeshet, hogy a bevállalt határidőre, mindössze három nap alatt, felújítják egy sepsiszentgyörgyi belvárosi utca útburkolatát. „Csak” ember, felszerelés, anyag és egyáltalán nem utolsósorban, szervezés szükségeltetik.

Juhokat ölt a medve

Az alsócsernátoni Makó János öregségére döntötte el, hogy juhokat fog nevelni, azonban a jószágokban lelt öröme hamar véget ért, mert kedden éjszaka, szerdára virradólag a medve egytől egyig elpusztította állatait. Nem ő az első károsult a községben, és vélhetően nem is az utolsó, mert bár kilövési engedélyt hármat adtak, de a medveportyázásoknak azok se vetettek véget.

Bevonnák a várost

Az oldaná meg a Szakszervezetek Művelődési Házának kérdését, hogyha a megyeszékhelyi tanács hosszú távon bérbe venné, és működtetné azt – véli Vasile Neagovici. A Sanitas Szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint, ahogy most van, az biztosan nem jó.

Akadozó időpontkérés

Több olvasónk fordult levélben szerkesztőségünkhöz, hogy a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőjében működő diszpécser szolgálat telefonszámán hiába csengetnek napokig, mégsem sikerül időpontot kérni, válaszra sem méltatják őket.

A legrosszabb megoldás

Elkezdődött az avarégetés szezonja, amikor a lehullott leveleket és a kerti hulladékokat sokan egyszerűen felgyújtják és elégetik. A tarló- és avarégetés nem teljesen tilos Romániában, viszont csak ellenőrzött körülmények között végezhető el a művelet.