Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Más, mint eddig

Más, mint eddig Sport

Tíz nappal a tokiói ötkarikás játékok kezdete előtt hivatalosan is megnyitották az olimpiai falut (fotó). A koronavírus-járvány és a japán fővárosban elrendelt vészhelyzet miatt az ilyenkor szokásos ünnepség, amely a rajtig való visszaszámlálás kezdete is, elmaradt.

Az olimpiai falu egy mesterséges sziget 44 hektáros területén 21, egyenként 14, illetve 18 emeletes házból áll. A 21 épületben várhatóan 18 ezer sportoló, edző, sportvezető lakik majd a játékok alatt. Az olimpiai falu általában egyfajta partizóna, a világ minden részéről érkezett sportolók találkozóhelye, de ezúttal ez is másképpen lesz. A versenyzők más légkörre számíthatnak, be kell tartaniuk egymástól a kétméteres távolságot, viselniük kell a maszkot, az étteremben egyedül étkezhetnek, az edzőteremben plexifallal választották el egymástól a gépeket, alkoholt nem vihetnek a szobájukba. Minden sportoló a fellépése előtt öt nappal költözhet be a faluba és versenye után két nappal el kell hagynia azt.

Hirdetés
Hirdetés

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint a japánok fantasztikus munkát végeztek az előkészületek során és Tokió a „legjobban felkészült” házigazda, ami különösen figyelemre méltó a pandémia okozta nehéz körülmények miatt. A német sportvezető azt viszont hozzátette, hogy rengeteg munkát kell még elvégezni a kilenc nap múlva esedékes megnyitóig, a szervezők feladata pedig csak akkor fejeződik be, amikor a sportolók elhagyták Tokiót.

Az elmúlt hétvégétől egyre több küldöttség érkezik Japánba, nagyjából 2200 résztvevő már a helyszínen készül. Az olimpiai falu augusztus 22-ig lesz nyitva.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük