Felhívás!

Jó úton a világhírnév felé

Jó úton a világhírnév felé Sport

Az ozsdolai Ördög Zoltán tízéves motokrossz-pályafutásának megkoronázásaként az ősszel kiérdemelte a Yamaha Motor Europe hivatalos támogatását a 2020-as idényre. A romániai, de még a Kelet-európai motorsportban is példátlan siker nem véletlen, hanem hosszú évek kitartó munkájának eredménye, az Ördög-család mindent alárendelt Zoltán pályafutásának, aki úgy tűnik, újabb fontos lépést tett nagy álma, a világbajnoki szereplés felé.

– Tíz év kemény munkájának az elismerése az, hogy profi szinten is felfigyeltek Zoltán tehetségére, kimondhatatlanul sokat jelent ez számunkra. Minden díj értékes a maga nemében, de a Yamahától kapott jutalom egyedinek számít, és nemcsak azért, mert az országból korábban senki sem részesült ilyenben. Egyik szemünk sír, a másik nevet, mivel ez egyben azt is jelenti, hogy még többet kell dolgozni, még nagyobb kihívásoknak kell eleget tenni – részletezte lapunknak az édesapa, Ördög István.

Zoltán az ősszel tízedik motokrossz-szezonját fejezte be, méghozzá igen sikeresen. A tavaly 85 köbcentis kategóriára váltó motoros országos ezüstérmes lett a Top Cross TCS Otopeni színeiben, csapattársa, Popovici Marius Achim mögött, illetve ugyancsak második helyet érdemelt ki a Kelet-Eb sorozatban. A csapat mellett motorváltásról is szólt az elmúlt szezon, a Husqvarnát a Yamahára váltotta a 13 éves háromszéki tehetség. Ezt az első lépést aztán követte a többi, tudniillik a japán motorgyártó számára kiemelten fontos a jövő tehetségeinek felkutatása és felkarolása. Így jutott el Zoltán a hollandiai Assenbe, az YZ-kupára, amelyen kizárólag Yamaha motorbiciklikkel lehetett indulni.

– Egész nyáron nem adtunk túl nagy jelentőséget ennek a versenynek, arra gondoltunk, hogy nem rúghatunk labdába a nyugati versenyzők mellett. Ez egy betétfutam volt a Nemzetek Krosszán, ami egy igazi népünnepély, egyszóval hatalmas élmény volt itt versenyezni. Zoltán kiválóan ment a nagyon nehéz pályán, mindenki számára meglepetést okozott, itt vált hasznára az, hogy Tompa Krisztiánékkal rengeteget motoroztunk mélyhomokos edzőpályán – mesélte István.

Zoltán az első edzésen ötödikként végzett, majd az időmérőn a kilencedik lett. Aztán élesben a versenyen az első kanyarban még a 25. helyen állt a 29-ből, innen kapaszkodott hihetetlen elánnal feljebb és feljebb, úgy, hogy a 15 perc + két körös futam végére hetedikként intették le. Meggyőződése, hogy ha 18 percet tartott volna az erőpróba, tovább javított volna a helyezésén.

Teljesítményére magas szinten is felfigyeltek, így meghívást kapott november közepére Spanyolországba, ahol a Barcelona közeli bellpuigi pályán vehetett részt egy különleges edzőprogramban a Monster Energy Yamaha Factory pilótáival, Jeremy Seewerrel és Gautier Paulinnal. Zoltánt édesapja, illetve edzője, Adrian Răduţă kísérte el a nem mindennapi eseményre. A 85 köbcentis kategóriában rajta kívül egy norvég, egy holland és egy svéd motoros küzdött meg a különleges lehetőségért, az ozsdolai motoros nem csak tehetségével, de bátorságával, éleslátásával és elszántságával tűnt ki a többiek közül.

– Rendkívül tartalmas három nap volt, a gyerekek pályán, de azon kívül mutatott magatartását is alaposan megfigyelték. Elmagyarázták nekik, hogy nem csak az időeredmény, vagy az emelkedők megugrása a fontos, hanem a biztonságuk is. Zoltán egyhamar összebarátkozott Jacky Vimond egykori világbajnokkal, aki hasznos tanácsokkal látta el, amelyeket meg is fogadott az edzések során. Mi csak ámultunk rajta, milyen jól boldogul az angollal, mennyire magabiztosan mozog ebben a közegben – mondta István.

Hazatérésük után kapták a hírt, Zoltán lett a kiválasztott, ebben az évben a Yamaha Motor európai képviselete támogatja. A program olyan körülményeket hivatott biztosítani, ahol a jövő tehetségei fejlődhetnek, és ahol a gyártó elkísérheti a fiatal versenyzőket, amint megteszik első lépéseiket a világhírnév felé.

„Sokak segítsége és támogatása kellett ahhoz, hogy eddig eljussunk, név szerint nem említek senkit, mert túl sokan lennének, egyszóval mindenkinek nagyon hálásak vagyunk” – fűzte hozzá elcsukló hangon Ördög István, kiemelve, hogy megérte a sok-sok edzéssel, utazással, versenyzéssel eltöltött óra, a család közös erőfeszítései meghozták a várt eredményt. Most, ha lehet még motiváltabbak, egy biztos, nehéz év vár rájuk, az utolsó ebben a kategóriában, de minden tőlük telhetőt megtesznek a siker érdekében.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások