Hirdetés
Hirdetés

Érkezik a támogatás

Érkezik a támogatás Kovászna megye

December 1-jén a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség megkezdte a támogatásokból hátralevő összegek kifizetését, kivételt képezvén az állatok, a vetőmag- és ipari (csipsz) pityóka után járó összegek. Ezeket tavasszal, a költségvetés megállapítása után kaphatják kézhez a gazdák, de így is a törvényes júniusi határidő előtt.

Hirdetés
Hirdetés

Mint azt György Ervin, az APIA igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, a megyebeli 12.800 gazda októbertől ezidáig már megkapta a neki járó összeg háromnegyedét, most a hátralékokat rendezi az ügynökség. December végéig – legalábbis papíron – mindenkinek lezárják a helyzetét, az, hogy ténylegesen mikor kapják kézhez a pénzt, a bukaresti számítógépes algoritmustól is függ, meg attól is, mennyi pénz van a kincstárban. Valamennyi pénzre majdnem minden gazda számíthat, mivelhogy olyan, akinek csak egyféle támogatással tartozna az ügynökség (esetleg pont az álla­tok után járóval) ritka, mint a fehér holló – fogalmazott György Ervin.

Ami a büntetéseket illeti, ezek pontos számát nem sikerült megtudnunk: vannak esetek (nem túl gyakoriak), mikor nincs megművelve egy parcella, amelyre támogatást igényeltek, vagy nem a jelentett kultúrával van bevetve, esetleg felégetéssel tisztították meg a területet, ilyenkor jár a bírság.

Fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük