Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Európai hegemónia a foci vb-n

Európai hegemónia a foci vb-n Sport

Kialakult az oroszországi labdarúgó-világbajnokság elődöntőjének mezőnye, miután pénteken Franciaország Uruguayt, Belgium pedig Brazíliát küldte haza. Szombaton Anglia Svédországot, Horvátország pedig a házigazda oroszokat búcsúztatta a negyeddöntőben. Egy biztos, a Jules Rimet-trófeát európai válogatott fogja a magasba emelni a finálé után. A négy között Franciaország–Belgium és Horvátország–Anglia párharcokat izgulhatunk végig.

 

A labdarúgó-világbajnokságok történetében ötödször rendeznek elődöntőket kizárólag európai csapatok részvételével. Ezt megelőzően 1934-ben, 1966-ban, 1982-ben és 2006-ban fordult elő hasonló. Európa egy másik összevetésben is kiemelkedik. Most először fordul elő, hogy megszakítás nélkül negyedszer ad világbajnokot a földrész. Amíg a brazilok 2002-ben még Dél-Amerikának „vitték” az aranyérmet, azóta kizárólag európai győztest avattak: 2006-ban Olaszország, 2010-ben Spanyolország, míg 2014-ben Németország diadalmaskodott. A mostani széria előtt Európának egyszer sikerült vb-aranyérmes sorozatot produkálnia, amikor is az olaszok 1934-ben és 1938-ban is diadalmaskodtak.

Elsőként Franciaország jutott be az oroszországi labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe, miután a pénteki negyeddöntőben Varane és Griezmann találataival 2–0-ra legyőzte a Cavani nélkül felálló Uruguayt. A franciák tizedik meccsükön maradtak veretlenek vb-n dél-amerikai csapattal szemben, legutóbb 2006-ban jutottak el az elődöntőig.

Következő ellenfelük az a belga együttes lesz kedden 21 órától, Szentpéterváron, amely Fernandinho öngóljával és Kevin De Bruyne csodagóljával Brazíliát gyűrte le 2–1-re. Az eltiltott Casemirót helyettesítő Fernandinho a világbajnokság 11. öngólját jegyezte, ez új vb-rekord, ennél több sosem esett még egy tornán belül. Az életveszélyesen kontrázó belgák már 14-szer voltak eredményesek Oroszországban, amivel megdöntötték saját rekordjukat, az 1986-os a tornán 12 találatig jutottak. Az immár 24 meccs óta veretlen Vörös Ördögök másodszor kerültek be elődöntőbe vb-n, ezt megelőzően 1986-ban voltak négy között. A belga középpályás, Kevin De Bruyne egyébként a 100. játékos (az öngólokat leszámítva), aki gólt szerzett a 2018-as világbajnokságon.

A szombati játéknap első összecsapásán Anglia egészen magabiztosan verte 2–0-ra Svédországot, a horvát–orosz találkozó viszont a végletekig kiélezett izgalmakat hozott, és magas színvonalat. Anglia története során harmadszor szerepelhet az elődöntőben: 1966-ban megnyerte a trófeát, és 1990-ben negyedik lett. A jelenlegi 23-as keretből 17 játékos még meg sem született, amikor utoljára vb-elődöntőben járt az együttes. A második gólt szerző Dele Alli (22 éves és 87 napos) a második legfiatalabb angol játékos, aki eredményes tudott lenni vb-n. A rekorder Michael Owen, aki 18 éves és 190 napos volt, amikor 1998-ban betalált Románia ellen.

Hosszabbítás után, tizenegyesekkel dőlt el az orosz–horvát negyeddöntő, a dánok utáni nyolcaddöntőt követően, az oroszok elleni negyeddöntőt is 11-esekkel hozták Modricék. A párbajmester horvátoknál a legvégén Rakitic úgy állt oda, ha belövi, csapata továbbjut. A Barcelona sztárja nem hibázott, csak úgy, mint a dánok ellen, a jobb alsó sarokba gurított, így 1998 után ismét elődöntőt játszik Horvátország. A Horvátország–Anglia vb-elődöntőt szerdán 21 órától Moszkvában, a Luzsnyiki Stadionban rendezik meg

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük