Elhatárolódnak a helyi románok. Középen Constantin Pătru tanácsos

December elsején Kézdivásárhely főterén egy prahovaiakból és bákóiakból álló csapat vonult fel. A civil szervezkedéstől elhatárolódik a helyi románság, meglátásuk szerint az ilyen jellegű akció nem használ az interetnikai kapcsolatoknak.

December elsején a Helyi Fejlesztési Egyesület a Molnár Józsiás utcában levő ortodox templomnál szervezett ünnepséget az egyesülés napja alkalmából. Azt követően egy hívatlan vendégcsapat egy brassói orvos vezetésével a főtérre is bevonult, annak ellenére, hogy a helyi közösség vezetői jelezték: nem értenek egyet az akcióval, meglátásuk szerint nem használ a román-magyar kapcsolatoknak.

Ezt hangsúlyozandó, kedd délután sajtótájékoztatót tartottak, hogy elmondják: elhatárolódnak az idegenek akciójától. A tájékoztatón Ioana Nela Felea, Nelu Norocea, Mihaela Cristea, Monica Rusu és Constantin Pătru tanácsos, a civil szervezet korábbi elnöke vett részt. Ez utóbbi elmondta: már november elején, a tervezési fázisban felhívták Mihai Tîrnoveanu brassói orvos, a Nemzet Útja Egyesület elnökének a figyelmét, hogy nem jó ötlet Kézdivásárhelyen felvonulósdit játszani, mert az rengeteget árt a nemzetiségek közötti amúgy is törékeny kapcsolatoknak.

Constantin Pătru kifejtette: az idegenek akciója miatt a városházán tartott, tizenöt percesnek kinéző egyeztetés négyórásra nyúlt, és nem tudták megértetni a brassói szervezővel, hogy ők ugyan pár órát vannak Kézdivásárhelyen, de a helyi román közösség – amely egyébként jól érzi magát a városban, és szoros kapcsolataik, barátságaik vannak a magyarság körében – itt marad december elseje után is. Ezeket a gondolatokat osztotta a többi jelenlévő is, Ioana Nela Felea kiegészítette azzal, hogy ismerősei már jelezték: neheztelnek rá, és ez nagyon kellemetlen, mert ők el akarták volna kerülni ezt a konfrontációt, ami ha nem is volt provokatív jellegű, de félig-meddig annak sikeredett. A jelenlevők hangsúlyozták: azt tartják jónak, hogy mindenki otthon, a zavarkeltés mellőzésével ünnepeljen. Kiderült az is, hogy az ezer román zászló szétosztását beharangozó akció sem valósult meg, a zászlókat a hívatlan vendégek elvitték magukkal.

Mihai Tîrnoveanu fél órával a sajtótájékoztató előtt tett fel egy „pontosító” bejegyzést a Facebookon, amiben azért értetlenkedik, hogy miért Kézdivásárhely az egyetlen romániai város, ahol de­cember elsején a központban nem ünnepelnek a helyiek? „Milyen lett volna, ha a martonosi, berecki és zágoni büszke románok az Egyesülés Menetén egy félreeső helyen vonultak volna fel? Hogy nézett volna ki, ha a kézdivásárhelyi románok nem ünnepelhetik meg az Egyesülés Napját saját városukban? Ez természetellenes” – írta az orvos, aki ezek szerint tényleg nem érti, hogy az akciójukat a lakosság ténylegesen provokációként értékelte.

Kézdivásárhelyen a szocialista érában jelent meg nagy számban a románság, Orbaiszékre pedig a Mikes grófok telepítettek be nagyobb számú románt, munkaerőre lévén szükségük. Egyébként Mihai Tîrnoveanu szervezte az egyesülete október 22-ei székelyszáldobosi és vargyasi látogatását is. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. december 7., 5:29
  ÉRTÉKELÉS: 28

  Na ezeket a ”helyi” romanokat sem kell felteni,provokalni ok is tudnak nemcsak a “helytelenek”… Mi volt ez az eget-foldet rengeto tuzijatek,,petardazas? Egyaltalan tudjake amit ok unnepelnek,abban nekik abszolut semmi erdemuk nincs,ez a nagyhatalmak dontese volt…Ha ennyire megy nekik az egyesules,akkor miert nem egyesulnek Moldvaval?

 • User
  Dátum: 2017. december 7., 9:01
  ÉRTÉKELÉS: 37

  Brasso egy magyargyulolo feszekke valt.Soha nem feledem amikor 2010-ben az osszes kovasznai jelzesu autora,melyek a foteri parknal parkoltak,a Noua Dreapta tagjai cedulat ragasztottak:”kifele a magyarokkal az orszagbol” felirattal.A becsuletes es melto magyar valasz az volna eme “doktor ur” cselekedetere,ha a magyarok marcius 15-en megszerveznenek egy folvonulast Brasso foteren ahol csendben es fegyelmezetten imadkoznanak Brasso visszatereseert az Anyaorszaghoz.Aztan utana majd az Rmdsz elhatarolodna eme akciotol,ugy ahogyan Parvuek tettek Kezdivasarhelyen.Mert nekem senki ne mondja,hogy neki nem tetszett a “doktor ur” akcioja,meg akkor sem ha elhisszuk neki,hogy semmi koze nem volt hozza.

  • User
   Dátum: 2017. december 7., 17:54
   ÉRTÉKELÉS: -11

   2010 ota rengeteg ido eltelt. Brasso azota nagyon megvaltozott
   Nem artana kozbe nyitott szemmeL jarni Brassoban es nem csak a Dechatlonba es a Coresibe benezni hetvegen

 • User
  Dátum: 2017. december 7., 10:43
  ÉRTÉKELÉS: 24

  Ja,es jut eszembe.Mit is csinaltak ezek a “bekes ” roman unneplok Kezdivasarhely foteren.Leterdelve imadkoztak?! Huha! Es onok ujsagirok kozt,hogy nem akadt egyetlen egy sem aki lefenykepezze oket,hogyan terdelnek Gabor Aron elott.Mert a masnapi ujsagokban a cimlapon jol jott volna egy foto a szobor elott terdeplo romanokkal,alatta hatalmas felirattal: IME A NAGY GABOR ARON ELOTT MEG AZ ELLENSEG IS TERDRE BORUL!

 • User
  Dátum: 2017. december 7., 14:38
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Nem értem minek ez az elhatárolósdi. A tavaly ők is felvonultak, más megyeiekkel karöltve. Az idén nem tudom vonultak e a helyiek. Ha Patruék vonulhatnak, más miért nem? A szentgyörgyi románok már nem határolódnak el az ilyesmiktől. Ja ők már többen vannak.

 • User
  Dátum: 2017. december 7., 19:17
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Igen baratom.Valoban sok ido eltelt 2010 ota.Es sajnos,hogy azota meg tobb magyargyulolo el Brassoba.Es nem szoktunk hetvegeken sem a Coresibe sem a Deachatlonba jarni.Valamikor Brasso az egyik kedvenc varosom volt Romaniabol.Gyerekkorom nagyreszet ott toltottem es en is hittem amit te,hogy a romanokkal egyutt lehet elni.Sajnos mara mar ez a velemenyem teljesen megvaltozott es ennek sulyos es kijavithatatlan oka van.Azota megismertem,hogy mi a” roman szeretet”.Naluknal perverzebb,sunyi es kepmutato nemzedeket nem talalsz a foldon sehol.Ahol kevesen vannak (azaz kissebbsegbe) ott eljatsszak,hogy ok aztan a magyarok legjobb baratai.De ahol folenyben vannak,ott azonnal kimutatjak a foguk feherjet es teszik mindezt a legocsmanyabb es leggyuloletesebb modon.Ugyhogy ha annyira szereted oket csak nyugodtan vegyuljel kozejuk,sot koltozzel hozzajuk.De ne feledd,10 ev mulva ismet jelentkezzel ,miutan jol lebozgoroztak (elobb csak a hatad mogott aztan ahogy telnek az evek majd a szemedbe is)hadd lassuk,hogy akkor is ezen a velemenyen leszele meg?Es ne feledd,hogy ha kozejuk koltozol te ott soha nem leszel veluk egyenrangu es egyenjogu,SOHA!Te ott koztuk mindeg a bozgoru leszel (meg akkor is ha ezt csak a hatad mogott mondjak).

 • User
  Dátum: 2017. december 8., 12:32
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Annak aki azt irta,hogy…”foltetlenul egy ilyen provokavcio hianyzik”.Igen uram,vagy holgyem.En tudok gondolkozni.Es amint latom on is tud,csak on FEL(ekezettel).Olyan ember nincs ezen a foldon ,sem roman,sem magyar,sem barmily mas nemzedek aki ne felne.De a gyalazatot,hogy megszentsegtelenitettek a magyarok zarandokteret csak a felelem legyozesevel lehet lemosni.Ugyhogy felelmet legyozni es ugyanolyan ermevel visszafizetni nekuk!Mi is bekesen es imadkozni megyunk majd oda hozzajuk! Hadd lassuk ok ilyen civilizaltan fogadnake minket,no meg ilyen megertoen mint amilyen on,kedves aggodo kommentelo!

 • User
  Dátum: 2017. december 8., 12:09
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Es amint lathatjatok,minden SRI-s tiltas es probalkozas,hogy a pofamat betomjetek,ellenere mely eltiltani probal a kommentektol(mint peldaul ma reggel is amikor a Szekely Hirmondo portaljat meg akartam nyitni es az jelent meg helyette,hogy “Hiba.Szolgaltato altat letiltva”)hiabavalo azok reszerol akik ezt teszik.Mert ezt a gepet ha letiltjatok akkor masik geprol es masik szolgaltatotol fogunk belepni!

Ajánló

Drágul a parkolás

A jövő évtől Sepsiszentgyörgyön emelkednek a parkolási díjak, közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester. A parkolási díjból begyűlt összeget oktatásra, a fogyatékkal élők és a kerékpárosok támogatására fordítják. Nagyjából 800 ezer lejnyi bevétellel számolnak.

Járulékos gondok

Év végi költségvetés módosításról, illetve a 131-es út újjáépítésének pályázata kapcsán egy járulékos határozat elfogadásáról döntöttek csütörtökön a baróti tanácsosok. Emellett „járulékos” gondok is szóba kerültek.

Lesz vakációs csekk!

A turisztikai miniszter ígérete szerint az üdülési jegyeket 2018 első évnegyedében osztják ki a közalkalmazottaknak. Ez az ígéret annyival „súlyosabb”, mint a korábbiak, hogy – állítólag – a szükséges anyagi fedezetet belefoglalták a 2018-as költségvetés tervezetébe.

Röviden

Gyereket ütött el Csütörtökön 13.30-kor a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcában történt baleset. Egy 76 éves sofőr, aki a Penny felől közlekedett a Lidl üzlet felé, egy útfestéssel és táblával is jelzett gyalogátjárón ütött el egy 9 éves gyermeket, aki szerencsére a bal térdén szerzett horzsolásokkal és ütéssel megúszta. A sofőr alkoholtesztje negatív volt, gondatlanságból elkövetett testi […]

Lemondott két tanácsos

Kézdivásárhely tanácsa tegnap tartotta idei utolsó ülését, melyen a legfontosabb döntés a jövő évtől esedékes helyi adók emelését érintette.

Elköltöztették a várostáblát

Csíkszereda irányába szerdán elhelyezték a várostáblát a korábbi helyéről a Sepsi Aréna előtti útszakaszra, jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

„Csak” juhokat ölnek

Aránylag csendes, „medvementes” hetek voltak az elmúlt időszakban – legalábbis az Olt menti településeken. A medve Dálnokba járt be, és „csak” néhány juhot s tucatnyi baromfit pusztított el.

Januártól nyit a rendelő

Arról már írtunk, hogy a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. köztisztasági vállalat által működtetett szépmezői kutyamenhelyet egy orvosi rendelővel bővítették volna, ám a bukaresti engedély több hónapon át késett, most úgy tűnik ez az akadály elhárult.

Baj van a hódokkal

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal szervezésében kedden egész napos tanácskozáson vitatták meg, mi a teendő a környéken elszaporodott és károkat okozó hódokkal.

Nőnek a szakadékok

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a mindenkori kormányok szociálpolitikájának köszönhetően az évek során kialakult egy úgynevezett szegénységi spirál. Ezt pedig csak bátor döntésekkel lehetne megszakítani, ellenben úgy tűnik, hogy jelen pillanatban alkalmatlan erre a politikai osztály.

Röviden

Gyanús csomag az úttesten Tegnap délután Sepsiszentgyörgyön, a Szemerja negyedben egy, a Kolcza vendéglő mellett, az útszélen hagyott gyanús csomag miatt riasztották a tűzszerészeket. A fekete bőröndnek kinéző csomagot egy ideig kerülgették az autók, majd megjelent a rendőrség készenléti csoportja, a rendőrség és a tűzszerészek és lezárták mind az autós, mind a gyalogos forgalom elől […]

Kiállta a bizalom próbáját

Kovászna Megye Tanácsának képviselőtestülete legutóbbi ülésén jóváhagyta a Barótot Vargyason keresztül Hargita megyével összekötő út korszerűsítésére vonatkozó pályázat gazdasági műszaki mutatóit. A 17 kilométeres útszakasz felújítása 47 millió lejbe kerül.

Az öregség örömei

Hétfőn a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi idősgondozó szolgálata régiós karácsonyi ünnepségre invitálta a város közelségében élő ápoltjait. Tegnap hasonló találkozót szerveztek Kovásznán, ma az erdővidékieknek pedig Baróton.

Az óvodák megújulásáért

Egy éve indult el Magyarország Kormányának támogatásával a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, melynek kivitelezésére Erdélyben az RMPSZ-t kérték fel stratégiai partnerül. E program második szakaszában, az ingatlanberuházások és -fejlesztések (óvodák, bölcsődék), játszóterek, zöldövezetek kialakítása mellett hangsúlyos szerepet kap az óvónők képzése is.