Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elveszünk egy szálig?

Megtartotta ez évi utolsó megbeszélését a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos elnöksége. Az esemény fontosságát azért is érdemes, fontos kiemelni, mert ez az a szervezet, amelynek egyetlen, de semmi máshoz nem hasonlítható szerepköre van, a magyar tannyelvű oktatás megmaradásának, állandó javításának biztosítása. Sőt, elérkeztünk oda, hogy némely helyen immár nem a megtartásról beszélünk, hanem a visszahódításról.

Több alkalommal írtam én már ezekről a fájó kérdésekről ebben a lapban, de soha nem erősödött orkánná azoknak a hangja, akik egyrészt elszenvedői a szomorú jelenségnek, avagy ott vannak, ahol az orvoslásnak meg kellene történnie, de az adott körülmények nem teszik ezt lehetővé. Persze, a pedagógusok szövetsége próbálja érvényesíteni tekintélyét, a tőle megszokott komolysággal fellépni olyan területeken, amelyek számunkra bántóak ugyan, de a döntéshozók számára nem.

Tényleg megrázó egyre gyakrabban hallani megszűnő magyar osztályokról, más nyelvű tagozatra átirányított tanulókról, elfoglalt intézményekről. A szórványmegyék iskolahálózatának elszíntelenedése, az egyre csökkenő létszám, a magyar oktatási térképen mindinkább megjelenő és növekvő fehér foltok azt sugallják, a jövő magyar tanintézeteinek egyre nehezebb fenntartani, megtartani a magyar tannyelvű osztályokat, csoportokat.

Nemrég fájdalmas ügyként jeleztem, hogy például Hunyad megyében mindössze hat településen köszönnek reggelente magyarul a tanító néninek, s mindössze egyetlen iskolában, Déván folyik középfokú oktatás. Aki valamennyire is jártas annak a megyének múltjában, jelenében, tudhatja, pár évtizeddel ezelőtt a Zsil völgyében nem csupán magyar középiskolák működtek, de egy időben még felsőfokú tanintézete is volt, ahol magyar nyelven is oktattak.

Persze, az érdekvédelmi szövetség megpróbál minden támogatást megadni a fennmaradás biztosításához, ezt szolgálja az a program is, amelyet ötéves időszakra állítottak össze, s amelynek legfőbb célkitűzése, hogy a magyarul oktató pedagógusok a lehető legelőnyösebb feltételek között ismerkedjenek meg a pedagógia legújabb és leghatékonyabb eszközeivel, módozataival. Olyan közügy ez, amelynek eredményessége nemzeti közösségünk erősítésének, fenntartásának záloga. Biztosítéka annak, hogy a címben feltett kérdésre biztos nemmel válaszolhassunk! <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük