Hirdetés
Hirdetés

Van fa bőven

Más megyékből érkezetteket is ki tudnak szolgálni a Kovászna megyei állami erdészetek kirendeltségeinél, és bár elméletileg a tűzifa ára nagyon alacsony, mire a kályhához jut, igencsak megnő az összeg– derült ki a prefektúra legutóbbi sajtótájékoztatóján, amelyen Vura Ferenc, az állami erdészet osztályvezetője volt a meghívott.

Hirdetés
Hirdetés

A visszaszolgáltatások után igen megcsappant az az erdőterület, amelyik a Romsilva tulajdonában és kezelésében van, a megye 173 ezer hektáros erdőfelületéből mindössze 28 ezer hektár tartozik hozzájuk. Az állami erdészet szerződéses alapon más jogi és fizikai személyeknek is szolgáltathat, elvégezhet erdészeti munkákat (ültetést, kitermelést stb.), így összesen mintegy 30 ezer hektáron lát el erdőgondnoki feladatokat.

Vura Ferenc elmondta, a lakosságnak eddig a kitermelésre szánt 150 ezer köbméter fából 58 ezer köbméter tűzifát adtak el, de munkaerőhiány miatt alapértelmezett esetben a kitermelt gömbfát értékesítik – a keményfának 220 lej, a fenyőféléknek 115 lej űrmétere –, és csak külön megrendelésre, főleg nagyobb tételek esetében aprítják, rakják járműre és szállítják házhoz a tűzifát. Egy méter fa felvágása 50 lejbe kerül, felrakása 10 lej, a szállítás 12 lej kilométerenként (de ez nagyobb távolságoknál változhat).

A kereslet elég nagy, de nem kell senkit sem visszautasítaniuk – mondta Vura Ferenc, bár most is vannak megrendelések, amelyekhez még nem gyűlt össze a megfelelő mennyiségű a fa, hiszen a kitermelésekből származó mennyiség csak egy kisebb hányadát értékesítik tűzifaként, a többit pedig műfaként, tette hozzá. Rendeléseket a berecki, kovásznai, kommandói, olaszteleki kirendeltségeknél lehet leadni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük