Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lesben a digitális lesbíró

Pierluigi Collina aktív pályafutása idején sorrendben hatszor volt a világ legjobb labdarúgó játékvezetője (1998–2003). A Kojak becenévre is hallgató olasz sípmester jelenleg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) játékvezetői testületének munkáját segíti. Tagja például az innovációs csoportnak is, amely a digitális lesbíró (offside referee) bevezetésén dolgozik.

A VAR (videóbíró) kiegészítőjének tervezett új játékfelügyelő rendszert már kísérleti jelleggel alkalmazták a nemzetek közötti Arab-kupa mérkőzésein, a tapasztalatok biztatóak. Van esély arra, hogy a 2022. novemberi–decemberi világbajnokságon az általános videóbíró mellett a lesbíró is beleszól majd némelyik fontos játékvezetői döntésbe.

Hirdetés
Hirdetés

A lesbíró legfőbb eszköze műszakilag voltaképpen 10–12 kamera, amelyek a futballpálya oldalvonalán vannak (lesznek) elhelyezve. Az ultramodern készülékek az emberi test 25–30 pontjának helyzetéről rögzítenek adatokat térben és időben. Időben? Igen, mégpedig másodpercenként ötvenszer! Elegendő, ha a lesgyanús helyzetben vizsgált játékos akár csak a kézujjait vagy cipőorrát egy tizedmásodpercig a leshatáron belülre nyújtja, a lesbíró azonosítja, és az adatait nagyon gyorsan a VAR-központnak is továbbítja. A rácsozott képelemzéssel viszonylag gyorsan megállapítható, hogy a labda küldésének, elrúgásának, fejelésének pillanatában a helyzetbe hozott és netán gólt szerző vagy gólpasszt adó játékos valamelyik testrészével túlhaladt-e a leshatáron. Félautomata rendszer, azaz szükség van az emberi irányításra is.

Collina elismeri, hogy az emberi játékvezetők számára nagyon nagy kihívás lesz a két digitális bíró „árgus szemei” előtt mérkőzéseket vezetni, ám szerinte az effajta kiszolgáltatottságnak van jó oldala is. Mégpedig az, hogy a jól felkészült, rátermett játékvezetőket hangsúlyosabban előtérbe hozza. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük