Szentgyörgyön a 2000 fogyatékkal élő mintegy negyede foglalkoztatható lenne – mondta Makkai Péter (a jobb szélen)

Kávé vagy tea melletti munkabeszélgetésre hívták meg az érdeklődőket, potenciális alkalmazókat hétvégén a sérülteket foglalkoztató szentgyörgyi Írisz Házba, ahol hamarosan új közösségi tér, egy kávézó nyílik, amelyben fogyatékkal élők fognak dolgozni.
A leendő kávézó belsőépítészeti kialakítását Szebeni Szabó Róbert grafikus tervei alapján végezték, a „keresztanyja” pedig Szebeni Zsuzsa, ők a Balassi Intézet képviselőiként aktív részesei az Írisz Házban folyó munkának. Az új létesítmény, melynek célja a fogyatékkal élők integrálása a „normális” emberek társaságába, elszigeteltségük feloldása, elfogadottságuk növelése, a szeretetszolgálati tevékenysége miatt közismert Szilvássy Carola bárónő nevét viseli majd.
Makkai Péter, az Írisz Ház lelkész-igazgatója röviden összefoglalta, mi történt azóta, hogy múlt év augusztusában kormányrendelettel megszüntették a védett munkahelyeket, amelyek a ház keretében működtek. Ezzel elveszítettek számos szerződést, amellyel korábban termékeket vagy szolgáltatást biztosítottak azoknak a cégeknek, akik ténylegesen munkát adtak az Írisz Ház ellátottjainak (vagyis nem azt választották, hogy a fogyatékosok foglalkoztatása helyett befizetik az államnak az alkalmazottak számának függvényében megállapított összeget). Tizenkilenc gondozottat és 3 csoportvezetőt érintett rosszul a törvényi változás, amelynek mellékhatásaként, a védett egységek által termelt profit kiesése miatt a nappali foglalkoztatóban a hozzájárulás mértékét 100 lejről 370-re kellett növelni (ez a 120 lejes állami támogatással együtt még mindig csak fele a tényleges napi 1000 lejes költségnek.)
Azóta viszont gyümölcsöző együttműködés jött létre (többek között) a Valkesszel, ahol a csoportvezető által felügyelt fogyatékkal élők a gyárban, a kábelezésben dolgoznak, beilleszkedtek a munkaközösségbe, a többiek is elfogadták őket. Ez a legjobb modellje a foglalkoztatásnak, mondta Makkai Péter, emellett létezik az a megoldás, hogy a gondozottak kiszállnak egy céghez egy-két órára szolgáltatást (takarítást, zöldövezet-karbantartást) elvégezni. Hosszú procedúra, sok tárgyalás után 23 főt tudnak már dolgoztatni, ami az érintettek életminőségét, önbecsülését, tartását jelentősen megnövelte.
A munkától félteni őket a szülőknek sem kell, hiszen amiért pénzt keresnek a fogyatékkal élők, az állami támogatásról nem kell lemondani. És a munkaképességet megállapító bizottságnak is alaposabban meg kellene fontolnia döntését, hiszen az Írisz Házban bizonyító fiatalnak a rutinból kiadott minősítés – munkára alkalmatlan – azt jelenti, két évre megfosztják a fizetéstől, a személyi autonómia részleges megszerzésétől is; nem egy ilyen konkrét esetük van – számoltak be az intézmény munkatársai. Így az 50 ellátottjukból csak 16 alkalmazható, noha legalább 30 munkaképes.
A közeljövőben olyan speciális munkaközvetítő irodát terveznek nyitni az intézményben, ahol a megváltozott munkaképességűeknek ajánlanak munkát, miután náluk elvégzik az alapképzést, ami a pontosságra, rendszerességre való neveléssel kezdődik. Ehhez viszont még nagyobb nyitottság kell a cégek részéről is.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Két nap alatt hunyt el!

Mint arról a tegnapi lapszámunkban már beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban egy páciens feltehetőleg influenzavírus miatt hunyt el. Tegnap visszaigazolódott, hogy A típusú (H1-es altípusú) influenzavírus áldozatává vált az 53 éves férfi.

Tét nélkül vizsgáztak

Sikeresen vették a háromszéki diákok az idei érettségi szóbeli szakaszát, melyet a korábbi évektől eltérően idén februárban szerveztek meg. A feliratkozott 1248 diákból senkit nem zártak ki, és mindenki megkapta legalább a közepes minősítést.

Több terv is terítéken van

Hosszú évek óta panaszkodnak a kézdivásárhelyiek, hogy nincs a városban strand, így aki a nyári melegben hűsölni szeretne, kénytelen más városba utazni. Ez az állapot azonban hamarosan megváltozhat, mivel két magánvállalkozó tervei között is szerepel a gond orvoslása, illetve a helyi önkormányzat is pályázatot adna le egy új városi strand megépítésére.

Röviden

Munkában az egyenruhások A Kovászna megyei rendőrök február 19–21. között 80 eseménynél léptek közbe (33-at közülük a sürgősségi hívószámon jelentettek) és a 20 ellenőrző akciójuk során 180 szabálysértést jegyeztek. A kirótt bírságok össz­értéke 47 ezer lej. Négy esetben tetten érték az elkövetőket, közlekedési vétségekért 11 hajtásit vontak be, és három forgalmi engedélyt.  Példát kell statuálni […]

Elfelejtett városrész

Barót város legutóbbi tanácsülésén szó esett a Víz utca helyzetéről is. Az utca lakói ugyanis korábban levelet intéztek a polgármesteri hivatalnak, melyben az ott uralkodó áldatlan állapotokat tették szóvá, megoldást sürgetve.

Becsempészett hús okozta

A Szatmár megyei sertéspestis-fertőzések miatt kialakult gócokat végre sikerült felszámolni. Ezek miatt országos riadót is fújtak az illetékesek, és továbbra is elővigyázatosságra intik a gazdákat – derült ki a dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvossal folytatott legutóbbi beszélgetésünk során.

Lehet készíteni az aktákat

Március 1-je és május 15-e között lehet benyújtani a 2018-as esztendőre vonatkozó egységes agrártámogatási kérelmeket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei fiókjánál. A dokumentációt máris lehet készíteni, mert az utóbbi időben feltűnően rend van: időben fizetik a támogatásokat, de nem is néznek el semmilyen késést a dokumentáció benyújtását illetően.

Vesztegzár alatt a kórház

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház mától meghatározatlan ideig felfüggeszti a beteglátogatást a kórház minden osztályán.

Lesz ingyenes buszjárat!

Idén 13. alkalommal szervezik meg Bálványosfürdőn a nemzetközi disznótoros fesztivált. Az érdeklődés töretlen a Gádorosról importált és Bálványoson meghonosított rendezvény iránt, hiszen idén húsz csapat nevezett be.

A legtöbb pirula hamisítvány

Az online felületeken értékesített gyógyszeripari termékek veszélyeztetik a páciensek egészségét, mert ezen készítmények között sok a hamisítvány – kongatta meg a vészharangot egy keddi konferencián Radu Gănescu, a Krónikus Betegek Szervezetei Koalíciójának elnöke. A neten vásárolt gyógyszerek veszélyeire a gyógyszerészek is felhívják a figyelmet.

Röviden

Újabb halasztás a Fortyogó-perben Kézdivásárhely önkormányzata és a Fortyogófürdő volt bérlője között a megyeszékhelyi törvényszék közigazgatási részlegén zajlik egy per, aminek témáját a szebb sorsra érdemes komplexum felértékelése után megállapított összeg nagysága képezi. A városháza egy brassói szakcéget bízott meg a szálloda és a kezelőbázis felértékelésével, ami 520 ezer euróra taksálta az épületet és a […]

Nem fizetnek

A baróti Transloc helyi szállítási vállalat ügyei az utóbbi időben többször is a helyi tanács napirendjére kerültek. A múlt év végén például abból származott vita, hogy a sepsiszentgyörgyi Capitaly cég autóbuszai hol is álljanak meg a városban, lévén, hogy a Transloc által üzemeltetett baróti buszállomásra az említett cég nem fizet használati bért, így ott nem is állomásoztathatja járatait.

Aki sokat markol…

Túl sok, nagyobb vállalkozásösztönző uniós projektet írtak ki egyszerre a központi régióban ahhoz, hogy mindegyik megtalálja a maga célközönségét – jelentette ki Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal Igazgatója a havi sajtótájékoztatón. Megyénként legalább kettőnek kell nyertesnek lennie, azonban ugyanazt a szűk munkanélküli réteget célozzák meg.

Nem alkalmazzák a törvényt

Tegnap a bukaresti munkaügyi minisztérium előtt tüntettek a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szervezetének (FSLI) képviselői. A tanárok elégedetlenek azzal, ahogyan az új – egységesnek nevezett – fizetési törvény „elbánt” velük.

Röviden

Mattrészegen balesetezett Szerencsére könnyű sérülésekkel végződött az a hétfő esti, sepsiszentgyörgyi baleset, amely során két személygépkocsi frontálisan ütközött. A megyei rendőrség beszámolója szerint az 1918. December 1. úton egy 48 éves férfi közlekedett a vonatállomás–központ irányába, amikor az Olt hídról lehajtva elvesztette uralmát a járműve fölött, és a gyalogosátjárónál lévő, építőelemekből kirakott elválasztónak csapódott, innen […]