Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Így láttuk a lelátóról

Így láttuk a lelátóról Sport

Sikeres évet hagy maga mögött a háromszéki sportélet, sportolóink idén is kitartóan tették a dolgukat, számos országos és nemzetközi elismerést érdemelve ki ezáltal. 2019-ben is mindent vitt a megye legeredményesebb csapata, a Sepsi–SIC negyedszer ült fel a hazai kosárlabdaélet trónjára, mindent megnyerve, amit lehetséges. A Sepsi OSK labdarúgócsapata élvonalbeli második szezonjában általános meglepetésre bejutott az ország hat legjobb csapata közé, míg egyéniben Háromszék legjobb sportolója, Incze Kriszta keltette jó hírünket a nagyvilágban. Szubjektív visszatekintő az idei háromszéki sportévre, a teljesség igénye nélkül.

Megvédte címét és negyedszer lett bajnok 2019-ben a megyeszékhelyi Sepsi–SIC. A Zoran Mikes irányította együttes hátrányból felállva, idegtépő végjátékban 59–56-ra nyert a Szatmárnémeti VSK elleni döntő ötödik meccsén, és 3–2 arányban diadalmaskodott a 2018–2019-es idény utolsó párharcában. A sepsiszentgyörgyi zöld-fehérek a tavasszal először ünnepelhették hazai parketten a bajnoki cím megszerzését, ugyanis 2018-ban Szatmárnémetiben, 2017-ben Kolozsváron, az azt megelőző évben pedig Gyulafehérváron biztosították be az aranyérmeket. A Román-kupát szintén negyedszer emelhették magasba a szentgyörgyiek, a hazai rendezésű döntőben szintén a szatmáriakat múlták felül (69–65). Az már most biztos, hogy a kupadöntő nem fog megismétlődni ebben a szezonban, ugyanis a két döntős a negyeddöntőben került szembe egymással, a január közepén esedékes visszavágót a mieink négypontos előnyből várják (71–67). A Sepsi–SIC-nek a bajnoki címvédésre is jók az esélyei, hibátlan mérleggel vezetik a Nemzeti Liga Keleti csoportját.

Hirdetés
Hirdetés

A Kézdivásárhelyi SE Ljubomir Kolarevic szerb edző irányításával jórészt U20-as játékosokra alapozva a bajnokság második értékcsoportjában szerepelt, és a 12. helyen végzett a 2018–2019-es szezonban. Ugyanez a csapat az U20-as bajnokságban ezüstérmet nyert. Ebben az idényben a Nyugati csoportban okoztak kellemes meglepetést a kézdiek, több értékes skalpot is begyűjtöttek, így például hárompontos előnyből várják a Kolozsvári U (57–54) elleni hazai visszavágót a kupanegyeddöntőben.

A kosárutánpótlás is bebizonyította, bennük a jövő, az U15-ös országos döntőben a Nagy Mózes SK lánycsapata a harmadik, míg a Sepsi ISK a hetedik helyen végzett, csakúgy, mint az U16-osok, de a többi korosztály is előkelő helyet vívott ki magának az országos élbolyban.

Ha viszont történelmi sikert emlegetünk, akkor egyértelműen a Sepsi OSK-é eme kitüntetés, ugyanis a 2011-ben alapított labdarúgóklub második élvonalbeli szezonjában beverekedte magát a legjobb hat közé a focibajnokság rájátszásában. Az már csak részletkérdés, hogy futballistái idő előtt hátradőltek, és egyetlen egy meccset sem nyertek a play-offban, így hiába volt biztosított az egyértelmű sikernek számító hatodik hely, tízmeccses nyeretlenségi széria után, még a szezon vége előtt megvált Eugen Neagoe vezetőedzőtől a Sepsi OSK vezetősége. Az oltyán edző utódja egy igazi székely lett, az azóta már szintén menesztett László Csaba, aki alig több mint öt hónap leforgása alatt 16 bajnoki mérkőzéséből – 10 döntetlen mellett – csupán kettőn diadalmaskodott. Jelenleg Leo Grozavu igazgatja a csapatot, nem is akárhogyan, ugyanis hat mérkőzésből négyet behúztak, és a 8. helyről folytathatják a sorozatot februárban, azzal a tudattal, hogy ezzel a játékkal és ezzel az edzővel nem kell a kieséstől tartaniuk.

Tizenhetedik éve él a varázsszőnyeg bűvöletében Incze Kriszta birkózó, aki eddigi legeredményesebb évét tudhatja maga mögött. A kiváló sportoló felnőtt és huszonhárom év alatti országos bajnoki címet, valamint Román-kupa diadalt ünnepelhetett 2019-ben. A 23 éves sportoló idén ezüstérmet nyert az újvidéki U23-as Európa-bajnokságon, szintén ezüstérmet szerzett a bukaresti felnőtt kontinensviadalon, a minszki Európai Játékokon bronzérmes lett, ezenkívül a nur-szultáni felnőtt világbajnokságon 9., míg a budapesti, huszonhárom év alatti birkózó-világbajnokságon 5. helyen végzett. Krisztát az ötkarikás szereplés motiválja a legjobban, az év elején két lehetősége lesz megszerezni az olimpiai kvótát, szófiai és budapesti versenyeken.

Ami a világraszóló sikereket illeti, nem mehetünk el szó nélkül az ozsdolai Ördög Zoltán zseniális teljesítménye mellett, aki tízéves motokrossz-pályafutása megkoronázásaként az ősszel kiérdemelte a Yamaha Motor Europe hivatalos támogatását a 2020-as idényre. A romániai motorsportban példátlan siker nem véletlen, hanem hosszú évek kitartó munkájának eredménye, az Ördög-család mindent alárendelt Zoltán motoros pályafutásának, és úgy tűnik, egyre közelebb kerül nagy álmához, a világbajnoki részvételhez.

Részünkről hatalmas dicsérettel illetjük Háromszék összes sportolóját, akiktől bármikor példát vehetünk kitartás, akaraterő tekintetében. Tőlük megtanulhatjuk, hogy mindig fel kell állni, és sose adni alább annál, mint amire képesek vagyunk. Mindannyian megérdemlik a tiszteletünket, hiszen nap, mint nap keményen edzenek, komoly terhelést viselnek el, és tisztességesen versenyeznek, még ha nem is mindig dobogón végezve, de szívvel-lélekkel. És ne feledkezzünk meg az őket képező edzőkről, szakemberekről sem, akik mindent alárendelnek választott szakmájuknak, és végtelen türelemmel, kitartással irányítják tanítványaik lépéseit. A siker az ő érdemük is!

Sportsikerekben gazdag új évet kívánunk mindenkinek!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük