Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nyugdíjemelés sóhajjal

Mostanában már sokadszorra olvasom, hogy a román társadalom számára mekkora nagy csapás az idősek nyugdíjának felemelése. Eddig az volt a szlogen, hogy nincs rá pénz.

Hirdetés
Hirdetés

Klaus Iohannis államelnöknek már évek óta ez a kedvenc témája. Az úgynevezett gazdasági elemzők a szájába adták, hogy van ugyan rá summa, de az öregek járandóságának növelése az árak elszabadulásához vezetne.

De hagyjuk a magyarázatokat, térjünk vissza a nyugdíjakhoz. A régi nyugdíjtörvény elfogadásánál dr. Bárányi Ferencnek az volt a „bűne”, hogy nem egyezett bele külön pénztárak létesítésébe. Számára, amiként az alkotmány előírja, egy jogszabálynak minden adófizető polgárra érvényesnek kell lennie. Sajnos dr. Bárányit menesztették, és elkezdtek gombamód szaporodni az úgymond speciális nyugdíjpénztárak. Ezek a nyugdíjtörvényt félrerakták, és az általuk elfogadott szabály szerint a megemelt bérük mintegy 80 százaléka lett a kiszámítási alap.

Akkora összegek jöttek ki, hogy a korosabb ügyészek, ügyvédek, törvényszéki bírák és alkotmánybírák közül sokan rögvest nyugdíjba vonultak (persze, azért néha visszasettenkedtek a tárgyalótermek környékére). És mindennek tetejében ezeket a summákat is megemelik, ám mégsem ez zavarja a gazdasági elemzőket, csak a szürke emberek megélhetéshez is alig elegendő pénzecskéje. Az, amiért megdolgoztak keményen, és még az alkotmány szerint is az állam köteles (lenne) az állampolgárai számára méltányos életszínvonalat biztosító szociális védelmi intézkedéseket foganatosítani. Hölgyeim és uraim: köteles!

A munkaügyi minisztérium szerint 7345 személynek van különleges nyugdíja, átlagban hétszer nagyobb összeget kapnak, mint az átlagnyugdíj. Az igazságügyben dolgozók még ennél is többet visznek haza, hiszen ott az átlagnyugdíj 9400 lej. És még nem beszéltünk a pilótákról (nekik van a legnagyobb nyugdíjuk, átlagban 10.973 lej), a diplomatákról, a parlament tagjairól, a számvevőszékről, a különböző testületek melletti személyzetről – mind-mind hatalmas summákat tesznek havonta zsebre; ez összességében meghaladja a havi 55,5 millió lejt. Kiszámítható, hány nyomornyugdíj teljes összege (nem csak a nyugdíjfelemelés) jönne ki belőle.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük