Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Öntsünk végre tiszta vizet a baróti pohárba!

Öntsünk végre tiszta vizet a baróti pohárba! Vélemény

Minden egy iskolai vezetőtanács-ülésen kezdődött, amikor kiderült, Barótra készítik az oltszemi gyermekeket, a Mikó-kastély lakóit.

Hirdetés
Hirdetés

A jelenlévők nagy többsége, szülők és pedagógusok megkérdezték a városgazdát, fel van-e készülve a város ennek a döntésnek (amit az érintettek bevonása nélkül hoztak) a következményeire, hiszen azoknak a gyerekeknek nemcsak lakhatást kell biztosítani, hanem megélhetést és élhetőbb körülményeket. Jogos volt a kérdés, tapasztalva a hátrányos helyzetű kisvárosunkban uralkodó stagnáló állapotokat.
A polgármester válasza az volt, hozzanak 1500 aláírást, és lehet tárgyalni. Talán soha nem indul el a lavina, ha ő nem adja az ötletet.

Ekkor született meg a petíció, amely világosan megfogalmazza: az aláírók azt kérik, vegyék figyelembe a véleményüket. Azt kérik, az érintett döntéshozók találjanak olyan megoldást, ami ezeknek a gyerekeknek megfelelő fejlődési lehetőséget biztosít, egy olyan fejlettebb, nagyobb létszámú közegben, amely annak számára nem jelent megterhelést.
És beindult a gépezet… Az illetékesek inkompetens pedagógustársaságot, érzéketlen szülőket, gyermekellenes settenkedőket kiáltottak, a média (hol valaki szócsöveként, hol személyes hangvételű írásként ) csak szította a tüzet. Felkavarták az indulatokat. Az iskolaépületben összehívott tanácskozás, melyen megjelent egy megyei küldöttség is (megyei tanács, megyei tanfelügyelőség, gyermekjogvédelem), valamint a polgármester és a tanácsosok egy része, nem volt építő jellegű, nem adott választ a kérdésekre. Személyes támadások, bűnbakkeresés következett.
A „politikusok” politikai hátteret, provokátorokat kerestek és találtak, komoly bűnügyi felderítésbe fogtak. Szociális hálóba dobták az embereket, láthatatlan összefüggéseket kerestek. S közben tovább folyt a lázítás…

Sikerült elültetni a gyanút bizonyos réteg fülébe, szívébe, azokéba, akiket előretolt helyőrségként nyomtak maguk előtt, akiket nem védhetnek meg saját szüleik. Azokéba, akik sajátjaikként nevelik ezeket a gyerekeket, és minden nap egy küzdelem, s talán minden este egy nyertes csata után ér véget. Érzelgős, kampányízű szlogenek mögé bújva, erkölcsi kötelességről prédikálva, megdöbbentő arroganciával folyik tovább a kutatás, de nem a megoldást keresve.

Nem látják a nyilvánvalót: egyetlen kapocs tartja össze az 1674 embert (akik mára talán megfogyatkoztak, kicserélődtek vagy megsokasodtak), akik nem adják fel a harcot. És tévedés ne essék, nem az oltszemi gyerekek ellen harcolnak, nem a már itt működő családi ház lakói ellen (bár voltak konfliktusok, de békés megoldást találtak rá): ők már a mieink, és hisszük, hogy vannak, lesznek köztük olyanok, akikre rábízhatjuk a történtek után a gyerekeinket, és nem bántanák, sőt megvédenék őket.
Aztán valamelyik szülő véletlenül rábukkant az oltszemi Mikó-kastély területén szervezendő, nagyméretű bulit reklámozó plakátra! De a puzzle többi darabja is előkerült… A Petőfi utcai iskolaépület felszabadítása, az ott tanulók kilakoltatásának híre is felröppent, amit természetesen cáfol az elöljárónk. Megszólaltak vezényszóra (vagy anélkül) a politikai lojalitásukat bizonyító gyermektelen anyák, bégetőknek titulálva azokat, akik átlátnak a szitán, akik végre kivették a fejüket a homokból!

Akik rájöttek, de valahol legbelül mindig is tudták: szó sincs itt a gyerekekről, soha nem ők voltak a fontosak, nem nekik keresték a megfelelő helyet, ahol megbecsült közösséggé kovácsolódhatnak, hanem kiüresíteni akarták a kastélyt, felszabadítani a területet, megszabadulni tőlük, az állami intézmények feloszlatásának égisze alatt. Talán jót akartak a döntéshozók a legelején, hogy korrektül járnak el, erkölcsi kötelességüknek tesznek eleget; azt akarom hinni, akkor még nem számoltak a következményekkel. És aztán belegabalyodtak a matematikába.
Huszonhat gyerek mellett lesz 16 munkahely – csak fel kell nőni ahhoz! Addig is hozzák máshonnan a munkaerőt! Viszlát, szakképzett, lelkiismeretes fiataljaink, akik idegenben kell megélhetést keressetek! Pedig nagy szükség van rájuk.

Eközben a harc tovább tart, és jogos. Miközben a nagyok kisemberek kis tragédiájában turkálnak, azt keresve, kit mivel hallgattathatnak el, az ,,érzéketlen” szülő csak leheletfinom részvétet vár, nyitott szemekkel járó illetékest, aki belátja, másként is lehetett volna. Aki időnként benéz a sáros iskolaudvarban dagasztó porontyokra. Aki leül, és tárgyal a szűk keretek közé szorított igazgatóval, megkérdezi, miben segíthet, és segít. Aki észreveszi, hogy a szülő, ha háborog is, viszi a meszet, és veszi a meszelőt, osztálytermet fest, ajtózárat javít. Aki büszke a világraszóló sikereket elért diákokra és pedagógusaira. Aki megtapsolja azokat a gyerekeket az első sorból, akik Barót hírnevét öregbítik. Aki látja, miként kínlódnak a gyengébbek, de velük együtt örül minden apró sikernek. Aki benéz néha a családi házba, a Laura-házba, és kezet fog az ott dolgozókkal; elismeri, hogy kevés anyagival , de csodákra képesek.

Csak annyit akarunk, hogy se a gyerekeinkből, se az oltszemi árvákból ne legyenek ütésre keményedő, szívtelen, haszonleső politikusok, akik egyéni és politikai érdekeikért harcolva, de érzelgős szlogenek mögé bújva dolgoznak, hanem nyitott lelkű, a pozitív erkölcsi értékekre érzékeny embe­rek­ké váljanak! Mi ezért harcolunk, és inkább leszünk bégető bárányok ítéletnapkor, mint számkivetett kecskék!
Kovács I. Éva – a kerítés túlsó oldaláról

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. március 27., 7:15
  ÉRTÉKELÉS: 26

  A hozzászólónak tökéletes igaza van , az ütésre keményedő politikumot nem a társadalom jóléte érdekli vagyis nem az a fő célja. A lényeg ebben az esetben, hogy Oltszemen letrehozzanak valamit ami az úri társaságnak szol , lovarda vagy valami egyéb arisztokrata hóbort. Szerencsétlen gyerekek útban vannak, kirakjak. Megkérdezés nélkül . Lecfalva kapott egy szemétdombot, ugyanígy. Réty fureszuzemet. Ugyanígy. Az ütésre keményedő politikum meg lassan kiepiti a sajat világát amelybe csak a lojalisok jutnak szohoz ,munkahoz(nem gyari munkara utalok). Cinikus disznók.

 • User
  Dátum: 2019. március 27., 9:13
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Sajnos ez még nem a tiszta víz, hanem az érem másik oldala, avagy a kerítés túlsó oldala, ahogy a cikk írója is fogalmazott. Az igazi „tiszta víz”, igazság félúton van … tehát továbbra sem tiszta a víz abban a bizonyos baróti pohárban …

 • User
  Dátum: 2019. március 28., 9:07
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Kérdezd meg a rétyieket, ártott-e nekik a fürészüzemé. Vagy szerinted miért zavarná a maksaikat a „szeméttelep”? Hogy pl. megcsinálták ennek kapcsán az útat Lécfalva felé? Ezen kívül milyen hátrányuk származott belőle? És miért ócsárolod a gyári munkát? Az szégyelleni való? Az már nem is munka?

 • User
  Dátum: 2019. március 28., 20:34
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Hát árt a fűrészüzem meg a szeméttelep is.Környezetszennyező, környezetromboló mindkettő.Utakat nem azért kell csinálni mert valami egészségkárosító beruházáslétesül, hanem azért mert nem vagyunk a kőkorszakban, hogy poros utakon járjunk, másodszor adófizető polgárok vagyunk tehát joggal várhatjuk el a befizetett adónk utáni megfelelően járható utakat, sajnos sok helyen ez is luxus, tényekkel lehet igazolni, hogy ott ahol a cég fűrészüzemei működnek vagy bármilyen más hasonló tevékenységű cég ott sajnos rövid időn belül megnő a légúti megbetegedések száma, az asztmások száma aztán a rákos megbetegedések száma.

  Mellékellem a Rise Project két filmjét, egyik a fakitermelésről a rétyiről is a másik meg a cementgyárakról szólnak amelyek import szemetet dolgoznak fel, érdemes megnézni őket
  https://www.riseproject.ro/film-documentar-clear-cut-crimes/
  https://www.riseproject.ro/articol/video-secrete-de-ciment/

 • User
  Dátum: 2019. április 2., 11:38
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Mitől környezetszennyező a lécfalvi hulladékfeldolgozó??? Azért, mert általa kevesebb szemét marad a természetben? Merthogy ezt a célt szolgálja: feldolgozza, újrahasznosíthatóvá teszi a szemetedet. Abba pedig, hogy mekkora különbség van egy cementgyár és egy fürészüzem között, hadd ne menjünk bele. Még a kettőt egymás mellett emlegetni is bizarr.

 • User
  Dátum: 2019. április 2., 20:49
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Sajnos a szemétfeldolgozó nem garancia arra,hogy a mezőkön, utak szélén nem lesz szemét.Sőt! Bár csak az én szemetemet kellene felhasználja, de sajnos rajtam kivül még sok másét is.Szavaiból úgy értelmezem az önét nem használja fel, gondolom valahol a természet kebelén nyugodnak a maradékok.Nem ártana kicsit utánaolvasni miért is ártanak ezek az emberi egészségnek.Meg sok más amit csak úgy lenyomnak a torkunkon.De ön nem értette amit mondani akartam és ami a lényeg lett volna.Hát ez van.Majd máskor 🙂

 • User
  Dátum: 2019. április 2., 22:24
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Mit dolgoz fol?! A szemetet a termeszetbol?! Hat nagyon buta egy naiv ember lehetsz te,hallod-e?! Elmondjam en neked,hogy mit dolgoz fol ez a szemettelep? A romaniai maffiozo politikusok (ebben az esetben UDMR-sek!) osszeegyeztek az E.U. maffiozoival (mert az E.U. nem egyeb mint egy hatalmas maffia szovetseg,melyet a szabadkomuvesseg es a cionizmus iranyit a hatterbol !),hogy kulfold szemetet (Olaszorszag,Hollandia stb.) itt egetik el nalunk,termeszetesen egy kis kenopenzert csereben.Hogy miert pont itt ?! Azert mert a legtobb kulfoldrol idehozott szemet termeszetrombolo,klimaszennyezo es rakkelto anyagokat tartalmaz,mely hatalmasan karos az emberre,a termeszetre es allatvilagra egyarant ! Ezert hajlandoak a kulfoldiek fizetni az elegetesukert Romania korrupt politikusainak,hogy kesobb ne az ok orszagukban okozzon ez a szemet karokat az emberben es klimaban egyarant.Ilyen egyszeru a jatek.Ti akik a kozeleben eltek (ugy jo 100-120 km-teres korzetben)megdoglotok rakban,es ok (akik idehozzak ezt a szemetet)gazdagodnak a ti szerencsetlensegeteken es halalotokon. Ilyen egyszeru ez gyerekek !

 • User
  Dátum: 2019. április 3., 10:40
  ÉRTÉKELÉS: -6

  De hát Lécfalván nem égetnek semmit!!! Te jártál ott? És nem hoznak ide külföldről semmi szemetet. Van itt elég. Te az a kommentelő lehetsz, aki feszt vinnyog az „erdőtarolások” miatt, mert ekkora hasraütős nyeletlenségeket csak az szokott még ide írogatni…

 • User
  Dátum: 2019. április 3., 11:03
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Valoban a hasrautos volnek ?! Akkor megkerlek, hogy nezd meg a riseproject filmecskeit, amit egy masik hozzaszolo ajanlott itt az oldalon. Igaz neked ez magas lessz es nem fogod megerteni mert a film angolul van es amint latom te meg azt sem erted amit valaki magyarul ir ! Te mit szolsz ahhoz, a Bukarest melletti glinai szemetdombra honnet kerultek a multkor a radioaktiv hulladekok, ha az amit irtam es amit a riseproject dokumentumfilmjen is lathatsz nem volna igaz. Es ne busulj az erdokert mert ma-holnap tenyleg nem lessz amiert busulnod.Ugyanis ha igy haladunk tovabb akkor erdok helyett lessz majd radioaktiv szemetdomb,sot az egesz orszag egy nagy szemetdomb lessz,Europa pocegodre es majd a hozzad hasonloak kakaskodhatnak rajta !

 • User
  Dátum: 2019. április 3., 14:30
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Igen, hasarütős vagy, mert a lécfalvi hulladékfeldolgozónál nincs égetés, és nincs semmi köze a glinai szemétdombhoz. Szándékosn összemosod a fogalmakat. Azért mondom, szándékosan, mert ennyire együgyű azért mégse lehetsz. A Rise Project filmjében nincs szó arról, hogy a rétyi fürészüzem szennyezné a környezetet. De amúgy is az egész társaság komolyságát és politikai hovatartozását jól tükrözi, hogy ők „találták meg” az azóta csak mémgyártásra alkalmas „teldrumos” bőröndöket…

 • User
  Dátum: 2019. április 3., 18:36
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Igen,ez az és ugyancsak ez mindig azzal kezdi hogy gyerekek igy meg gyerekek ugy,mintha a sok gyerek mind egyutt ertene vele es a masik beiroval senki. Ez az realitates,gyerek
  Ugyancsak ez rak sajat maga beirasa utan mar kezdet kezdeten 4-5 egyetertek plusz-ot es leminuszozza az ellene szolokat. Ez egy idegbeteg.