Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pénz és foci

Pénz és foci Sport

A Transfermarkt néven ismert németországi internetes honlap a futballeredmények, statisztikák, hírek mellett kiemelt hangsúlyt helyez a labdarúgás pénzügyi vetületeire. Rendszeresen közli például több ország élvonalbeli csapatainak értékét annak alapján, hogy a játékoskeret tagjai egyénileg pillanatnyilag mennyit érnek azonnali átigazolás (csúnyább szavakkal: eladás, megvásárlás) esetén. A hírportál komoly tekintélynek örvend a játékosügynökök, impresszáriók körében is.

A gsp.ro (Gazeta Sporturilor) a Transfermarkt adatait felhasználva közölte a romániai 1. Liga jelenlegi 16 csapatának ranglistáját a játékosok összeadott sportpiaci értékének alapján. A listán a Sepsi OSK az ötödik helyen áll.

Hirdetés
Hirdetés

A pályán a pénz ugyan nem focizik, de meghatározója a csapatok hosszabb távú létének, szereplésének. Számtalan példa igazolja, hogy az eladósodott klubok csődbe jutnak, alsóbb osztályokba csúsznak, a pénztelenség miatt nyilván játékoskeretük is legyengül, nem tudnak kiemelkedő tudású focistákat igazolni. Emellett – és nem utolsó sorban – mind a nemzetközi, mind a nemzeti szakszövetségeknek konkrét követelményeik vannak az első és másodosztályú csapatok anyagi hátterével kapcsolatosan. Nem ritka, hogy valamelyik csapat a tudás alapján ugyan felsőbb osztályba juthatna, de nem vállalja, mert nem tudja teljesíteni a „licenchez”, azaz játékengedélyhez szükséges szigorú feltételeket. Az is gyakori, hogy a klubok a kiemelkedőt nyújtó játékosuk, játékosaik eladásával egyensúlyozzák pénzügyi mérlegeiket. Ezáltal a játékoskeret értéke komoly klubstratégiai elem, amire összefüggéseiben is figyelni kell.

Az 1. Liga játékospiaci értékrangsora a Transfermarkt becslései alapján: 1. FCSB 32,53 millió euró, 2. CFR Kolozsvár 28,90 millió euró, 3. Universitatea Craiova 27,45 millió euró, 4. FC Farul Konstanca (Viitorullal egyesült csapat) 12,51 millió euró, 5. Sepsi OSK 10,35 millió euró, 6. FC Botosani 8,40 millió euró, 7. Dinamo Bukarest 7,89 millió euró, 8. Gaz Metan Meggyes 7,73 millió euró, 9. UT Arad 7,18 millió euró, 10. FC Voluntari 6,93 millió euró, 11. Chindia Târgoviste 6,80 millió euró, 12. Rapid Bukarest 6,37 millió euró, 13. FC Arges 6,18 millió euró, 14. Academica Clinceni 5,98 millió euró, 15. FC U Craiova 1948-as 5,29 millió euró, 16. CS Mioveni 2,92 millió euró.

Játékosok egyéni rangsora (Transfermarkt): 1. Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova) 6,5 millió euró, 2. Florinel Coman (FCSB) 5 millió euró, 3. Florin Tănase (FCSB) 5 millió euró, Darius Olaru (FCSB) 3,5 millió euró, 5. Andrei Burcă (CFR) 3,3 millió euró. Az utóbbi időszak drasztikusabb ársüllyedésének listáján holtversenyben 4. a szerb Petar Bojics (Sepsi OSK), akinek a neve után mínusz 300 ezer eurós érték áll. A hírforrás nem részletezi az okot, viszonyítási alapot, időszakot stb.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük