Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pénz és (vagy) egészség

Készülj fel, olvasó, kegyetlen leszek! Mint az élet. Mint a valóság.
Amikor a miniszterelnök azt mondta, ideje lenne felhagyni a mindenekelőtt egészség- és oktatás-féle populista szólamokkal, majdnem meglincselték a patrióta tintapusztítók. Pedig egy alapvető tényt közvetített. Mert egy családapa első gondja nem iskolatáskát, cipőt venni a gyerekeknek és új kalapot az asszonynak, hanem előteremteni a pénzt, amiből teljen cipellőre meg kalapra, és még maradjon is.
Egy covidos beteg kórházi ellátása felmegy húszezer lej felé. Ha a beoltatlannak meg kellene fizetnie? Vagy az oltás ellen kampányolónak? De fizet a becsületes, öntudatos polgár, és az adója nem városszépítésre megy, hanem annak a kezelésére, aki nem oltakozott, nehogy marslakó csipet cseppentsenek a bőre alá.

Romániában egy rákos beteg évi kezelésére 160 eurót költ az állam minden állampolgárra átszámítva (az állam lévén én, te, ő, mi, ti, ők), de a gazdasági kiesés 490 euró. Tessék elgondolni, egy négytagú család évi majdnem kettő ezer euróval gazdagabb lenne e költekezés nélkül. Ha összeadjuk, a GDP három százaléka. Itt most megemlítem, három nagyszülőm és legkedvesebb ismerőseim rákban haltak meg, tudom, vannak elkerülhetetlen tragédiák, de az esetek minimum fele-háromnegyede a hibás életmód következménye. Ergo a GDP három százalékából kettőt megspórolhatnánk.

Én nehezen tudom megbocsátani az iskolai rendszernek, hogy tizenegy éven át tömték a fejembe a bonyolult matematikai és fizikai-kémiai képleteket, pedig a vak is láthatta, nem mérnöki, hanem humanista alkat vagyok, de a helyes életmódról annyit sem nyüsszintettek nekünk, mint egy néma kutya.

És az egyházak? Hogyan néznek Isten szemébe, amikor véka alá rejtik a Biblia testünk helyes használatára vonatkozó alapelveit? A sok sápadt vagy elhízott és mégis aszténiás, görbe testtartású embert nem illene felrázni? Nem csak lelkiekben, mert hiszen test-lélek egységben teremtettünk!
Megdöbbentő adat: Amerikában háromszor annyit költenek a hibás táplálkozás következményeinek istápolására, mint táplálkozásra. Gondoljuk, hogy mi jobban állunk? Nézzék meg a patikák előtti sorokat, márpedig patikából nincs hiány!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük