Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Északi fények

Micsoda véletlen! A magyar labdarúgó-válogatott 2020. november 12-én játssza az év legfontosabb mérkőzését, ahol az Európa-bajnoki részvétel a tét, és öt évvel korábban szintén november 12-én tett határozott lépést a 2016-os Európa-bajnokság döntő tornája felé. És micsoda véletlen: 2015-ben és 2020-ban is északi állam válogatottja az ellenfél. A két november 12-nek vannak hasonlóságai és különbözőségei. A hasonlósághoz és teljes azonossághoz sorolnánk szívesen az újabb továbbjutást.

A magyar nemzeti csapat öt évvel ezelőtt nem föltétlen a saját tudásának és erejének köszönhette az Eb-részvétel kiharcolását, hanem annak az UEFA-szabálynak, amely pótselejtezőre engedett nyolc olyan csapatot, amelyek a selejtezőcsoportjaikban a 3. (korábban sosem továbbjutó) helyen végeztek (Magyarországot Észak-Írország és Románia előzte a csoportban). Szerencsés rangsorolással és kiemeléssel elkerültük a lehetséges erősebb ellenfeleket, jött Norvégia. Anekdotikus értékű az egyik norvég televízió sportriporterének üdvrivalgása és az „álomsorsolás” kifejezés ismételgetése a négy párharc kijelölésének perceiben. Szép álom helyett rémálom lett nekik, hiszen a magyar csapat Norvégiában 1–0-ra győzött, a visszavágón 2–1-re.

Most a magyar válogatott szintén nem föltétlen a saját tudásának és erejének köszönheti azt, hogy sikerismétlés lehetőségének kapujában áll. A klasszikus selejtezőcsoportból nem jutott tovább (negyedik hely Horvátország, Wales és Szlovákia mögött), de az UEFA-nál elveszítették a pókercsomagot, és így más egyebet kellett keverniük a kártyalapok helyett. Négy helyet fenntartottak a 2018–19-es Nemzetek Ligája-sorozatban jól teljesítő csapatoknak, csoportgyőzteseknek.

A magyar válogatott nem tudott közvetlenül élni a lehetőséggel, hiszen Finnország mögött második lett a C-liga 2. csoportjában! Az északiak viszont megtették azt a szívességet, hogy az alapselejtezőből eljutottak az Európa-bajnokság döntő tornájára. Ennek és az egész pótselejtezős rendszer nyújtotta szerencsének köszönheti a magyar válogatott, hogy villog az északi fény, november 12-én, Budapesten az Európa-bajnoki részvételért játszhat Izland ellen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük