Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Magyar-román hokirangadó jön!

Ljubljanában, Szlovénia fővárosában ezen a héten zajlik a Divízió IA (volt B-osztály) jégkorong világbajnokság. A háború miatt az elit vb 16 tagú mezőnyéből kizárták Oroszországot és Fehéroroszországot, helyükre azonnal bekerült Ausztria és Franciaország, ami azt jelenti, a Divízió IA összetétele is változott.

Hirdetés
Hirdetés

A szlovéniai világbajnokságon a fő esélyes házigazdák mellett Magyarország, Dél-Korea és Románia küzdhet az élvonalba jutást jelentő első két helyért. A magyar nemzeti csapat számára jelentősen megnőttek az esélyek arra, hogy az utóbbi két évtizedben harmadszor is A-csoportban, elit ligában szerepelhessen, de Románia és Dél-Korea sem esélytelen. A hagyományos módon székelyföldiekkel teletűzdelt romániai válogatott ütőképességét határozottan emelte néhány külföldi származású honosított – és jól beépülő – játékos. Éspedig: Patrik Polc (Szlovákia) kapus, Albert Zaghidulin, Evgheni Skacikov, Timur Rasulov (Oroszország), Pavlo Borisenko és Evgheni Emelianenko (Ukrajna). A romániai honosítás okán a román helyesírást használtuk. Megjegyzendő, hogy még vannak honosítottak, de ők nem kaptak behívót a vb-re. A csapat egy-két év alatt behozta évtizedes lemaradását a magyar válogatottal szemben, legutóbb például az olimpiai selejtezőn 2-2-re végeztek, és csak hosszabbításban tudott győzni az anyaországi csapat. A ljubljanai vb programja úgy állt össze, hogy az utolsó napi magyar-román mérkőzés akár a feljutásról is dönthet!

A mérkőzések:
Május 3-án 16,30 órától Magyarország – Dél-Korea, 20 órától Szlovénia – Litvánia, május 4-én 16,30-tól Magyarország – Litvánia, 20 órától Szlovénia – Románia, május 5-én 16,30-tól Románia – Dél-Korea, május 6-án 16,30-tól Dél-Korea – Litvánia, 20 órától Szlovénia – Magyarország, május 7-én 16,30 órától Románia – Litvánia, május 8-án 16,30-tól Magyarország – Románia, 20 órától Szlovénia – Dél-Korea.
A magyar válogatottban most is van székelyföldi származású játékos: Sárpátki Tamás és Sofron István. A magyar válogatott örök mérlege a négy vb-ellenféllel: 13 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség Dél-Koreával, 12-0-1 Litvániával, 6-2-27 Szlovéniával, 23-5-39 Romániával. Megjegyzendő, hogy Romániával szemben a legtöbb győzelem az utóbbi 10-15 évből való.

A romániai válogatott: Patrik Polc, Tőke Zoltán, Onodi Ottó kapus, Pavlo Borisenko, Timur Rasulov, Farkas Tamás, Evgheni Emelianenko, Bors Huba, Cătălin Berdilă, Csibi-Ferencz Róbert, Kozma Zsolt hátvéd, Rokaly Szilárd, Fodor Csanád, Mircea Constantin, Péter Balázs, Roberto Gliga, Molnár Zsombor, Daniel Trancă, Eduard Căsăneanu, Albert Zaghidulin, Részegh Tamás, Evgheni Skacikov, Rokaly Norbert csatár. Edzők: Julius Penzes (Szlovákia), Nelu Alexe, Góga Attila. Érdekes módon, az edzői stáb „csak” a Divízió IA-ban való bentmaradást tűzte ki célul, legalábbis ami az elutazás előtti sajtónyilatkozatokat illeti. 

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük