Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ambulanciaközpontok nyíltak a megyében is

Ambulanciaközpontok nyíltak a megyében is Kovászna megye

A lezárások, az online oktatás, illetve a maszkviselés miatt a kisgyerekek egyfajta burokban éltek az elmúlt három évben, nem találkozott az immunrendszerük az évente rendszeresen előforduló légúti fertőzésekkel sem, ez az oka annak, hogy idén a gyerekközösségekben erősen terjednek ezek a betegségek. Az egészségügyi minisztérium kórházi ambulanciaközpontok megnyitását rendelte el.

Az egészségügyi szaktárca tájékoztatása szerint országszerte 60 kórházban hoztak létre ambulanciaközpontokat, ahol a légzőszervi betegségben szenvedő gyerekeket fogadják. Az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés megkönnyítése mellett a kórházak sürgősségi részlegeinek a tehermentesítését is szolgálja a minisztériumi intézkedés. A három székelyföldi megyében összesen hét ambulanciaközpontot hoztak létre, Háromszéken a sepsiszentgyörgyi, valamint a kézdivásárhelyi kórházban. „Azokat a gyermekeket, akiknek a tünetei 3–5 napnál tovább tartanak, vagy akiknek a tünetei a már alkalmazott kezelés alatt súlyosbodnak, a háziorvos gyermekgyógyászati ambulanciaközpontokba utalja” – áll a szaktárca közleményében.

A gyerekek körében idén jobban terjednek a légúti fertőzések, és hogy ez miért van így, arra Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetője adott magyarázatot lapunknak. „Mi, felnőttek, már rendelkezünk egy immunmemóriával, úgymond tapasztalattal, tehát a mi immunrendszerünk már találkozott néhány vírussal, nekünk van egyfajta védettségünk. De azok a gyerekek, akik az elmúlt három évben születtek, és úgy általában a kisgyerekek nem találkoztak még csak az itt évente előforduló vírusokkal, baktériumokkal sem, mert egy maszkviselős időszakon vagyunk túl, amikor teljes lezárások, illetve online oktatás volt, tehát ők gyakorlatilag egyfajta burokban nevelkedtek mostanig: nem volt alkalmuk megszerezni azt az immuntapasztalatot, amelyet egyébként a születésétől kezdődően fokozatosan szerez meg egy gyerek” – magyarázta a megyei egészségügyi szakhatóság vezetője.

Megjegyezte, ez várható volt és előre jelezték is a szakemberek már a nyár végén, ősz elején, hogy idén egy nagyobb intenzitású légúti-fertőzés és influenzaszezonra lehet számítani. Ez be is igazolódott – fűzte hozzá –, hiszen Európa-szerte és országos szinten is sok a beteg gyerek.
A gyermekgyógyászati ambulanciaközpontok létrehozásának egyébként az is volt a célja, hogy a sürgősségi osztályokon, várakozás közben ne fertőzzék meg egymást a betegek, ne kapjon légúti fertőzést például egy olyan páciens, aki valamilyen traumás sérülés miatt kell orvoshoz forduljon – mondta Tar Gyöngyi. <<

Széchely István

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük