Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Kiverte a biztosítékot, hogy a székely himnuszt énekelte a román jégkorong-válogatott

Kiverte a biztosítékot, hogy a székely himnuszt énekelte a román jégkorong-válogatott Sport

Koalíciós vitát váltott ki, hogy a ljubljanai divízió I/A jégkorong világbajnokságon a magyar és a román válogatott vasárnapi mérkőzése után a román válogatott székelyföldi tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt.

Hirdetés
Hirdetés

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az ukrajnai háború összefüggésében “tűrhetetlen provokációnak” nevezte a himnuszéneklést. Kijelentette: biztos benne, hogy a koalícióban megtárgyalják az ügyet.

“Ezek olyan túlzások, amelyeknek nincsen helyük Románia területén 30 év demokrácia után. Mindenkinek meg kell értenie, hogy Románia és Európa egy másik szakaszba lépett. A háború összefüggésében tűrhetetlennek tűnik ilyen provokációt elkövetni” – jelentette ki Ciolacu, aki a képviselőház elnöki tisztségét is betölti. Hozzátette: ő és társai mindig megadták a tiszteletet az RMDSZ-nek és a kisebbségeknek, az efféle megnyilvánulások azonban nem a megfelelő irányba viszik a dolgokat.

Adrian Cozma, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnöke azt kérte Nicolae Ciucă miniszterelnöktől, váltsa le tisztségéből Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, aki – a román sajtó közlése szerint – a nézőtér magyar szektorában nézte a mérkőzést. Tánczos – aki korábban a Román Jégkorongszövetséget is vezette – a közösségi médiában tisztázta, hogy más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, tőle pár méterre egy román család a román válogatott mezét viselte. Ő maga pedig a román válogatott legtöbb tagját adó csíkszeredai klub mezét viselte.

Adrian Cozma a közösségi oldalán közölt bejegyzésében minősíthetetlen gesztusnak ítélte a székely himnusz eléneklését. Szerinte ezzel megalázták Romániát, és Tánczos Barna a jelenlétével biztosította ezt. “Románia jelképei szentek minden román számára, bármilyen nemzetiségű legyen is. Aki nem tiszteli a haza szimbólumait, nem lehet tagja Románia kormányának” – jelentette ki a politikus.

Az elítélő nyilatkozatok sorát Sorin Grindeanu szociáldemokrata párti szállításügyi miniszter indította el még hétfőn, aki gyalázatosnak nevezte a történteket. Azt kérte a szakszövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől, hogy büntesse meg a játékosokat. “Aki nem tiszteli Romániát, nincs mit keressen piros-sárga-kék mezben!” – írta a miniszter a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a közösségi oldalán közzétett keddi bejegyzésében Grindeanu nyilatkozatára reagált. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke büszkeségének adott hangot, amiért a román jégkorong-válogatott kijutott a világbajnokságra, és a csapat kilencven százalékát székelyföldi játékosok alkotják.

“Nekünk most köszönetet kell mondani, és nem kell senkit megbüntetni minden alap nélkül” – jelentette ki a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő politikus.

“Semmilyen alapja nincs annak a kérésnek, hogy a székely himnusz elénekléséért a sportminiszter megbüntesse a székely játékosokat. Szolidárisak vagyunk azokkal, akiket méltánytalanul támadnak. A büntetést kezdeményező szállításügyi minisztert vajon felelősségre lehet vonni azért, hogy a vonaton a kalauz és az utas mit dalolászik?” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Hasonló szellemben reagált a képviselőházban Csoma Botond, az RMDSZ frakcióvezetője. Kifejtette: a székely himnusz olyan értéke Románia magyar kisebbségének, amely nem irányul sem a román közösség, sem Románia ellen. “Fontos, hogy megértsük (…) az országban sokféle regionális identitás van – így a székely is -, és ez csak erősebbé tesz bennünket közösségként, országként” – hangsúlyozta Csoma Botond.

A vasárnapi magyar-román jégkorongmérkőzés a magyar válogatott 4-2-es győzelmével végződött, és nemcsak a román, hanem a magyar válogatott soraiban is voltak székelyföldi játékosok. A mérkőzésnek nem volt igazi tétje, hiszen az már korábban eldőlt, hogy a román csapat az utolsó, ötödik helyen zár, és kiesik a divízió I/B-be, míg a magyar csapat második lett, és jövőre a világelitben szerepel.

A közös himuszéneklés az alábbi videóban tekinthető meg, 2 óra 16 percnél.

(Marosvásárhelyi Rádió/MTI, fotó: Vörös Dávid/MJSZ)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. május 10., 13:10
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Mit gondoltak ,hogy melyiket énekelik ?A MAGYART meg a SZÉKELYT ezt énekelik . Mit hőbörögnek? Ez volt ez van és ez lessz , amig a földön magyar lessz !

 • User
  Dátum: 2022. május 10., 13:05
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A baromja!Már a feljútás előtte eldőlt!Nem is kell beállni a válogatottba,hozzanak oroszokat ,mert azokat nagyon ,szeretik’ mostanába…orosz szinekben nem játszhatnak.

 • User
  Dátum: 2022. május 10., 16:14
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Ha a Liu testvérek énekelték volna a közönséggel a kínai himnuszt vagy Janics Natasa a horvátot, lett volna székelykedő akasztózás, baromozás meg szörnyetegezés…

 • User
  Dátum: 2022. május 11., 7:04
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Az a nagyképű grindeanu foglalkozna inkább azokkal a dolgokkal amire vállalkozott…Dicséret a székely legények bátor kiállásáért, a székely himnusz eléneklése a székelység megnyilvánulása többek közt, grindeanu énekelje románul….

 • User
  Dátum: 2022. május 11., 11:19
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Szerintem mindkét himnuszunkat énekelték és jól tették. Mi lett volna a sok hülye sovinisztával ha netán a protokoll a román himnusz lejátszását is feltételezte volna és a székelyeink csupán némán hallgatták volna???

 • User
  Dátum: 2022. május 20., 14:21
  ÉRTÉKELÉS: 0

  “Mi a furcsa ezen a képen? ( talán csak annyi hogy míg a szurkolótábor a Székely himnuszt énekelte addig Petre a bukaresti közönséggel ünnepeltette magát…)’- Sport24.hu 2017 aug.22.
  És hozzászólások:”Helyette villám gyorsan egy új igazolás kellene! Aki ünnepel akkor amikor csapata veszít, az nem odavaló! Hadd menjen oda ahová való, a Dinamó kispadjára!”…Remélem ezek után az edző tudja hol a helye az ilyen klubszerető embernél a kispadon ……se !!!!!!”…”Petre tobet ne jacon menyen haza a testvereihez”…”Ki….tt szégyen és az is, hogy néhányótoknak ez elfogadható. Szomorú…”…”Nem kéne ennyi …. igazolni!”
  Legtöbbjük csak a pénz miatt igazol ide.”…”Többet nem kellene felhúznia a Sepsi mezt!!!…”Csak egy tiszteletlen kutya!”…stb.etb.