Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pârvan tiltakozik

Pârvan tiltakozik Kovászna megye

Ezúttal sem volt „tehermentes” a sepsiszentgyörgyi tanács ülése, és újfent a Pro Urbe-díj odaítéléséről szóló határozattervezet váltotta ki a leghevesebb vitát. A Szent György Napok keretében adják át a kitüntetést, ám az elmúlt három évben a román városi tanácsosok bojkottálták az ünnepséget.

 Mint ismeretes, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat 1997 óta évente olyan személyiségeknek ítéli oda a Pro Urbe-díjat, akik munkásságukkal öregbítették a megyeszékhely hírnevét, „pénz és taps nélkül”, de 2014 óta az addigi négy helyett évente egyetlen kitüntetett van.

Sztakics Éva alpolgármester a határozat előterjesztésekor elmondta, hogy a március 15-i határidőig négy jelölést nyújtottak be, és a szakbizottság döntése értelmében a Pro Urbe-díj kitüntetettje 2017-ben Dancs Árpád zenetanár. Rodica Pârvan szociáldemokrata tanácsos szót kérve megjegyezte, hogy az utolsó percig abban bízott, hogy elfogadják javaslatát, miszerint az idén legyen két díjazott, vagy ha ez nem lehetséges, akkor Cucu Ioan ortodox pópa részesüljön az elismerésben. Hangsúlyozta: nem Dancs Árpád személye ellen van kifogása, hanem ez esetben elvekről van szó. „Sajnálom, ha valaki azt hiszi, hogy ezt a harcot megnyerte, mert valójában veszített, tovább mélyítve a szakadékot a két közösség között”, szögezte le Pârvan, majd bejelentette, hogy a lehetőségeihez mérten fog tiltakozni a „diszkriminatív” döntéssel szemben. Egyfelől nem fog részt venni a Szent György Napok rendezvényein, másfelől pedig a helyi tanács soron következő három ülésén nemmel fog szavazni minden határozat esetében.  

Antal Árpád polgármester emlékeztetett, hogy 2009-ben a román tanácsosok által javasolt, a magyar közösséget sorozatosan sértő Stela Buda díját a kulturális autonómia jegyében megszavazta a magyar többségű önkormányzat. Megjegyezte, azon kevesek közé tartozott, aki támogatta ezt, és akkor abban reménykedett, hogy ezzel a gesztusok versenyét indítják el, egy pozitív spirálba kerülnek, de nem így történt. Antal szerint a magyar félről jövő gesztusokra sajnálatos módon válaszok nem érkeztek, hanem csak a „fékek” sora a szimbólumhasználatot vagy éppen a városfejlesztést illetően.

„Sajnos, egy negatív spirálba kerültünk, de nem érzem, hogy minket terhelne ezért a felelősség, mivel gyakorlatilag kilenc éve, ami­óta polgármester vagyok, a másik fél részéről csak a fék jött”, emelte ki a városvezető, példaként említve, hogy miközben az országban sportbázisokat adtak át a helyi önkormányzatoknak, Sepsiszentgyörgy esetében a prefektus akadályozza ezt, de hasonló a helyzet a katonai lőterekkel is. Antal végezetül kiemelte: kész arra, hogy „újraindítsák” a kapcsolatokat, de ennek érdekében mindkét fél részéről gesztusokra van szükség.         
Végül a négy román tanácsos ellenszavazatával a képviselőtestület elfogadta a 2017. évi Pro Urbe-díj odaítéléséről szóló határozattervezetet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. április 28., 8:26
    ÉRTÉKELÉS: 16

    „a helyi tanács soron következő három ülésén nemmel fog szavazni minden határozat esetében”- ilyen felfogással sürgösön mondjon le tanácsosi tisztségéről.

  • User
    Dátum: 2017. április 28., 10:18
    ÉRTÉKELÉS: -11

    Az etnikai aranyossag alapjan, az iden egy roman szemely kellett volna kapja a dijat.Ha mi nem teszunk gesztusokat a roman fel fele, mit varunk tolluk?

    • User
      Dátum: 2017. április 29., 1:39
      ÉRTÉKELÉS: 4

      „Az etnikai aranyossag alapjan, az iden egy roman szemely kellett volna kapja a dijat.Ha mi nem teszunk gesztusokat a roman fel fele, mit varunk tolluk?”

      Szakbizottsag es nem etnikai aranyossag dont ezen a teren, tehat sok sikert a sok skizofren jajgatonak. VEGRE MINDENKI MEG KENE ERTSE, HOGY EZ A DIJ AZT ILLETI, AKI TESZ IS ERTE!
      Az osszeferhetetlen romansag kellene emelt fovel tamogasson egy jeloltet, de oket sajnos csak a sajat sotet etnikai piszkalodasaik erdeklik! Balkan banda!

  • User
    Dátum: 2017. április 28., 21:37
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Gratulálok a Tanár úrnak, megérdemli, jó döntés volt.
    Továbbá ajánlom a soros tanácsülés egyik téméjának, hogy kérdezzék meg Parvant akar- e tanácstag maradni, ha hű elveihez és kijelentéséhez akkor „nem”-mel fog válaszolni és lehet meneszteni.Háromszor kérdezzék meg majd szabaduljanak meg tőle, a városnak nincs szüksége ilyen xarkeverő tanácstagokra.
    Gondolom a városnapok sem buknak be ha távol marad, sőt inkább észre sem veszik hiányát és reméljük a föld sem fog megállni forgásában 🙂

  • User
    Dátum: 2017. április 28., 21:52
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Ha ugy is ;penz es taps nelkul”teszik tesszuk a dolgokat,akkor miert a kituntetes?Ne kapjon senki,es akkor nincs ez az ingyen cirkus minden evbe.

  • User
    Dátum: 2017. április 28., 21:42
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Ezek olyanok mind az egyik suliban,h ha a miss magyar a mister kötelezően román kell,h legyen gólyabálon,mégha lófejű is a pasi/csajszi! Aki megérdemli,persze ezt ne preferenciálisan tegyék,mint sokat mást a vidékünken,annak itéljék oda és kuss!

  • User
    Dátum: 2017. április 28., 21:38
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Aki azt hiszi,h itt rend lesz ebben a tekintetben,az elmebeteg! ilyen képviselet mellett,mind a ro-dika őnaccsága nem lesz rózsásabb sem a románság,sem a magyarság helyzete! Ha én Buzauban,Vasluiban,stb feltalálnám a spanyolviasszt akkor sem kapnék soha a büdös életben semmilyen elismerést! Aki ide a nyakunkra jött az mit vár el tölünk?! H örüljünk nekük? Illeszkedjenek be ha akarnak maradni,hanem húzzanak haza! Igaz sokan már 3.generációs erdélyiek lettek és ezek folyton megalázhatnak saját hazánkban!!!!!!!!!!!!!!