Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Óvatosan az állatszállításokkal!

Óvatosan az állatszállításokkal! Kovászna megye

A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság felügyelői a következő négy-öt hét folyamán az évi átlagnál sokkal gyakrabban ellenőrzik a járműforgalmi utakon az élő vagy fogyasztásra már leölt állatok szállítását. A cél az, hogy a betegségek terjedését akadályozzák, illetve a fertőzött állatok húsának emberi fogyasztását megelőzzék. A törvénytelen állatszállításért, hús-szállításért kiszabható pénzbírság összege magánszemélyek esetében elérheti a 2400–3600 lejt, jogi személyek (cégek, társaságok stb.) esetében pedig 12 ezer lejtől 24 ezer lejig terjedhet – kockáztatni nem érdemes!

Hirdetés
Hirdetés

Az élelmiszer-biztonsági jellegű ellenőrzések az átlagosnál sokkal gyakoribbak lehetnek a vágóhidakon, húsfeldolgozó üzemeknél, továbbá az üzletekben, piacokon, időszakos vásárokon, termékkiállításokon, akárcsak a közélelmezési, vendéglátói, idegenforgalmi létesítményekben.

A háromszéki állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság vezetői felhívják a lakosság figyelmét, legyenek körültekintőek, amikor a téli ünnepekre nagyobb mennyiségű húst, hústerméket vásárolnak, hiszen mindenki a saját egészségi biztonságának a felügyelője lehet, hogyha betart bizonyos elemi szabályokat, például csakis azonosított eredetű húst, hústerméket, illetve leölésre, konyhai fogyasztásra szánt állatot vásárol. Nemcsak a hagyományos disznóölésekre vonatkozik az intelem.

A háromszéki illetékes hatóság közli, a megye területén 2022. április 4-től nem jeleztek sertéspestis fertőződést. Az éberség viszont továbbra is fontos, a kereskedők 20 ezer lejtől 40 ezer lejig terjedő pénzbírságot és a működési engedélyük felfüggesztését kockáztatják, ha ismeretlen eredetű, állatorvosi szempontból bevizsgálatlan sertéshúst, hústerméket forgalmaznak, kínálnak eladásra! Az egészségvédelmi szabályok betartása és a vásárlói elővigyázatosság minden állati eredetű élelmiszerre érvényes, nem csak a húsra.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük