Elhatárolódnak a helyi románok. Középen Constantin Pătru tanácsos

December elsején Kézdivásárhely főterén egy prahovaiakból és bákóiakból álló csapat vonult fel. A civil szervezkedéstől elhatárolódik a helyi románság, meglátásuk szerint az ilyen jellegű akció nem használ az interetnikai kapcsolatoknak.

December elsején a Helyi Fejlesztési Egyesület a Molnár Józsiás utcában levő ortodox templomnál szervezett ünnepséget az egyesülés napja alkalmából. Azt követően egy hívatlan vendégcsapat egy brassói orvos vezetésével a főtérre is bevonult, annak ellenére, hogy a helyi közösség vezetői jelezték: nem értenek egyet az akcióval, meglátásuk szerint nem használ a román-magyar kapcsolatoknak.

Ezt hangsúlyozandó, kedd délután sajtótájékoztatót tartottak, hogy elmondják: elhatárolódnak az idegenek akciójától. A tájékoztatón Ioana Nela Felea, Nelu Norocea, Mihaela Cristea, Monica Rusu és Constantin Pătru tanácsos, a civil szervezet korábbi elnöke vett részt. Ez utóbbi elmondta: már november elején, a tervezési fázisban felhívták Mihai Tîrnoveanu brassói orvos, a Nemzet Útja Egyesület elnökének a figyelmét, hogy nem jó ötlet Kézdivásárhelyen felvonulósdit játszani, mert az rengeteget árt a nemzetiségek közötti amúgy is törékeny kapcsolatoknak.

Constantin Pătru kifejtette: az idegenek akciója miatt a városházán tartott, tizenöt percesnek kinéző egyeztetés négyórásra nyúlt, és nem tudták megértetni a brassói szervezővel, hogy ők ugyan pár órát vannak Kézdivásárhelyen, de a helyi román közösség – amely egyébként jól érzi magát a városban, és szoros kapcsolataik, barátságaik vannak a magyarság körében – itt marad december elseje után is. Ezeket a gondolatokat osztotta a többi jelenlévő is, Ioana Nela Felea kiegészítette azzal, hogy ismerősei már jelezték: neheztelnek rá, és ez nagyon kellemetlen, mert ők el akarták volna kerülni ezt a konfrontációt, ami ha nem is volt provokatív jellegű, de félig-meddig annak sikeredett. A jelenlevők hangsúlyozták: azt tartják jónak, hogy mindenki otthon, a zavarkeltés mellőzésével ünnepeljen. Kiderült az is, hogy az ezer román zászló szétosztását beharangozó akció sem valósult meg, a zászlókat a hívatlan vendégek elvitték magukkal.

Mihai Tîrnoveanu fél órával a sajtótájékoztató előtt tett fel egy „pontosító” bejegyzést a Facebookon, amiben azért értetlenkedik, hogy miért Kézdivásárhely az egyetlen romániai város, ahol de­cember elsején a központban nem ünnepelnek a helyiek? „Milyen lett volna, ha a martonosi, berecki és zágoni büszke románok az Egyesülés Menetén egy félreeső helyen vonultak volna fel? Hogy nézett volna ki, ha a kézdivásárhelyi románok nem ünnepelhetik meg az Egyesülés Napját saját városukban? Ez természetellenes” – írta az orvos, aki ezek szerint tényleg nem érti, hogy az akciójukat a lakosság ténylegesen provokációként értékelte.

Kézdivásárhelyen a szocialista érában jelent meg nagy számban a románság, Orbaiszékre pedig a Mikes grófok telepítettek be nagyobb számú románt, munkaerőre lévén szükségük. Egyébként Mihai Tîrnoveanu szervezte az egyesülete október 22-ei székelyszáldobosi és vargyasi látogatását is. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. december 7., 5:29
  ÉRTÉKELÉS: 29

  Na ezeket a ”helyi” romanokat sem kell felteni,provokalni ok is tudnak nemcsak a “helytelenek”… Mi volt ez az eget-foldet rengeto tuzijatek,,petardazas? Egyaltalan tudjake amit ok unnepelnek,abban nekik abszolut semmi erdemuk nincs,ez a nagyhatalmak dontese volt…Ha ennyire megy nekik az egyesules,akkor miert nem egyesulnek Moldvaval?

 • User
  Dátum: 2017. december 7., 9:01
  ÉRTÉKELÉS: 38

  Brasso egy magyargyulolo feszekke valt.Soha nem feledem amikor 2010-ben az osszes kovasznai jelzesu autora,melyek a foteri parknal parkoltak,a Noua Dreapta tagjai cedulat ragasztottak:”kifele a magyarokkal az orszagbol” felirattal.A becsuletes es melto magyar valasz az volna eme “doktor ur” cselekedetere,ha a magyarok marcius 15-en megszerveznenek egy folvonulast Brasso foteren ahol csendben es fegyelmezetten imadkoznanak Brasso visszatereseert az Anyaorszaghoz.Aztan utana majd az Rmdsz elhatarolodna eme akciotol,ugy ahogyan Parvuek tettek Kezdivasarhelyen.Mert nekem senki ne mondja,hogy neki nem tetszett a “doktor ur” akcioja,meg akkor sem ha elhisszuk neki,hogy semmi koze nem volt hozza.

  • User
   Dátum: 2017. december 7., 17:54
   ÉRTÉKELÉS: -12

   2010 ota rengeteg ido eltelt. Brasso azota nagyon megvaltozott
   Nem artana kozbe nyitott szemmeL jarni Brassoban es nem csak a Dechatlonba es a Coresibe benezni hetvegen

 • User
  Dátum: 2017. december 7., 10:43
  ÉRTÉKELÉS: 25

  Ja,es jut eszembe.Mit is csinaltak ezek a “bekes ” roman unneplok Kezdivasarhely foteren.Leterdelve imadkoztak?! Huha! Es onok ujsagirok kozt,hogy nem akadt egyetlen egy sem aki lefenykepezze oket,hogyan terdelnek Gabor Aron elott.Mert a masnapi ujsagokban a cimlapon jol jott volna egy foto a szobor elott terdeplo romanokkal,alatta hatalmas felirattal: IME A NAGY GABOR ARON ELOTT MEG AZ ELLENSEG IS TERDRE BORUL!

 • User
  Dátum: 2017. december 7., 14:38
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Nem értem minek ez az elhatárolósdi. A tavaly ők is felvonultak, más megyeiekkel karöltve. Az idén nem tudom vonultak e a helyiek. Ha Patruék vonulhatnak, más miért nem? A szentgyörgyi románok már nem határolódnak el az ilyesmiktől. Ja ők már többen vannak.

 • User
  Dátum: 2017. december 7., 19:17
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Igen baratom.Valoban sok ido eltelt 2010 ota.Es sajnos,hogy azota meg tobb magyargyulolo el Brassoba.Es nem szoktunk hetvegeken sem a Coresibe sem a Deachatlonba jarni.Valamikor Brasso az egyik kedvenc varosom volt Romaniabol.Gyerekkorom nagyreszet ott toltottem es en is hittem amit te,hogy a romanokkal egyutt lehet elni.Sajnos mara mar ez a velemenyem teljesen megvaltozott es ennek sulyos es kijavithatatlan oka van.Azota megismertem,hogy mi a” roman szeretet”.Naluknal perverzebb,sunyi es kepmutato nemzedeket nem talalsz a foldon sehol.Ahol kevesen vannak (azaz kissebbsegbe) ott eljatsszak,hogy ok aztan a magyarok legjobb baratai.De ahol folenyben vannak,ott azonnal kimutatjak a foguk feherjet es teszik mindezt a legocsmanyabb es leggyuloletesebb modon.Ugyhogy ha annyira szereted oket csak nyugodtan vegyuljel kozejuk,sot koltozzel hozzajuk.De ne feledd,10 ev mulva ismet jelentkezzel ,miutan jol lebozgoroztak (elobb csak a hatad mogott aztan ahogy telnek az evek majd a szemedbe is)hadd lassuk,hogy akkor is ezen a velemenyen leszele meg?Es ne feledd,hogy ha kozejuk koltozol te ott soha nem leszel veluk egyenrangu es egyenjogu,SOHA!Te ott koztuk mindeg a bozgoru leszel (meg akkor is ha ezt csak a hatad mogott mondjak).

 • User
  Dátum: 2017. december 8., 12:32
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Annak aki azt irta,hogy…”foltetlenul egy ilyen provokavcio hianyzik”.Igen uram,vagy holgyem.En tudok gondolkozni.Es amint latom on is tud,csak on FEL(ekezettel).Olyan ember nincs ezen a foldon ,sem roman,sem magyar,sem barmily mas nemzedek aki ne felne.De a gyalazatot,hogy megszentsegtelenitettek a magyarok zarandokteret csak a felelem legyozesevel lehet lemosni.Ugyhogy felelmet legyozni es ugyanolyan ermevel visszafizetni nekuk!Mi is bekesen es imadkozni megyunk majd oda hozzajuk! Hadd lassuk ok ilyen civilizaltan fogadnake minket,no meg ilyen megertoen mint amilyen on,kedves aggodo kommentelo!

 • User
  Dátum: 2017. december 8., 12:09
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Es amint lathatjatok,minden SRI-s tiltas es probalkozas,hogy a pofamat betomjetek,ellenere mely eltiltani probal a kommentektol(mint peldaul ma reggel is amikor a Szekely Hirmondo portaljat meg akartam nyitni es az jelent meg helyette,hogy “Hiba.Szolgaltato altat letiltva”)hiabavalo azok reszerol akik ezt teszik.Mert ezt a gepet ha letiltjatok akkor masik geprol es masik szolgaltatotol fogunk belepni!

Ajánló

Röviden

Terítéken a víz minősége Tegnap tanácsülést tartottak Kézdivásárhelyen. Az alig pár perces ülés során módosították a költségvetést, elfogadták a kézdivásárhelyi műjégpálya közélelmezési helyiségének bérbeadására vonatkozó tanácshatározat módosítását, és rábólintottak a Kanta utca 29/A szám alatti ingatlan (a bútorgyár szomszédságában levő téglaépületről van szó – szerk.) adminisztrálási jogának a visszavonását. Döntés született a New Fashion készruhagyártól […]

Kirakatokat is betörtek

Baróton úgy tűnik, hogy a fiatalok nem tudnak összhangba kerülni az elvárásokkal, ami az éjszakai órákban való viselkedést illeti, és ez a legutóbbi tanácsülésen is napirendre került.

Bedő Albertre emlékeznek

A falu legnagyobb szülöttjére emlékeznek szombaton Kálnokon: éppen száz éve hunyt el Bedő Albert, a legnagyobbnak tekintett magyar erdész. Az unitárius templomban és a mellette álló sírnál és emléktáblánál szombaton 13 órától tartanak megemlékezést.

Éltető víz Pákéban

A jó minőségű ivóvíz nélkülözhetetlen, mindannyiunk számára fontos volt ez a beruházás – mondta el tegnap Tán­czos Szabolcs. Barátos község polgármestere nehezen leplezte örömét, hogy „megnyithatta a csapot” Pákéban, és az emberek finom ivóvízhez juthatnak.

Máltai szűrés indul

Szűrőprogramot indít jövő héten Magyar Máltai szeretetszolgálat, annak erdélyi osztálya. A Tischler Ferenc országos főtitkár által koordinált program általános állapotfelmérés, tüdőgyógyászat, szemészet és gyermekortopédia területére terjed ki, és várhatóan 1200 embert érint.

11 millió lejt pályáznak

Úgy tűnik, anyagilag kedvező időszak áll a baróti kórház előtt, legalábbis erre lehetett következtetni a városban csütörtökön lezajlott rendkívüli tanácsülésen elhangzottakból.

Parkolódíjakból okostáblák

Harmadik mandátumom egyik prioritása az oktatás – indokolta meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, miért is épp a Mikes Kelemen Elméleti Líceumot választotta a tegnapi kihelyezett sajtótájékoztató helyszínéül, amelyet Sztakics Éva alpolgármesterrel együtt tartott. Kifejtette, az oktatásban a soft és a hard egyaránt fontos, előbbin a különböző fejlesztési programokat, ösztöndíjakat értve, utóbbin az ingatlanokat, intézményeket.

Két autó ütközött Kilyén és Szotyor között

Két autó ütközött csütörtök reggel a DN12 jelzésű úton Kilyén és Szotyor között. Egy személyt kórházba szállítottak. A baleset következtében közel két órán át akadozott a forgalom az említett útszakaszon, dél körül vehették újra birtokba a teljes útfelületet az arra közlekedők. A megyei rendőrség tájékoztatása szerint a baleset a követési távolság be nem tartása miatt […]

Röviden

Iskola az iskola után Sepsiszentgyörgy önkormányzata 2015-től támogatja azt a Diakónia Keresztény Alapítvány által indított délutáni oktatási programot, amelynek célja a sepsiszentgyörgyi hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek megsegítése. A program során az elemi osztályokba járó gyerekek heti négy napon meleg ebédet kapnak, majd oktatók segítségével oldják meg a házi feladatokat. Ugyanakkor közösségépítő játékokban és csoportos […]

Új embereket a politikába

A szervezőkön és az újságírókon kívül alig volt ember tegnap délben Sepsiszentgyörgy központjában, aki Dacian Cioloşra várt volna. A volt miniszterelnöknek, ennek ellenére sikerült néhány aláírást összegyűjtenie az Új emberek a politikában című kampányában.

Így is lehet!

Még az a csoda is megeshet, hogy a bevállalt határidőre, mindössze három nap alatt, felújítják egy sepsiszentgyörgyi belvárosi utca útburkolatát. „Csak” ember, felszerelés, anyag és egyáltalán nem utolsósorban, szervezés szükségeltetik.

Juhokat ölt a medve

Az alsócsernátoni Makó János öregségére döntötte el, hogy juhokat fog nevelni, azonban a jószágokban lelt öröme hamar véget ért, mert kedden éjszaka, szerdára virradólag a medve egytől egyig elpusztította állatait. Nem ő az első károsult a községben, és vélhetően nem is az utolsó, mert bár kilövési engedélyt hármat adtak, de a medveportyázásoknak azok se vetettek véget.

Bevonnák a várost

Az oldaná meg a Szakszervezetek Művelődési Házának kérdését, hogyha a megyeszékhelyi tanács hosszú távon bérbe venné, és működtetné azt – véli Vasile Neagovici. A Sanitas Szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint, ahogy most van, az biztosan nem jó.

Akadozó időpontkérés

Több olvasónk fordult levélben szerkesztőségünkhöz, hogy a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőjében működő diszpécser szolgálat telefonszámán hiába csengetnek napokig, mégsem sikerül időpontot kérni, válaszra sem méltatják őket.

A legrosszabb megoldás

Elkezdődött az avarégetés szezonja, amikor a lehullott leveleket és a kerti hulladékokat sokan egyszerűen felgyújtják és elégetik. A tarló- és avarégetés nem teljesen tilos Romániában, viszont csak ellenőrzött körülmények között végezhető el a művelet.