Szentgyörgyön a 2000 fogyatékkal élő mintegy negyede foglalkoztatható lenne – mondta Makkai Péter (a jobb szélen)

Kávé vagy tea melletti munkabeszélgetésre hívták meg az érdeklődőket, potenciális alkalmazókat hétvégén a sérülteket foglalkoztató szentgyörgyi Írisz Házba, ahol hamarosan új közösségi tér, egy kávézó nyílik, amelyben fogyatékkal élők fognak dolgozni.
A leendő kávézó belsőépítészeti kialakítását Szebeni Szabó Róbert grafikus tervei alapján végezték, a „keresztanyja” pedig Szebeni Zsuzsa, ők a Balassi Intézet képviselőiként aktív részesei az Írisz Házban folyó munkának. Az új létesítmény, melynek célja a fogyatékkal élők integrálása a „normális” emberek társaságába, elszigeteltségük feloldása, elfogadottságuk növelése, a szeretetszolgálati tevékenysége miatt közismert Szilvássy Carola bárónő nevét viseli majd.
Makkai Péter, az Írisz Ház lelkész-igazgatója röviden összefoglalta, mi történt azóta, hogy múlt év augusztusában kormányrendelettel megszüntették a védett munkahelyeket, amelyek a ház keretében működtek. Ezzel elveszítettek számos szerződést, amellyel korábban termékeket vagy szolgáltatást biztosítottak azoknak a cégeknek, akik ténylegesen munkát adtak az Írisz Ház ellátottjainak (vagyis nem azt választották, hogy a fogyatékosok foglalkoztatása helyett befizetik az államnak az alkalmazottak számának függvényében megállapított összeget). Tizenkilenc gondozottat és 3 csoportvezetőt érintett rosszul a törvényi változás, amelynek mellékhatásaként, a védett egységek által termelt profit kiesése miatt a nappali foglalkoztatóban a hozzájárulás mértékét 100 lejről 370-re kellett növelni (ez a 120 lejes állami támogatással együtt még mindig csak fele a tényleges napi 1000 lejes költségnek.)
Azóta viszont gyümölcsöző együttműködés jött létre (többek között) a Valkesszel, ahol a csoportvezető által felügyelt fogyatékkal élők a gyárban, a kábelezésben dolgoznak, beilleszkedtek a munkaközösségbe, a többiek is elfogadták őket. Ez a legjobb modellje a foglalkoztatásnak, mondta Makkai Péter, emellett létezik az a megoldás, hogy a gondozottak kiszállnak egy céghez egy-két órára szolgáltatást (takarítást, zöldövezet-karbantartást) elvégezni. Hosszú procedúra, sok tárgyalás után 23 főt tudnak már dolgoztatni, ami az érintettek életminőségét, önbecsülését, tartását jelentősen megnövelte.
A munkától félteni őket a szülőknek sem kell, hiszen amiért pénzt keresnek a fogyatékkal élők, az állami támogatásról nem kell lemondani. És a munkaképességet megállapító bizottságnak is alaposabban meg kellene fontolnia döntését, hiszen az Írisz Házban bizonyító fiatalnak a rutinból kiadott minősítés – munkára alkalmatlan – azt jelenti, két évre megfosztják a fizetéstől, a személyi autonómia részleges megszerzésétől is; nem egy ilyen konkrét esetük van – számoltak be az intézmény munkatársai. Így az 50 ellátottjukból csak 16 alkalmazható, noha legalább 30 munkaképes.
A közeljövőben olyan speciális munkaközvetítő irodát terveznek nyitni az intézményben, ahol a megváltozott munkaképességűeknek ajánlanak munkát, miután náluk elvégzik az alapképzést, ami a pontosságra, rendszerességre való neveléssel kezdődik. Ehhez viszont még nagyobb nyitottság kell a cégek részéről is.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.

Vízgondok Vargyason

Vargyasiak jelezték még vasárnap este a közösségi oldalon, hogy a faluban nincs vezetékes víz, nem lehet mosni, tisztálkodni sem. Sütő Levente Lehel polgármestertől érdeklődve megtudtuk, a gondot a vízszivattyúk eldugulása okozta.

Adminisztratív és pénzügyek

Költségvetés-kiigazítások, tagsági díjak befizetése, tisztségjegyzékek jóváhagyása szerepelt többek között Kovászna megye tanácsa rendes augusztusi ülésének napirendjén.

Hetvenéves idea testesült meg

A Bodok-hegység gerincén, a 36 kilométeres gerinctúra közepén, hat másik, kisebb túraútvonal találkozásánál a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ hétfőn csinos kis menedékhelyet adott használatba a hegyen megszorulók hasznára. Az ünnepélyes átadón Tamás Sándor megyetanácselnök is jelen volt.

Röviden

Heti sürgősségek A megyei sürgősségi kórházban augusztus 6-a és 12-e közötti időszakban 771 sürgősségi esetet láttak el a szakemberek, és 191 alkalommal utalták be a betegeket. Erőszakos cselekmények miatt 7 pácienst kezeltek, illetve 8 ittas szorult orvosi segítségre. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 41 szív- és érrendszeri, 74 […]

Megvan rá a pénz!

Nem ismétlődik meg az, ami tavaly történt, hogy tej-kifli nélkül maradjanak a háromszéki kisdiákok. Idén ősszel zökkenőmentesen zajlik a program – ígéri Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Nem magánügy

A SIC Feszt, és azon belül a Családi nap szervezői remélték, elérik a fiatalok ingerküszöbét is a családon belüli erőszakról szóló előadással, és ez valóban megtörtént. Az országban minden 30. másodpercben megvernek egy nőt – ők a mi közösségünkben is jelen vannak –, 2016-ban pedig 200 nő vált a családon belüli erőszak áldozatává. Róluk és a többi szenvedőről beszélgettek az egy asztalnál ülő Bálint Olga, a Szentkereszty Stephanie Egyesület igazgatónője, Hegedűs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke, Dobolyi Tünde, kézdivásárhelyi ügyvéd és Ájgel Ágnes, mint szervező.

Lehet programálást kérni

Bár az állami intézmények – elvben – nem dolgoznak a hét második felében, a sepsiszentgyörgyi útlevélosztály nem zár, csak a hivatalos, törvényben előírt szabadnapon, augusztus 15-én nem nyitnak ki.

Beindult a nagyipar

Több mint ötszáz, 4–12 éves közötti gyerek jelent meg az augusztus 19-éig tartó evangelizációs hét első napján a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templomban. A labdázás, rajzolás, festés, játék mellett – finoman adagolva – szó esik Istenről is.

Remélik a kedvező döntést

A közéletiség iránt érdeklődő fiatalok a SIC Feszt Székelyföldi Szabadegyetemen az aktuálpolitika kihívásairól és problémáiról is testközelből, azaz a törvényhozásban, végrehajtásban tevékenykedő politikusoktól is hallhattak. Szombat délben Cseke Attila szenátusi frak­ció­vezetővel Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke beszélgetett a most éppen az alkotmánybíróságon pihentetett új közigazgatási kódex kapcsán.

A Bod Péter megyei könyvtár programja

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban a nyári nyitvatartási program szeptember 3-áig: kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 10–17, szombaton 9–13 óráig. Augusztus 15–17-én (hivatalos munkaszüneti napok) zárva; szombaton, augusztus 18-án a megszokott program szerint, 9 és 13 óra között várják az olvasókat.