Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ki az OMV-vel az országból?

Miután az osztrák kormány megtorpedózta az országnak a határellenőrzés eltörlését jelentő térséghez történő csatlakozását, Bukarest nem hagyhatta szó nélkül a Bécstől kapott pofont. Persze a külügy reakciója ellenére nem kell a román–osztrák diplomáciai kapcsolatok megszakadásától tartani, és várhatóan Emil Hurezeanu nagykövet is visszatér majd a bécsi román nagykövetségre. Az országban elharapózott hisztérikus Ausztria-ellenes hangulat azonban már alkalmas arra, hogy ártson a két ország viszonyának.

Nem ártana, ha valaki felhívná a bojkottálók figyelmét, hogy az osztrák tőkéjű társaságokkal való szakítással, az erre történő felhívással éppenséggel romániai alkalmazottak tízezreinek a megélhetését teszik kockára. Csak a két nagy osztrák tulajdonú bank mintegy 10 ezer alkalmazottat foglalkoztat az országban, a 7800 dolgozónak munkát adó OMV Petrom 9 milliárd lej profitot termelt az év első kilenc hónapja során, ami után nyereségadót fizet.

Mindazonáltal az osztrák cégekre zúdított bosszúhadjárat azért is értelmetlen, hiszen ezek a társaságok ugyanúgy érdekeltek Románia schengeni integrációjában, a határoknak a szabad mozgást eredményező légiesülésében, mint minden román állampolgár. Ki is nyilvánították, hogy támogatják a schengeni bővítést, és nem értik a bécsi kormány merev elutasítását. Ezeket az érdekeket kellett volna figyelembe venniük a bukaresti hatóságoknak, amikor az elmúlt hetek során meggyőzni igyekeztek Ausztriát: a Romániában immár több mint 12 milliárd eurós beruházást végrehajtó, mintegy 7500, osztrák tőkéjű cég bevonásával, „hadrendbe állításával” kellene lobbizni a bécsi kormánynál Románia schengeni csatlakozásáért.

Különösen a fekete-tengeri földgázmező kiaknázásában is érdekelt OMV szava nyomna a latban, éppen ezért lenne jó tudni, Klaus Iohannis államfő vajon összekapcsolta-e a Neptun Deep gázmező kitermelésének kérdését a schengeni csatlakozáséval. Szóval Bukarestnek meglenne a mozgástere az osztrákok „megpuhítására”, viszont észérvekkel, bölcsen kell eljárnia – felmutatva minden fórumon, hogy képes megbirkózni a migráció jelentette kihívásokkal –, nem pedig hőzöngve, gazdasági bojkottokkal. Mert azzal Románia magának okozza a legnagyobb károkat. 

Rostás Szabolcs

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük