Elhatárolódnak a helyi románok. Középen Constantin Pătru tanácsos

December elsején Kézdivásárhely főterén egy prahovaiakból és bákóiakból álló csapat vonult fel. A civil szervezkedéstől elhatárolódik a helyi románság, meglátásuk szerint az ilyen jellegű akció nem használ az interetnikai kapcsolatoknak.

December elsején a Helyi Fejlesztési Egyesület a Molnár Józsiás utcában levő ortodox templomnál szervezett ünnepséget az egyesülés napja alkalmából. Azt követően egy hívatlan vendégcsapat egy brassói orvos vezetésével a főtérre is bevonult, annak ellenére, hogy a helyi közösség vezetői jelezték: nem értenek egyet az akcióval, meglátásuk szerint nem használ a román-magyar kapcsolatoknak.

Ezt hangsúlyozandó, kedd délután sajtótájékoztatót tartottak, hogy elmondják: elhatárolódnak az idegenek akciójától. A tájékoztatón Ioana Nela Felea, Nelu Norocea, Mihaela Cristea, Monica Rusu és Constantin Pătru tanácsos, a civil szervezet korábbi elnöke vett részt. Ez utóbbi elmondta: már november elején, a tervezési fázisban felhívták Mihai Tîrnoveanu brassói orvos, a Nemzet Útja Egyesület elnökének a figyelmét, hogy nem jó ötlet Kézdivásárhelyen felvonulósdit játszani, mert az rengeteget árt a nemzetiségek közötti amúgy is törékeny kapcsolatoknak.

Constantin Pătru kifejtette: az idegenek akciója miatt a városházán tartott, tizenöt percesnek kinéző egyeztetés négyórásra nyúlt, és nem tudták megértetni a brassói szervezővel, hogy ők ugyan pár órát vannak Kézdivásárhelyen, de a helyi román közösség – amely egyébként jól érzi magát a városban, és szoros kapcsolataik, barátságaik vannak a magyarság körében – itt marad december elseje után is. Ezeket a gondolatokat osztotta a többi jelenlévő is, Ioana Nela Felea kiegészítette azzal, hogy ismerősei már jelezték: neheztelnek rá, és ez nagyon kellemetlen, mert ők el akarták volna kerülni ezt a konfrontációt, ami ha nem is volt provokatív jellegű, de félig-meddig annak sikeredett. A jelenlevők hangsúlyozták: azt tartják jónak, hogy mindenki otthon, a zavarkeltés mellőzésével ünnepeljen. Kiderült az is, hogy az ezer román zászló szétosztását beharangozó akció sem valósult meg, a zászlókat a hívatlan vendégek elvitték magukkal.

Mihai Tîrnoveanu fél órával a sajtótájékoztató előtt tett fel egy „pontosító” bejegyzést a Facebookon, amiben azért értetlenkedik, hogy miért Kézdivásárhely az egyetlen romániai város, ahol de­cember elsején a központban nem ünnepelnek a helyiek? „Milyen lett volna, ha a martonosi, berecki és zágoni büszke románok az Egyesülés Menetén egy félreeső helyen vonultak volna fel? Hogy nézett volna ki, ha a kézdivásárhelyi románok nem ünnepelhetik meg az Egyesülés Napját saját városukban? Ez természetellenes” – írta az orvos, aki ezek szerint tényleg nem érti, hogy az akciójukat a lakosság ténylegesen provokációként értékelte.

Kézdivásárhelyen a szocialista érában jelent meg nagy számban a románság, Orbaiszékre pedig a Mikes grófok telepítettek be nagyobb számú románt, munkaerőre lévén szükségük. Egyébként Mihai Tîrnoveanu szervezte az egyesülete október 22-ei székelyszáldobosi és vargyasi látogatását is. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. december 7., 5:29
  ÉRTÉKELÉS: 29

  Na ezeket a ”helyi” romanokat sem kell felteni,provokalni ok is tudnak nemcsak a “helytelenek”… Mi volt ez az eget-foldet rengeto tuzijatek,,petardazas? Egyaltalan tudjake amit ok unnepelnek,abban nekik abszolut semmi erdemuk nincs,ez a nagyhatalmak dontese volt…Ha ennyire megy nekik az egyesules,akkor miert nem egyesulnek Moldvaval?

 • User
  Dátum: 2017. december 7., 9:01
  ÉRTÉKELÉS: 38

  Brasso egy magyargyulolo feszekke valt.Soha nem feledem amikor 2010-ben az osszes kovasznai jelzesu autora,melyek a foteri parknal parkoltak,a Noua Dreapta tagjai cedulat ragasztottak:”kifele a magyarokkal az orszagbol” felirattal.A becsuletes es melto magyar valasz az volna eme “doktor ur” cselekedetere,ha a magyarok marcius 15-en megszerveznenek egy folvonulast Brasso foteren ahol csendben es fegyelmezetten imadkoznanak Brasso visszatereseert az Anyaorszaghoz.Aztan utana majd az Rmdsz elhatarolodna eme akciotol,ugy ahogyan Parvuek tettek Kezdivasarhelyen.Mert nekem senki ne mondja,hogy neki nem tetszett a “doktor ur” akcioja,meg akkor sem ha elhisszuk neki,hogy semmi koze nem volt hozza.

  • User
   Dátum: 2017. december 7., 17:54
   ÉRTÉKELÉS: -12

   2010 ota rengeteg ido eltelt. Brasso azota nagyon megvaltozott
   Nem artana kozbe nyitott szemmeL jarni Brassoban es nem csak a Dechatlonba es a Coresibe benezni hetvegen

 • User
  Dátum: 2017. december 7., 10:43
  ÉRTÉKELÉS: 25

  Ja,es jut eszembe.Mit is csinaltak ezek a “bekes ” roman unneplok Kezdivasarhely foteren.Leterdelve imadkoztak?! Huha! Es onok ujsagirok kozt,hogy nem akadt egyetlen egy sem aki lefenykepezze oket,hogyan terdelnek Gabor Aron elott.Mert a masnapi ujsagokban a cimlapon jol jott volna egy foto a szobor elott terdeplo romanokkal,alatta hatalmas felirattal: IME A NAGY GABOR ARON ELOTT MEG AZ ELLENSEG IS TERDRE BORUL!

 • User
  Dátum: 2017. december 7., 14:38
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Nem értem minek ez az elhatárolósdi. A tavaly ők is felvonultak, más megyeiekkel karöltve. Az idén nem tudom vonultak e a helyiek. Ha Patruék vonulhatnak, más miért nem? A szentgyörgyi románok már nem határolódnak el az ilyesmiktől. Ja ők már többen vannak.

 • User
  Dátum: 2017. december 7., 19:17
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Igen baratom.Valoban sok ido eltelt 2010 ota.Es sajnos,hogy azota meg tobb magyargyulolo el Brassoba.Es nem szoktunk hetvegeken sem a Coresibe sem a Deachatlonba jarni.Valamikor Brasso az egyik kedvenc varosom volt Romaniabol.Gyerekkorom nagyreszet ott toltottem es en is hittem amit te,hogy a romanokkal egyutt lehet elni.Sajnos mara mar ez a velemenyem teljesen megvaltozott es ennek sulyos es kijavithatatlan oka van.Azota megismertem,hogy mi a” roman szeretet”.Naluknal perverzebb,sunyi es kepmutato nemzedeket nem talalsz a foldon sehol.Ahol kevesen vannak (azaz kissebbsegbe) ott eljatsszak,hogy ok aztan a magyarok legjobb baratai.De ahol folenyben vannak,ott azonnal kimutatjak a foguk feherjet es teszik mindezt a legocsmanyabb es leggyuloletesebb modon.Ugyhogy ha annyira szereted oket csak nyugodtan vegyuljel kozejuk,sot koltozzel hozzajuk.De ne feledd,10 ev mulva ismet jelentkezzel ,miutan jol lebozgoroztak (elobb csak a hatad mogott aztan ahogy telnek az evek majd a szemedbe is)hadd lassuk,hogy akkor is ezen a velemenyen leszele meg?Es ne feledd,hogy ha kozejuk koltozol te ott soha nem leszel veluk egyenrangu es egyenjogu,SOHA!Te ott koztuk mindeg a bozgoru leszel (meg akkor is ha ezt csak a hatad mogott mondjak).

 • User
  Dátum: 2017. december 8., 12:32
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Annak aki azt irta,hogy…”foltetlenul egy ilyen provokavcio hianyzik”.Igen uram,vagy holgyem.En tudok gondolkozni.Es amint latom on is tud,csak on FEL(ekezettel).Olyan ember nincs ezen a foldon ,sem roman,sem magyar,sem barmily mas nemzedek aki ne felne.De a gyalazatot,hogy megszentsegtelenitettek a magyarok zarandokteret csak a felelem legyozesevel lehet lemosni.Ugyhogy felelmet legyozni es ugyanolyan ermevel visszafizetni nekuk!Mi is bekesen es imadkozni megyunk majd oda hozzajuk! Hadd lassuk ok ilyen civilizaltan fogadnake minket,no meg ilyen megertoen mint amilyen on,kedves aggodo kommentelo!

 • User
  Dátum: 2017. december 8., 12:09
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Es amint lathatjatok,minden SRI-s tiltas es probalkozas,hogy a pofamat betomjetek,ellenere mely eltiltani probal a kommentektol(mint peldaul ma reggel is amikor a Szekely Hirmondo portaljat meg akartam nyitni es az jelent meg helyette,hogy “Hiba.Szolgaltato altat letiltva”)hiabavalo azok reszerol akik ezt teszik.Mert ezt a gepet ha letiltjatok akkor masik geprol es masik szolgaltatotol fogunk belepni!

Ajánló

Kukaosztás

A Gosp-Com Kft. értesíti a kézdivásárhelyi magánlakások tulajdonosait, hogy július 17-én, kedden a Bem József és Fortyogó utcákban, július 18-án, szerdán a Turóczi Mózes, Tóth Sámuel, Vásárhelyi Péter, Ráczok, Malom, Híd és, Rózsapalló utcákban osztják a 120 literes konténereket. Bővebb információ a 0267.361.060-as telefonszámon vagy a cég székhelyén.

Röviden

Csarnok lángolt Nagybaconban Nagybaconban pénteken reggel egy fafeldolgozó csarnok borult lángokba. Három tűzoltóautóval siettek a helyszínre a lánglovagok, illetve az eloltásban baróti önkéntesek is segédkeztek. A tűz végül a csarnok tetőszerkezetét károsította 800 négyzetméteren, ennek következtében be is omlott, így nehezítette a tűz teljes, végleges kioltását. Szerencsére emberi áldozatokat nem követelt a szerencsétlenség. Az előzetes […]

Falunapok jó hangulatban

Jókedvvel, és szép, napsütéses időben vették kezdetüket szombaton délben a nagyajtai falunapok. Úgy tűnt, a jó hangulat mindenkit elárasztott, aki délben ott volt a falu központi parkjában felállított színpad előtt, melyen sorra léptek fel a meghívott műkedvelők.

Ezúttal nem volt orrvadászat

Egyik, Erdővidéken járó olvasónk arra figyelmeztette lapunkat, hogy július 9-én, hétfőn az eső védelme alatt feltehetőleg orvvadászok puffogtattak a Bibarcfalva környékén lévő erdőkben.

Jövőre is jövök!

Nem volt egyszerű megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy 39 hátrányos helyzetű gyermeket egy hétig táboroztassanak Uzonkafürdőn, de az Életmentő kupakok Egyesület tagjainak, és számos más magánszemélynek köszönhetően mégis létrejött.

Intelmek online-ra

Országos akció részeként, a háromszéki rendőrség is bekapcsolódott az Europollal partnerségben kivitelezett, az internetes vásárlás veszélyeire figyelmeztető kampányba. Mi a panaszokra is kíváncsiak voltunk.

Ajándékba kapott pillanatok

Rendhagyó tárlat a Bilek Ferencé, mondta Demeter János, a Vadon Egyesület elnöke a csütörtök esti megnyitón a vadászmúzeumban, mert a képek szerzőjével való megismerkedése után hamar kiderült, a gemenci ártéri vadon csodáit megélő és megörökítő fotós műveinek Szentgyörgyön is helye van, holott ekkor még nem is látta őket. Azt viszont már tudta, hogy Bilek irigyelhető pillanatok tanúja, illetve „ilyen fotókat készít az, akire a Nagy Öreg barátságosan ránéz hajnalban”.

Ez is Románia

Sikeresen visszaperelte Romániában a jogtalanul elvett márkanevét és emblémáját a debreceni Hajdú Gabona Zrt., amely árujának mintegy felét Románia területén, főleg Erdélyben értékesíti. A cég márkanevét egy román cég védte le és részesedést követelt.

Ötszáz állás az Unióban

Közel ötszáz állást kínál Európa valamely országában az Európai Foglalkoztatási Központ (EURES). A legtöbb munkaerőt a szolgáltatások terén keresik, Ausztriába.

Évadzáró Kovásznán

Pénteken a kovásznai városi művelődési ház Ignácz Rózsa-termében tartották az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub és a Fábián Ernő Népfőiskola közös évadzáró rendezvényét, aminek keretében Böszörményi Zoltán költő, író, szerkesztő és Mandics György tanár, költő, író mutatták be köteteiket.

Nő az igény a szájhigiéniára

Felnőttek, gyerekek egyaránt félnek a fogorvostól, viszont fontos az ellenőrzés és kezelés, és remélhetőleg egy idő után természetes lesz ez a folyamat – vélik a fogorvosok. Napjainkban sokkal több gyereket visznek ellenőrzésre, mint korábban, de a szájápoláson még van, amit javítani.

Röviden

Ojtoz ünnepel A hétvégén ojtozi napokat tartanak. Szombaton 17 órakor nyitják meg a rendezvényt, 18 órától Kusztura Sándor-koncert, 20 órától Misa-koncert, 21 órától pedig utcabál és tábortűz szórakoztatja a közönséget. Vasárnap 10 órakor megkezdődnek a labdarúgó-mérkőzések, 14 órakor begyújtanak a bográcsok alá, ezenkívül pisztrángsütéssel és egyéb kulináris különlegességekkel csábítanak. 17 órától Klára Kamila, 19 órától […]

Közel ezren Bekéért és Szőcsért

Az előző szimpátiatüntetetéshez képest jóval többen, közel ezren gyűltek össze Kézdivásárhely főterén azért, hogy kiálljanak az ún. székely terroristaper két áldozatáért, Beke Istvánért és Szőcs Zoltánért. Ezúttal nem csak a barátok, hanem a magyar politikai pártok és civil szervezetek is csatlakoztak az akcióhoz.

Közvitán a tervezet

A sepsiszentgyörgyi városháza honlapján ismertették, ott vehető szemügyre, vitatható az a tervezet, amely az 1,9 tonnásnál nagyobb áruszállító és a kilenc főnél több férőhelyes személyszállító járművek parkolását tiltaná meg a város közterületein 18–6 óra között (kivétel a rakodás). A tervezet a parkolóhely- és garázsbérlők esetében is változásokat hozna.

Ösztönözni kell a gyűjtést

Az elmúlt időszakban nagy csend övezte a szelektív hulladékgyűjtés terén igencsak fontos, a környezetre nagyon káros elemek begyűjtését. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a háromszékiek hogyan viszonyulnak ehhez.