Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megnyílt a Csoma-tárlat

Megnyílt a Csoma-tárlat Kultúra

Múlt héten a Székelyföld Napok égisze alatt, a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében nyitották meg a 2021-es Csoma-tárlatot a Kovászna városi Kádár László Képtárban. Az eseményt utolsó pillanatban az online térbe költöztették a fürdővárosban magas arányt elérő koronavírus-fertőzöttek miatt.

Hirdetés
Hirdetés

A Mi a te mítoszod címet viselő, 2021-es Csoma-tárlatot dr. Kányádi Iréne művészettörténész, a Partium Keresztény Egyetem adjunktusa méltatta online a Székelyföld Napok Facebook-oldalán. „Az épített és természetes terek, tájak egyre inkább összefonódnak, a központ és a periféria határai fellazulnak, közeli-távoli, valós és képzeletbeli motívumok és narratívák folyamatosan alakítják egymást. Az idei kiírás organikusan kapcsolódik a tavalyihoz, annak folytatásaként is tekinthető, ugyanakkor tág teret is biztosít az alkotó képzeletnek kibontakozni” – emelte ki a művészettörténész.

Mint mondta, a tavalyi kiírás tematikáját a távol-közel szubjektív megélése adta. Míg az idei az önmagunkra találást helyezi középpontba. „A beérkezett munkák technikai sokszínűsége, témaválasztásuk gazdag palettája arra enged következtetni, hogy a művészek büszkén felvállalják merész szimbólumvilágukat, saját mítoszukat” – hangsúlyozta Kányádi.

A tárlatra beérkezett munkákból dr. Kányádi Iréne, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMÜK nyugalmazott vezetője és Dimény András festőművész alkotta szakmai zsűri választotta ki a nyerteseket. Eszerint Szentmirei Judit-díjban részesült Bács Emese az Itt élünk mi IV. című alkotásával, a Kőrösi Csoma Sándor-díjat pedig Nagy Dalma kapta Fehéren-fehéren-fehér, keresztszem és boszorkányöltés szabadon című alkotásáért. A katalógus teljes egészében megtekinthető a www.kultkov.ro oldalon, a kiállítás december végéig tekinthető meg a képtárban a járványügyi szabályok betartásával.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük