Elhatárolódnak a helyi románok. Középen Constantin Pătru tanácsos

December elsején Kézdivásárhely főterén egy prahovaiakból és bákóiakból álló csapat vonult fel. A civil szervezkedéstől elhatárolódik a helyi románság, meglátásuk szerint az ilyen jellegű akció nem használ az interetnikai kapcsolatoknak.

December elsején a Helyi Fejlesztési Egyesület a Molnár Józsiás utcában levő ortodox templomnál szervezett ünnepséget az egyesülés napja alkalmából. Azt követően egy hívatlan vendégcsapat egy brassói orvos vezetésével a főtérre is bevonult, annak ellenére, hogy a helyi közösség vezetői jelezték: nem értenek egyet az akcióval, meglátásuk szerint nem használ a román-magyar kapcsolatoknak.

Ezt hangsúlyozandó, kedd délután sajtótájékoztatót tartottak, hogy elmondják: elhatárolódnak az idegenek akciójától. A tájékoztatón Ioana Nela Felea, Nelu Norocea, Mihaela Cristea, Monica Rusu és Constantin Pătru tanácsos, a civil szervezet korábbi elnöke vett részt. Ez utóbbi elmondta: már november elején, a tervezési fázisban felhívták Mihai Tîrnoveanu brassói orvos, a Nemzet Útja Egyesület elnökének a figyelmét, hogy nem jó ötlet Kézdivásárhelyen felvonulósdit játszani, mert az rengeteget árt a nemzetiségek közötti amúgy is törékeny kapcsolatoknak.

Constantin Pătru kifejtette: az idegenek akciója miatt a városházán tartott, tizenöt percesnek kinéző egyeztetés négyórásra nyúlt, és nem tudták megértetni a brassói szervezővel, hogy ők ugyan pár órát vannak Kézdivásárhelyen, de a helyi román közösség – amely egyébként jól érzi magát a városban, és szoros kapcsolataik, barátságaik vannak a magyarság körében – itt marad december elseje után is. Ezeket a gondolatokat osztotta a többi jelenlévő is, Ioana Nela Felea kiegészítette azzal, hogy ismerősei már jelezték: neheztelnek rá, és ez nagyon kellemetlen, mert ők el akarták volna kerülni ezt a konfrontációt, ami ha nem is volt provokatív jellegű, de félig-meddig annak sikeredett. A jelenlevők hangsúlyozták: azt tartják jónak, hogy mindenki otthon, a zavarkeltés mellőzésével ünnepeljen. Kiderült az is, hogy az ezer román zászló szétosztását beharangozó akció sem valósult meg, a zászlókat a hívatlan vendégek elvitték magukkal.

Mihai Tîrnoveanu fél órával a sajtótájékoztató előtt tett fel egy „pontosító” bejegyzést a Facebookon, amiben azért értetlenkedik, hogy miért Kézdivásárhely az egyetlen romániai város, ahol de­cember elsején a központban nem ünnepelnek a helyiek? „Milyen lett volna, ha a martonosi, berecki és zágoni büszke románok az Egyesülés Menetén egy félreeső helyen vonultak volna fel? Hogy nézett volna ki, ha a kézdivásárhelyi románok nem ünnepelhetik meg az Egyesülés Napját saját városukban? Ez természetellenes” – írta az orvos, aki ezek szerint tényleg nem érti, hogy az akciójukat a lakosság ténylegesen provokációként értékelte.

Kézdivásárhelyen a szocialista érában jelent meg nagy számban a románság, Orbaiszékre pedig a Mikes grófok telepítettek be nagyobb számú románt, munkaerőre lévén szükségük. Egyébként Mihai Tîrnoveanu szervezte az egyesülete október 22-ei székelyszáldobosi és vargyasi látogatását is. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. december 7., 5:29
  ÉRTÉKELÉS: 29

  Na ezeket a ”helyi” romanokat sem kell felteni,provokalni ok is tudnak nemcsak a “helytelenek”… Mi volt ez az eget-foldet rengeto tuzijatek,,petardazas? Egyaltalan tudjake amit ok unnepelnek,abban nekik abszolut semmi erdemuk nincs,ez a nagyhatalmak dontese volt…Ha ennyire megy nekik az egyesules,akkor miert nem egyesulnek Moldvaval?

 • User
  Dátum: 2017. december 7., 9:01
  ÉRTÉKELÉS: 38

  Brasso egy magyargyulolo feszekke valt.Soha nem feledem amikor 2010-ben az osszes kovasznai jelzesu autora,melyek a foteri parknal parkoltak,a Noua Dreapta tagjai cedulat ragasztottak:”kifele a magyarokkal az orszagbol” felirattal.A becsuletes es melto magyar valasz az volna eme “doktor ur” cselekedetere,ha a magyarok marcius 15-en megszerveznenek egy folvonulast Brasso foteren ahol csendben es fegyelmezetten imadkoznanak Brasso visszatereseert az Anyaorszaghoz.Aztan utana majd az Rmdsz elhatarolodna eme akciotol,ugy ahogyan Parvuek tettek Kezdivasarhelyen.Mert nekem senki ne mondja,hogy neki nem tetszett a “doktor ur” akcioja,meg akkor sem ha elhisszuk neki,hogy semmi koze nem volt hozza.

  • User
   Dátum: 2017. december 7., 17:54
   ÉRTÉKELÉS: -12

   2010 ota rengeteg ido eltelt. Brasso azota nagyon megvaltozott
   Nem artana kozbe nyitott szemmeL jarni Brassoban es nem csak a Dechatlonba es a Coresibe benezni hetvegen

 • User
  Dátum: 2017. december 7., 10:43
  ÉRTÉKELÉS: 25

  Ja,es jut eszembe.Mit is csinaltak ezek a “bekes ” roman unneplok Kezdivasarhely foteren.Leterdelve imadkoztak?! Huha! Es onok ujsagirok kozt,hogy nem akadt egyetlen egy sem aki lefenykepezze oket,hogyan terdelnek Gabor Aron elott.Mert a masnapi ujsagokban a cimlapon jol jott volna egy foto a szobor elott terdeplo romanokkal,alatta hatalmas felirattal: IME A NAGY GABOR ARON ELOTT MEG AZ ELLENSEG IS TERDRE BORUL!

 • User
  Dátum: 2017. december 7., 14:38
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Nem értem minek ez az elhatárolósdi. A tavaly ők is felvonultak, más megyeiekkel karöltve. Az idén nem tudom vonultak e a helyiek. Ha Patruék vonulhatnak, más miért nem? A szentgyörgyi románok már nem határolódnak el az ilyesmiktől. Ja ők már többen vannak.

 • User
  Dátum: 2017. december 7., 19:17
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Igen baratom.Valoban sok ido eltelt 2010 ota.Es sajnos,hogy azota meg tobb magyargyulolo el Brassoba.Es nem szoktunk hetvegeken sem a Coresibe sem a Deachatlonba jarni.Valamikor Brasso az egyik kedvenc varosom volt Romaniabol.Gyerekkorom nagyreszet ott toltottem es en is hittem amit te,hogy a romanokkal egyutt lehet elni.Sajnos mara mar ez a velemenyem teljesen megvaltozott es ennek sulyos es kijavithatatlan oka van.Azota megismertem,hogy mi a” roman szeretet”.Naluknal perverzebb,sunyi es kepmutato nemzedeket nem talalsz a foldon sehol.Ahol kevesen vannak (azaz kissebbsegbe) ott eljatsszak,hogy ok aztan a magyarok legjobb baratai.De ahol folenyben vannak,ott azonnal kimutatjak a foguk feherjet es teszik mindezt a legocsmanyabb es leggyuloletesebb modon.Ugyhogy ha annyira szereted oket csak nyugodtan vegyuljel kozejuk,sot koltozzel hozzajuk.De ne feledd,10 ev mulva ismet jelentkezzel ,miutan jol lebozgoroztak (elobb csak a hatad mogott aztan ahogy telnek az evek majd a szemedbe is)hadd lassuk,hogy akkor is ezen a velemenyen leszele meg?Es ne feledd,hogy ha kozejuk koltozol te ott soha nem leszel veluk egyenrangu es egyenjogu,SOHA!Te ott koztuk mindeg a bozgoru leszel (meg akkor is ha ezt csak a hatad mogott mondjak).

 • User
  Dátum: 2017. december 8., 12:32
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Annak aki azt irta,hogy…”foltetlenul egy ilyen provokavcio hianyzik”.Igen uram,vagy holgyem.En tudok gondolkozni.Es amint latom on is tud,csak on FEL(ekezettel).Olyan ember nincs ezen a foldon ,sem roman,sem magyar,sem barmily mas nemzedek aki ne felne.De a gyalazatot,hogy megszentsegtelenitettek a magyarok zarandokteret csak a felelem legyozesevel lehet lemosni.Ugyhogy felelmet legyozni es ugyanolyan ermevel visszafizetni nekuk!Mi is bekesen es imadkozni megyunk majd oda hozzajuk! Hadd lassuk ok ilyen civilizaltan fogadnake minket,no meg ilyen megertoen mint amilyen on,kedves aggodo kommentelo!

 • User
  Dátum: 2017. december 8., 12:09
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Es amint lathatjatok,minden SRI-s tiltas es probalkozas,hogy a pofamat betomjetek,ellenere mely eltiltani probal a kommentektol(mint peldaul ma reggel is amikor a Szekely Hirmondo portaljat meg akartam nyitni es az jelent meg helyette,hogy “Hiba.Szolgaltato altat letiltva”)hiabavalo azok reszerol akik ezt teszik.Mert ezt a gepet ha letiltjatok akkor masik geprol es masik szolgaltatotol fogunk belepni!

Ajánló

A gyerekek kiszolgáltatottak

Míg a statisztikai adatok szerint csökken a felső és alsó légúti fertőzések száma, addig a megyei sürgősségi kórházban egyelőre még nem érzékelhető a járvány enyhülése.

Egy héttel az árvíz után

Megnyitották a forgalmat a 131-es megyei úton Baróttól Ágostonfalva felé is. Mindeközben azonban rossz hírek is érkeztek az erdővidékiek számára, ugyancsak a 131-es megyei úttal kapcsolatban.

Érthetetlen magánakció

Különös eset történt a nagyborosnyói Bartha Károly Általános Iskola háza táján. Nagy Csongor iskolaigazgató, bár az önkormányzat biztosította a tanintézmény számára szükséges tűzifát, tüzelőanyagot rendelt egy szent­ivánlaborfalvi cégtől, ám a számlát nem fizette ki. Végül saját zsebéből törlesztette a tartozást, aztán nyoma veszett.
A pletykák szerint Angliába ment masszőrnek.

Röviden

Húszéves a szentgyörgyi tagozat Húsz éve működik a sepsiszentgyörgyi Váradi József-iskolában a Step by Step (lépésről lépésre) alternatív oktatás. Ennek örömére szombaton 11 órakor ünnepelni gyűlnek össze a Tamási Áron Színházban azok a tanítók, szülők, gyermekek, akiket ez a módszer kovácsolt egy nagy családdá. A színházban bemutatják ezt a nyitott oktatási modellt, a gyermekek kis […]

Mindenki gondja

A felsőháromszéki polgármesterek tegnapi, kézdivásárhelyi találkozóján az egyik legtöbb hozzászólást eredményező téma a kóbor ebek kérdése volt. Az elöljárókat a megbeszélésén jelenlevő Forró Béla, a Székely Kutya Klub elnöke arra kérte, hogy közösen lépjenek fel ezen gond ellen, ugyanis nemcsak Kézdivásárhelynek jelent problémát és anyagi terhet.

Nehézkes szociális ellátás

Bár a törvénykezés kiszámíthatatlansága és ellentmondásossága a segítő civil szervezetek munkáját sem teszi könnyebbé, negyedéves találkozójukon összefogva tudják segíteni egymást. Az idei első összejövetelen a vendéglátó Vöröskereszten kívül a Caritas, a Diakónia Alapítvány, a Philadelphia Pro Familia Support, a Zathurecky Berta Idősotthon és a gyermekjogvédelmi igazgatóság képviseltette magát.

Az egységes magyar nemzetért

Sepsiszentgyörgyi koncertje végén írta alá Mága Zoltán és zenekarának tagjai az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést támogató ívet, március 21-én.

„Vastehenek” célkeresztben

Olvasóink azt kérték, járjunk utána, mennyire megbízhatóak a háromszéki „vastehenek”, milyen minőségű tejet tárolnak bennük, ki, és milyen rendszerességgel ellenőrzi ezeknek a törvényes működését.

Tegyünk Kézdiszékért!

Sokan találkozhattak Kézdivásárhelyen, március 15-én a Tegyünk Kézdiszékért! nevet viselő civil szerveződés szórólapjával, a kezdeményezés alapvető jellemzői, hogy teljes mértékben politikamentes, és minden érdeklődő előtt nyitott.

Röviden

Máris 6,4 ezer lejre bírság Március 5–19. között a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság munkatársai specifikus ellenőrzéseket végeztek: közel száz egységet ellenőriztek, 5 alaklommal összesen 6,4 ezer lejre bírságoltak, továbbá 40 kilogramm élelmiszert elkoboztak (ebből 18 kg húst, 3 kg tejterméket), és 530 kilogrammot visszavontak a forgalomból. A legfőbb kihágásokként a szakemberek a piszkot, […]

Részeredmények vannak

Módosította a képviselőház a 2017/153-as törvényt, olyanformán, hogy a 20%-os béremelésből eddig kimaradt tanügyi személyzet is részesüljön abból – tájékoztatták a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) megyei képviselőit a tegnapi gyűlésükön – számolt be lapunknak rögtön Bukarestből való érkezése után Nagy Gábor szakszervezeti elnök.

Harapós kutyát fogtak be

Agresszív kóbor kutyát fogtak be Sepsiszentgyörgy központjában. Az ebet korábban bántalmazhatták, ezért – egyfajta védekezésképpen – támadt a közelébe kerülő személyekre – tudtuk meg a szépmezői kutyamenhely szakembereitől.

Új díjat is alapítottak

Örvendetes volt annyi jó közösségi programról hallani a Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) tegnapi díjkiosztó ünnepségén a Zamat kávézóban, ahol Az év civil szervezete díjra benyújtott pályázatokat ismertette Bereczki Kinga elnök.

Nincs második esély

Továbbra is kiemelt figyelmet fordít a kormány az iskola és munka közötti mezsgyén rekedt fiatalok (ún. NEET-ek) foglalkoztatására, közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor munkaügyi igazgató.

Fogy az idő

Aki nem regisztrált, vagy nem biztos abban, hogy korábban regisztrált-e, az térjen be az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) irodáiba, és tegye meg, illetve ellenőrizze ezt a hétvégi határidőig. Aki nem regisztrál, az nem szavazhat a magyarországi országgyűlési választásokon – hangzott el tegnap a közös EMNP–EMNT-sajtóértekezleten.