Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Matolcsy őszödi beszéde

„Nem jól éltem… Egyébiránt minek is beszélni, itt tenni kell.” Tolsztoj kisregénynek mondott hatalmas alkotásában a haldokló Iván Ilics motyogja ezeket a szavakat.

Érdekes társaság a politikusoké. Mint a haldokló férjek vagy feleségek lelkiismeretfurdalástól marcangolva megsúgják, hányszor, kivel léptek félre, időnként kiborítják az addig diszkréten lefedett, ágy alatt rejtegetett bilit. Ludovic Orban, Câțu, Grindeanu leváltásuk után siránkoztak, mennyi minden elmaradt, mi minden félresikerült. Számunkra leghíresebb esettanulmány a Gyurcsányé, aki – az ellenfelei is nagyon jól értették, csak félremagyarázták – a teljes magyar vezetés struccpolitikájáról mondta ki nemes egyszerűséggel: hazugság reggel, délben, este.

Most Matolcsy György jegybankelnök int megálljt a dicsekedő semmitmondásnak, rámutatva, a magyar gazdaság inflációrekorder lesz, termelékenysége gyatra, az árstop-rendszer szocialista csökevény, nem működik, nem működhet, punktum. A zöldek szidása helyett jobb lett volna valóban energiaspórló technológiákat keresni rögtön 2010 után. (Akkor éppen ön volt gazdasági miniszter, M. Gy. úr!)

Itt álljunk meg egy pillanatra. Az Orbán-kormány a rezsicsökkentéssel szerzett magának nagyon sok hívet. Hát hogyne örvendene a kisember, amikor vékonykább számlát kap? Csakhogy ezért máshonnan kellett erőforrásokat elvonni, megszűnt például az előző kormány által beindított lakásfelújítási, energiaspórolást segítő program: legyenek a magyar lakások biztonságosak, kevesebb gáz- és villanyáram használattal. Nos, lett olcsó gáz és villany, és Magyarország az egyetlen EU-s ország, ahol most, válságidőben a fogyasztás emelkedett, hát nem őrület? Okosabb lett volna értelmes fogyasztáskultúrát kialakítani. Fájdalommal állapítom meg: ezelőtt 15–20 évvel erdélyi magyarok tízezrei mentek az anyaországba dolgozni, mert ott dupla fizetést kaptak a becsületes munkáért. Most lassan a minimálbér itt, nálunk magasabb.

Ui. Ha valaki DK-s vagy momentumos nosztalgiát olvas ki a jegyzetből, szörnyen téved. De az önfényezést nem szeretem. A hazugságokat és féligazságokat mégannyira sem. És tudom, egy lóra fogadni tévedés. Valamint eljön minden igazság kimondásának ideje. Köszönöm, Matolcsy Úr!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük