Egyes gyógyszertárak csak az ott vásárolt, lejárt gyógyszert hajlandóak visszavenni… Képünk illusztráció

Mit lehet tenni a lejárt gyógyszerekkel, ha valakinek elsőrendű szempont a környezetvédelem? – jártunk utána a kérdésnek, abból az álláspontból kiindulva, hogy a gyógyszerek mindig veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért kötelezi a törvény a patikákat arra, hogy a lejárt orvosságokat visszavegye a lakosságtól, és azokat szakcéggel semmisíttesse meg.

Érdeklődésünkre több patikában habozás nélkül állították, hogy beveszik a lejárt gyógyszereket, és azt tételesen átadják megsemmisítésre. Viszont más egységekben csak az onnan vásárolt gyógyszerek visszavételére voltak hajlandók. Persze az két, három vagy több év, de már pár hónap után is nehezen beazonosítható, hogy hol vásároltuk annak idején (egy receptről akár két-három patikában is), hiszen egy háztartásban nemcsak a szavatossági idő lejárta miatt halmozódhatnak fel gyógyszerek, hanem például azért is, mert valamelyik felírt fajta nem válik be, mást rendel az orvos, így még az érvényes, használható orvosságok is gondot jelentenek egy lelkiismeretes fogyasztónak. Azonban – ahogy az egyik patikus elmondta – nem lehet ezt a kérdést egy törvénybe foglalt félmondattal elintézni, hiszen ennek költségvonzatai is vannak.

Kovászna megyében az egyetlen, egészségügyi egységek hulladékának begyűjtésére engedélyezett cég, amelyik a kórházaktól, rendelőktől és patikáktól is átveszi azt, a Bio-Risc. Ügyintézője, Borlan Iosif elmondta: ők csak összegyűjtik (a patikai hulladékot kilónkénti 15 lejes áron, de ez más cégeknél több is lehet), és átadják az engedélyezett megsemmisítő cégeknek az összegyűjtött mennyiséget, azok pedig elszállítják. Az országban csak néhány nagyvárosban – Marosvásárhely, Kolozsvár, Bukarest, Konstanca – foglalkoznak a veszélyes hulladék semlegesítésével.

Hogy mennyire lelkiismeretes egy fogyasztó, arra vonatkozóan ellentmondásos válaszokat kaptunk. Egyes gyógyszerészek szerint nagyon ritkán, esetleg évente egyszer fordul valaki hozzájuk ilyen igénnyel. Más egységekben azt mondták, egyre többször, egy évi „termés” 6 kilóra is rúg. Hogy pontosan mennyi gyógyszer végzi a háztartási vegyes hulladékban, nem tudni.

Dr. Bartalis Ildikó, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Környezettudományi Tanszékének vezetője szerint az orvosságok mennyisége elenyésző lehet a szemét mennyiségéhez képest, és azok veszélyessége inkább abban áll, hogy illetéktelenek esetleg kiturkálják és felhasználják azokat. Mivel mégis tartalmazhatnak káros vegyületeket, az egyetemi adjunktus is azon a véleményen van, inkább a patikákban kellene azokat leadni. Mint azt a környezetvédelmi őrség vezetője számunkra elmondta, a citosztatikumok, morfinszármazékok, onkológiai gyógyszerek minősülnek különösen veszélyes hulladéknak, azokkal azonban kizárólag kórházakban kezelik a betegeket, de ettől eltekintve véleménye szerint is szükség lenne a lakosságban tudatosítani az orvosságokkal való felelősségteljes bánásmód szükségességét, és ebben a Közegészségügyi Hivatal lenne a legilletékesebb.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Eltűntek a tévécsatornák

Több kézdivásárhelyi olvasónk is panaszkodott, hogy miután a NextGen szolgáltatónál az analóg és digitális adásrács csatornáinak a sorrendje megváltozott, már nem tudják nézni a magyar adókat, illetve a Polyp televíziót.

Három nap a környezetért

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület kilenc éve útjára indított, háromnapos eseményének, a Tavaszi Zöld Napoknak középpontjában a környezettudatosság, a sport és az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása áll.

„Jóhiszemű hamis riasztók”

Tegnap a háromszéki tűzoltóság vezetősége megtartotta negyedéves beszámolóját: kiderült, hogy az árvíz komolyan próbára tette a lánglovagokat, ám összességében nem mondhatni, hogy zsúfoltabb periódust tudnak maguk mögött, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Röviden

Idén is adnak érdemdíjat A tegnap megtartott soros tanácsülésen a fürdőváros képviselői testülete, az ünnepekre és vakációra hivatkozva meghosszabbította a Kovászna város érdemdíj igénylésnek benyújtási határidejét április 15-ről április 27-re, déli 12 óráig. Az érdemdíj Kopacz Levente RMDSZ-es tanácsos több éve született kezdeményezése, aminek értelmében a fürdőváros polgármesteri hivatal fejenként 500 lejes pénzjutalmat ad négy […]

Az Európa Tanács viziten

Kulcsár-Terza József és Benkő Erika háromszéki képviselők a magyar kisebbség helyzetéről tájékoztatták az Európa Tanács (ET) emberi jogi delegátusát. A vendégek az ET Romániáról készülő jelentése apropóján érkeztek, a román képviselőház emberi jogi bizottsága előtt megtartott találkozón képviselte magát a roma kisebbség és a kormánypárt is.

Baj van a kódexszel

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint tartalmilag több gond is van a kormány által előterjesztett közigazgatási törvénykönyvvel.

Tavaszi munkák Vargyason

Vargyas polgármesterét, Sütő Levente Lehelt arról kérdeztük, milyen időszerű munkálatok zajlanak a faluban, milyen tennivalók akadtak a tavaszi idő beálltával.

Iskola-felújítás Barátoson

Heteken belül elkezdődik a barátosi Bibó József Általános Iskola jelenleg is használt, valamint a régi épületének a teljes körű felújítása – tudtuk meg Tánczos Szabolcs barátosi polgármestertől.

A Sanitas utánaszámolt

A bérnövelő intézkedések eredménye az lett, hogy számos helyen kevesebb pénzt kapnak az emberek – állítja az egészségügyi dolgozók jelentős részét képviselő Sanitas. A szakszervezeti szövetség szerint az egészségügyi minisztérium egyszerűen nem tartja be a törvényt.

Pisitől ragacsos folyosó?

Panasszal keresték meg szerkesztőségünket: baróti olvasónk elmondása szerint a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház pszichiátriai osztályán áldatlan állapotok uralkodnak, kevés a személyzet, vizelettől ragacsos a folyosó padlója. Utánajártunk az esetnek.

Van még, amit tanulni!

Több mint hat tonna szelektív hulladék gyűlt össze a Gosp-Com Kft. április 13-i gyűjtőakciója során. A nap folyamán két gyűjtőponton, a katonanevelde épülete előtt és a sportcsarnok előtti téren lehetett leadni a hulladékot, a vállalat munkatársai a nagyobb tárgyak elszállításában is segítséget nyújtottak. A lakosság 0,24 tonna pillepalackot/műanyagot, 0,47 tonna kartont/papírt, 1,14 tonna üveget, 4,35 […]

Röviden

Gyűjtik az aláírásokat Sepsiszentgyörgyön is gyűjti az aláírásokat a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a Bűnözők nélkül a köztisztségekben! jelmondatú alkotmánymódosító kezdeményezés támogatására. Ugyanakkor az alakulat sepsiszentgyörgyi fiókszervezete múlt héten tartotta tisztújító gyűlését, melyen Dulányi-Balogh Szidóniát választották a városi szervezet elnökének, és Elvira Raduțăt bízták meg az alelnöki feladatokkal. Az aláírásgyűjtést két napja kezdték Sepsiszentgyörgyön, […]

A többség csak tengődik

Kovászna megyében jelenleg 48.719 nyugdíjas él, a legkisebb, szociális nyugdíj 520 lej, a legnagyobbat, 17.359 lejt egy államügyész kapja.

Razziázik a rendőrség

A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség munkatársai a megyeszékhely – elsőként központi fekvésű – utcáit járják, és a szabálytalanul, a forgalmat akadályozó, netán járdán parkoló járgányok sofőrjeit figyelmeztetik, bírságolják.

Vétlen áldozatok megsegítése

Három éve jött létre a Vétlen Áldozatok Egyesülete, melynek célja segíteni olyan személyeken, akik közúti balesetet szenvednek ártatlanul, vagy orvosi műhiba, munkabaleset áldozatai lesznek. Az egyesületet alapító Bicsak László korábban kártérítés biztosítási ügynökként dolgozott, és a rendszer hibáira felfigyelve döntött úgy, hogy megalapítja az egyesületet a sérültek megsegítésére.