Szentgyörgyön a 2000 fogyatékkal élő mintegy negyede foglalkoztatható lenne – mondta Makkai Péter (a jobb szélen)

Kávé vagy tea melletti munkabeszélgetésre hívták meg az érdeklődőket, potenciális alkalmazókat hétvégén a sérülteket foglalkoztató szentgyörgyi Írisz Házba, ahol hamarosan új közösségi tér, egy kávézó nyílik, amelyben fogyatékkal élők fognak dolgozni.
A leendő kávézó belsőépítészeti kialakítását Szebeni Szabó Róbert grafikus tervei alapján végezték, a „keresztanyja” pedig Szebeni Zsuzsa, ők a Balassi Intézet képviselőiként aktív részesei az Írisz Házban folyó munkának. Az új létesítmény, melynek célja a fogyatékkal élők integrálása a „normális” emberek társaságába, elszigeteltségük feloldása, elfogadottságuk növelése, a szeretetszolgálati tevékenysége miatt közismert Szilvássy Carola bárónő nevét viseli majd.
Makkai Péter, az Írisz Ház lelkész-igazgatója röviden összefoglalta, mi történt azóta, hogy múlt év augusztusában kormányrendelettel megszüntették a védett munkahelyeket, amelyek a ház keretében működtek. Ezzel elveszítettek számos szerződést, amellyel korábban termékeket vagy szolgáltatást biztosítottak azoknak a cégeknek, akik ténylegesen munkát adtak az Írisz Ház ellátottjainak (vagyis nem azt választották, hogy a fogyatékosok foglalkoztatása helyett befizetik az államnak az alkalmazottak számának függvényében megállapított összeget). Tizenkilenc gondozottat és 3 csoportvezetőt érintett rosszul a törvényi változás, amelynek mellékhatásaként, a védett egységek által termelt profit kiesése miatt a nappali foglalkoztatóban a hozzájárulás mértékét 100 lejről 370-re kellett növelni (ez a 120 lejes állami támogatással együtt még mindig csak fele a tényleges napi 1000 lejes költségnek.)
Azóta viszont gyümölcsöző együttműködés jött létre (többek között) a Valkesszel, ahol a csoportvezető által felügyelt fogyatékkal élők a gyárban, a kábelezésben dolgoznak, beilleszkedtek a munkaközösségbe, a többiek is elfogadták őket. Ez a legjobb modellje a foglalkoztatásnak, mondta Makkai Péter, emellett létezik az a megoldás, hogy a gondozottak kiszállnak egy céghez egy-két órára szolgáltatást (takarítást, zöldövezet-karbantartást) elvégezni. Hosszú procedúra, sok tárgyalás után 23 főt tudnak már dolgoztatni, ami az érintettek életminőségét, önbecsülését, tartását jelentősen megnövelte.
A munkától félteni őket a szülőknek sem kell, hiszen amiért pénzt keresnek a fogyatékkal élők, az állami támogatásról nem kell lemondani. És a munkaképességet megállapító bizottságnak is alaposabban meg kellene fontolnia döntését, hiszen az Írisz Házban bizonyító fiatalnak a rutinból kiadott minősítés – munkára alkalmatlan – azt jelenti, két évre megfosztják a fizetéstől, a személyi autonómia részleges megszerzésétől is; nem egy ilyen konkrét esetük van – számoltak be az intézmény munkatársai. Így az 50 ellátottjukból csak 16 alkalmazható, noha legalább 30 munkaképes.
A közeljövőben olyan speciális munkaközvetítő irodát terveznek nyitni az intézményben, ahol a megváltozott munkaképességűeknek ajánlanak munkát, miután náluk elvégzik az alapképzést, ami a pontosságra, rendszerességre való neveléssel kezdődik. Ehhez viszont még nagyobb nyitottság kell a cégek részéről is.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Lassan kialakul a Vasút utca Lekerült az első, alapnak számító aszfaltréteg a kézdivásárhelyi Vasút utcának a villanyrendőr és a szentkatolnai vasúti átkelő szakaszára. Egyik sáv teljesen járható, a másikból még hátravan kb. 100–150 méter. A Vasút utca teljes körű felújítása hét évvel ezelőtt kezdődött, és úgy volt beharangozva, hogy a város legmodernebb és legszebb utcája […]

Lezajlott a Kaptár

Szombaton ünnepélyes keretek között nevezték meg a Székelyföldi Napok alkalmából megejtett Kaptár – Dokumentumfilm Szemle díjnyertes alkotásait, melyet 30 beérkezett pályamunkából válogatott ki a Buglya Sándor és Péterffy András Balázs Béla-díjas rendezőkből álló zsűri.

Vendéglátás másképp

Hétvégén hivatalosan is megnyílt Románia első lakásétterme. A sepsiszentgyörgyi Konsza Samu és Váradi József utca sarkán lévő épületben működő lakás családias hangulatot áraszt. A megnyitón a legrégebbi és legmenőbb budapesti lakásétterem szakácsa főzött.

Szögek a feszületben

Elmentem határozott léptekkel egykori iskolámig szombat este. Megélni akartam valamit, így, igekötősen, megélni a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium legújabb megaláztatásának látványát, ha már megértem. Fejem fölött kemény, fekete fellegek az októberi égen, idelenn pedig nézem a kollégium bronz névtáblájának helyét. Bennem is fellegek, de legalább tudom, mitől sötétebb odabenn még a tegnapnál is a jelen. […]

Vannak kivételek

Kedvezményes nyugdíjat kér a Sanitas azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik a sürgősségi ellátásban dolgoznak. Vasile Neagovici bizalmi szerint kellenek a kivételek, mert „nem lehet mindenkit egy kalap alá venni”.

Zászlóavatás és hálaadó nap

Tegnap Oroszfaluban bensőséges hangulatú, kis ünnepséget tartottak: a helybeliek hálát adtak a gyümölcstermő életért, köszöntötték a kis település időseit, és székely zászlót avattak.

Ma is él Bedő Albert szelleme

Kálnoki dr. Bedő Albertre emlékeztek szombaton szülőfalujában. Az unitárius templomban tartott megemlékezésen részt vett a falu református közössége is, a község vezetősége, valamint a magyar Országos Erdészeti Egyesület (OEE) Erdélyi csoportjának képviselői.

Röviden

Terítéken a víz minősége Tegnap tanácsülést tartottak Kézdivásárhelyen. Az alig pár perces ülés során módosították a költségvetést, elfogadták a kézdivásárhelyi műjégpálya közélelmezési helyiségének bérbeadására vonatkozó tanácshatározat módosítását, és rábólintottak a Kanta utca 29/A szám alatti ingatlan (a bútorgyár szomszédságában levő téglaépületről van szó – szerk.) adminisztrálási jogának a visszavonását. Döntés született a New Fashion készruhagyártól […]

Kirakatokat is betörtek

Baróton úgy tűnik, hogy a fiatalok nem tudnak összhangba kerülni az elvárásokkal, ami az éjszakai órákban való viselkedést illeti, és ez a legutóbbi tanácsülésen is napirendre került.

Bedő Albertre emlékeznek

A falu legnagyobb szülöttjére emlékeznek szombaton Kálnokon: éppen száz éve hunyt el Bedő Albert, a legnagyobbnak tekintett magyar erdész. Az unitárius templomban és a mellette álló sírnál és emléktáblánál szombaton 13 órától tartanak megemlékezést.

Éltető víz Pákéban

A jó minőségű ivóvíz nélkülözhetetlen, mindannyiunk számára fontos volt ez a beruházás – mondta el tegnap Tán­czos Szabolcs. Barátos község polgármestere nehezen leplezte örömét, hogy „megnyithatta a csapot” Pákéban, és az emberek finom ivóvízhez juthatnak.

Máltai szűrés indul

Szűrőprogramot indít jövő héten Magyar Máltai szeretetszolgálat, annak erdélyi osztálya. A Tischler Ferenc országos főtitkár által koordinált program általános állapotfelmérés, tüdőgyógyászat, szemészet és gyermekortopédia területére terjed ki, és várhatóan 1200 embert érint.

11 millió lejt pályáznak

Úgy tűnik, anyagilag kedvező időszak áll a baróti kórház előtt, legalábbis erre lehetett következtetni a városban csütörtökön lezajlott rendkívüli tanácsülésen elhangzottakból.

Parkolódíjakból okostáblák

Harmadik mandátumom egyik prioritása az oktatás – indokolta meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, miért is épp a Mikes Kelemen Elméleti Líceumot választotta a tegnapi kihelyezett sajtótájékoztató helyszínéül, amelyet Sztakics Éva alpolgármesterrel együtt tartott. Kifejtette, az oktatásban a soft és a hard egyaránt fontos, előbbin a különböző fejlesztési programokat, ösztöndíjakat értve, utóbbin az ingatlanokat, intézményeket.

Két autó ütközött Kilyén és Szotyor között

Két autó ütközött csütörtök reggel a DN12 jelzésű úton Kilyén és Szotyor között. Egy személyt kórházba szállítottak. A baleset következtében közel két órán át akadozott a forgalom az említett útszakaszon, dél körül vehették újra birtokba a teljes útfelületet az arra közlekedők. A megyei rendőrség tájékoztatása szerint a baleset a követési távolság be nem tartása miatt […]