Szentgyörgyön a 2000 fogyatékkal élő mintegy negyede foglalkoztatható lenne – mondta Makkai Péter (a jobb szélen)

Kávé vagy tea melletti munkabeszélgetésre hívták meg az érdeklődőket, potenciális alkalmazókat hétvégén a sérülteket foglalkoztató szentgyörgyi Írisz Házba, ahol hamarosan új közösségi tér, egy kávézó nyílik, amelyben fogyatékkal élők fognak dolgozni.
A leendő kávézó belsőépítészeti kialakítását Szebeni Szabó Róbert grafikus tervei alapján végezték, a „keresztanyja” pedig Szebeni Zsuzsa, ők a Balassi Intézet képviselőiként aktív részesei az Írisz Házban folyó munkának. Az új létesítmény, melynek célja a fogyatékkal élők integrálása a „normális” emberek társaságába, elszigeteltségük feloldása, elfogadottságuk növelése, a szeretetszolgálati tevékenysége miatt közismert Szilvássy Carola bárónő nevét viseli majd.
Makkai Péter, az Írisz Ház lelkész-igazgatója röviden összefoglalta, mi történt azóta, hogy múlt év augusztusában kormányrendelettel megszüntették a védett munkahelyeket, amelyek a ház keretében működtek. Ezzel elveszítettek számos szerződést, amellyel korábban termékeket vagy szolgáltatást biztosítottak azoknak a cégeknek, akik ténylegesen munkát adtak az Írisz Ház ellátottjainak (vagyis nem azt választották, hogy a fogyatékosok foglalkoztatása helyett befizetik az államnak az alkalmazottak számának függvényében megállapított összeget). Tizenkilenc gondozottat és 3 csoportvezetőt érintett rosszul a törvényi változás, amelynek mellékhatásaként, a védett egységek által termelt profit kiesése miatt a nappali foglalkoztatóban a hozzájárulás mértékét 100 lejről 370-re kellett növelni (ez a 120 lejes állami támogatással együtt még mindig csak fele a tényleges napi 1000 lejes költségnek.)
Azóta viszont gyümölcsöző együttműködés jött létre (többek között) a Valkesszel, ahol a csoportvezető által felügyelt fogyatékkal élők a gyárban, a kábelezésben dolgoznak, beilleszkedtek a munkaközösségbe, a többiek is elfogadták őket. Ez a legjobb modellje a foglalkoztatásnak, mondta Makkai Péter, emellett létezik az a megoldás, hogy a gondozottak kiszállnak egy céghez egy-két órára szolgáltatást (takarítást, zöldövezet-karbantartást) elvégezni. Hosszú procedúra, sok tárgyalás után 23 főt tudnak már dolgoztatni, ami az érintettek életminőségét, önbecsülését, tartását jelentősen megnövelte.
A munkától félteni őket a szülőknek sem kell, hiszen amiért pénzt keresnek a fogyatékkal élők, az állami támogatásról nem kell lemondani. És a munkaképességet megállapító bizottságnak is alaposabban meg kellene fontolnia döntését, hiszen az Írisz Házban bizonyító fiatalnak a rutinból kiadott minősítés – munkára alkalmatlan – azt jelenti, két évre megfosztják a fizetéstől, a személyi autonómia részleges megszerzésétől is; nem egy ilyen konkrét esetük van – számoltak be az intézmény munkatársai. Így az 50 ellátottjukból csak 16 alkalmazható, noha legalább 30 munkaképes.
A közeljövőben olyan speciális munkaközvetítő irodát terveznek nyitni az intézményben, ahol a megváltozott munkaképességűeknek ajánlanak munkát, miután náluk elvégzik az alapképzést, ami a pontosságra, rendszerességre való neveléssel kezdődik. Ehhez viszont még nagyobb nyitottság kell a cégek részéről is.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Ittasan, jogosi nélkül Péntek este Kovászna területén igazoltattak egy atyafit, akinél 0,71 mg légalkoholszintet mért a szonda; bekísérték vérvételre is. Alaposabb szemrevételezés után kiderült, hajtási jogosítványa sincs, így többféle forgalmi bűncselekménnyel vádolják. Szombatra virradóra Dálnokban igazoltattak egy alkoholgőzt árasztó vezetőt, aki viszont nem volt hajlandó szondába fújni, és a vérvételt is megtagadta. Tette ugyancsak forgalmi […]

Élni kell a lehetőséggel!

Még két nap, és a tanévnek hivatalosan vége (végzősök számára), május 25-e az az időpont, amikortól számítva 60 napig a végzősök regisztrálhatnak a munkaerő-foglalkoztatási hivatalban. Éljenek a lehetőséggel! – biztat minden érintettet Kelemen Tibor igazgató.

Egyre több a kullancscsípés

A múlt héten naponta átlagosan több mint két személy kereste fel a sürgősséget kullancscsípés miatt a megyeszékhelyen. A szakemberek szerint érdemes lenne a megelőzésen gondolkodni, megfékezni az esetleges túlszaporodást.

Elsősegélynyújtók a főtéren

Tegnap ismét diákok voltak a főszereplők Sepsiszentgyörgy főterén, ahol a Kovászna Megyei Vöröskereszt által szervezett 55. Megyei Elsősegélynyújtó-verseny zajlott. Ezek a diákok már éreznek valamit abból a felelősségből, amellyel embertársaink iránt kellene viseltetnünk.

Szeméttel elárasztott kuckó

A sepsiszentgyörgyi, Templom utcai 38-as tömbház zöld kuckós szeméttárolójánál napok óta áldatlan állapot uralkodik, a megyeszékhelyi Tega Rt. köztisztasági vállalat emberei a gyújtőhelyet lelkiismeretesen ürítik, ám a mellette eldobott limlomot hanyagolják. Utánajártunk a megoldásnak. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy miért nem szállítják el a limlomot a Tega Rt. alkalmazottjai, s azt is firtattuk, hogy mennyire […]

Nincs veszett állat

Az elmúlt esztendőben, de az idén sem azonosítottak egyetlen veszettséggel fertőzött, vadon élő, illetve háziállatot sem a Kovászna megyei állategészségügyi igazgatóság szakemberei. Ez nagyban a veszettség elleni csalik kiszórásának köszönhető, de más aggályok merültek fel.

Tessék választani!

Akárcsak a páváskodó leányok, a megyeszékhely középfokú tanintézményei pénteken legjobb formájukat hozták a főtéren, hogy elcsábítsák a továbbtanulás irányát illetően még határozatlan nyolcadikosokat. Nemcsak különböző szakjaikat, hanem az iskolán kívüli tevékenységeiket, szakköreiket, közösségi életüket is bemutatták.

Röviden

Tüzek a hétvégén Vasárnap délután fél öt körül riasztották az egyenruhásokat, mivel a sepsiszentgyörgyi Gróf Mikó Imre utcában egy tömbház fürdőszobaablakából sűrű füst áradt kifele. A helyszínen kiderült, hogy a tömbház folyosóját is teljesen ellepte a füst, a tűzoltóknak végül a pincében sikerült azonosítani a lángokat: valószínűleg cigarettázás miatt papír-, textilanyagok gyulladtak be. Vasárnapról hétfőre, […]

Emlékezés Erdeje Eresztevényen

Újabb nyolc kopjafával bővült Eresztevényben a Gábor Áron síremlékénél található Emlékezés Erdeje, amelyben most már 51 kopjafa áll. Ez alkalommal a négy történelmi egyház, gróf Majláth Gusztáv Károly római katolikus püspök, gróf Széchenyi István, az MTA alapítója és Semmelweis Ignác, az anyák megmentője emlékére állítottak kopjafát, valamint a Tornai várhoz tartozó települések 20. századi szenvedéseiért, áldozataiért.

Sokak szerint sajátos viszonyt ápolt a kovásznai meleg pár

Különös eset bolygatta meg a kovásznai közhangulatot, miután a rendőrség közleménye alapján napvilágra került, hogy egy 36 éves férfi többször megerőszakolta 17 éves mostoha fiútestvérét. Lapunknak nyilatkozó fiatalok és az áldozathoz közeli személyek elmondása alapján nem feltétlen erőszakról van szó, hanem egy adok-kapok homoszexuális viszonyról, amiről hosszú ideje sejtettek az emberek, és aminek még a Facebookon is nyoma maradt.

Leader-pályázaton is nyert Bölön

Sikó Imre bölöni polgármester a napokban írta alá Bukarestben azt a szerződést, melynek értelmében központi finanszírozást kap a község az iskolépület bővítésének céljából. Mint lapunkban arról már írtunk, a cél az, hogy a jelenlegi iskolaépületet manzárdosítsák, ezzel hat osztályteremmel több állna a gyerekek rendelkezésére.

Bérújratárgyalások célkeresztben

Az eddig feljegyzett adatok, a panaszhiány tükrében elmondható, hogy Háromszéken a munkaadók eleget tettek a 2017/82-es sürgősségi kormányrendeletnek, és a megyében eme intézkedés miatt senkinek nem csökkent a fizetése – tudtuk meg.

Több partner, bővülő szolgáltatások

Ötéves a Székelyföldi Diákigazolvány (SIC Card), a legnagyobb területi lefödöttségű, háromnyelvű olyan kártya, amelyik középiskolásokra is érvényes – nyilatkozták pénteki sajtóértekezletükön a kártya működtetői. Elmondták: szeptembertől sokkal több partnerrel, bővülő szolgáltatásokkal folytatják a tevékenységet.

Összehangolt razziák

Mint arról már tegnap beszámoltunk, szerdán reggel a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) irányításával az ország 28 megyéjében – Háromszéken is – és Bukarestben tartottak összesen 238 házkutatást.

Ősztől jobb lesz

Tej-kifli program nélkül ér véget a tanév Háromszéken. Jövőre azonban biztosan megoldódik a probléma, sőt a következő négy évben sem lesz gond – ígéri Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.