Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Emlékezetes sportsikerek

Emlékezetes sportsikerek Sport

Az előző két év járványügyi korlátozásait követően 2022-ben a sportban is újra beindult a nagyüzem. Számtalan kontinens- és világversenyt szurkolhattunk végig, amelyeken a magyar, illetve román sportolók is becsülettel helytálltak, sok örömet szerezve a nekik szurkolóknak.

Hirdetés
Hirdetés

Jelentős eseménnyel vette kezdetét a sportév, hiszen februárban a kínai Pekingben rendezték meg a 2022. évi téli olimpiai játékokat. Magyarországot az olimpián öt sportágban 14 sportoló képviselte, a csapat először szerzett egynél több érmet a téli olimpiai játékok történetében. Sporttörténelmet írt a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang, aki Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét nyerte. Liu 500 méteren győzedelmeskedett, 1000 méteren és a vegyes váltóval pedig bronzérmet szerzett. Alig pihenték ki a sportolók a téli olimpia fáradalmait, márciusban már a kanadai Montrealba utazhattak a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságra. Liu Shaoang ezúttal is remekelt, győzött 500, 1500 és 1000 méteren is, így mindhárom egyéni távon aranyérmes lett, egyúttal megvédte címét összetettben is.

Üröm az örömben, hogy azóta kiderült, az egyaránt olimpiai, világ- es Európa-bajnok gyorskorcsolyázók – követve a magyar válogatottól távozó kínai edzőjüket, Csang Csing Linát – Kínában készülnek az idényre, majd október 30-án országváltási kérelmüket is benyújtották. Döntésüket azzal indokolták, hogy megingott a bizalmuk a szövetségben, ezáltal pedig bizonytalanná vált a jövőjük.

Emlékezetes tavasz

Birkózó Európa-bajnokságot rendeztek Budapesten március 28. és április 3. között. A megmérettetésen a magyar sportolók egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zárták a viadalt, ám ami nekünk, háromszékieknek különösen fontos: a megyeszékhelyi Sepsi-SIC és a román válogatott sepsiszentgyörgyi kiválósága, Incze Kriszta a harmadik helyen, azaz bronzéremmel zárta a 65 kg-os súlycsoport küzdelmeit!

Áprilisban a Sopron Basket első magyar csapatként megnyerte a női kosárlabda Euroligát, az isztambuli négyes döntő fináléjában a házigazda Fenerbahcét győzve le.

Májusban háromszéki sporttörténelmi siker született: a Sepsi OSK története első kupagyőzelmét jegyezte, miután a labdarúgó Román-kupa 2021/2022-es kiírásának döntőjében 2–1 arányban jobbnak bizonyult az FC Voluntari együttesénél. Az OSK 11 évvel a megalakítása után szerezte meg az első trófeáját, amit aztán júliusban a Szuperkupával is megtetézett.

Aranyos nyár

A magyar vívók idén is tündököltek. Júniusban aranyérmes lett a magyar férfi kardcsapat a Törökországban rendezett Európa-bajnokságon. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás alkotta csapat a döntőben az ukránokat győzte le. Júliusban Szilágyi Áron megszerezte első egyéni világbajnoki címét is a Kairóban rendezett világversenyen!

A 2022-es úszó-világbajnokságot június 17. és július 3. között rendezhette meg Magyarország. A magyar úszósport nem hazudtolta meg önmagát, a 22 esztendős Milák Kristóf 100 és 200 méteres pillangóúszásban nyert aranyérmet kiváló időeredményekkel. Az ifjú román úszótitán, David Popovici is belopta magát a szívekbe azáltal, hogy a férfi 200, illetve 100 méter gyorsúszás döntőjében is legyőzhetetlen volt. A 17 éves és 280 napos bukaresti srác Románia első érmese és első felnőtt világbajnoka férfiúszásban, illetve a harmadik sportoló, aki aranyérmet szerzett az országnak Tamara Costache (arany 50 m gyorsúszásban, 1986-ban Madridban) és Diana Mocanu (arany 200 m háton, 2001-ben Fukuokában) után.

Nem sokkal később, augusztusban rendezték Rómában a 2022-es úszó-Európa-bajnokságot. Milák Kristóf Olaszországban is bizonyított, kedvenc számaiban (100 és 200 pillangó) lett a kontinens legjobbja. Kós Hubert 200 vegyesen győzedelmeskedett, míg Mihályvári-Farkas Viktória 400 vegyesen lett aranyérmes. Első lett a 4×200 férfi gyorsváltó, az öt aranyérem mellett a magyar sportolók még 7 ezüst- és 3 bronzéremmel hagyták el az örök várost. A román tinisztár ismét bizonyított, Popovici két kedvenc számában a budapesti világbajnoki arany után elhódította a kontinenscímet is.

Ez év nyarán a magyar labdarúgó-válogatott nem kis meglepetésre világraszóló eredményeket ért el. Júniusban Angliát kétszer is legyőzték, előbb Szoboszlai tizenegyesgóljával a Puskás Arénában 1–0 arányban, majd a sikert nyomatékosították idegenben is, ahol 4–0-s (gólok: Nagy Zsolt, Gazdag, Bolla és Sallai Roland kétszer) diadalt arattak. Szeptemberben újabb szenzációs eredmény született, ezúttal a németeket győzték le Lipcsében 1–0-ra Szalai Ádám góljával. A mérkőzésekre a 2022–2023-as UEFA Nemzetek Ligájának csoportküzdelmeiben került sor, és a magyar válogatott 10 pontot szerezve az előkelő második helyen végzett. Az eredménynek köszönhetően a 2024-es Eb-selejtező sorsolásán az 1. kalapba került a válogatott, amire korábban sosem volt példa.

Augusztusban Münchenben rendeztek asztalitenisz Európa-bajnokságot, ahol Szőcs Bernadett ért el kimagasló eredményeket: női párosban a moldovai Sofia Polcanovával az oldalán kontinensbajnok lett, míg Ovidiu Ionescuval vegyes párosban ezüstérmet szereztek. Szintén ezüstöt hozhatott haza az Elizabeta Samara–Andreea Dragoman páros, Adina Diaconu pedig a spanyol Maria Xao oldalán szerzett bronzérmet női párosban. Szintén Münchenben, ezúttal a szabadtéri Európa-bajnokságon Bianca Ghelber aranyérmet nyert kalapácsvetésben.

Augusztusban két aranyérmet is nyert Cătălin Chirilă kenus: előbb a hónap elején a kanadai Halifaxben lett világbajnok 1000 méteren, majd ugyanebben a számban Münchenben Európa-bajnok lett.

Őszi tündöklések és bukások

Szeptemberben a magyar férfi vízilabda-válogatott nem tudta megvédeni címét a spliti Európa-bajnokságon, a döntőben ugyanis kikapott a házigazda horvát csapattól, de az ezüst is szépen csillog!

Szeptemberben aranyérmet szerzett az Ancuţa Bodnar és Simona Radiş alkotta olimpia bajnok páros a női kétpárevezősök versenyében a racicei (Csehország) evezős világbajnokságon. Ez volt Románia harmadik aranyérme a világbajnokságon a Ionela Cozmiuc által a női könnyűsúlyú egypárevezős versenyszámban, illetve a Marius Cozmiuc és Sergiu Bejan alkotta páros által a férfi kormányos nélküli kettes versenyszámban nyert érmek után.

Szeptemberben a magyar férfi vízilabda-válogatott nem tudta megvédeni címét a spliti Európa-bajnokságon, a döntőben ugyanis kikapott a házigazda horvát csapattól, de az ezüst is szépen csillog!

A perui Limában 8. alkalommal rendezték meg a junior úszó-világbajnokságot. David Popovici ismét lenyűgöző teljesítményt mutatott: két egyéni aranyérmet nyert (100 és 200 méteres gyorsúszásban – ahol 1:46,18-cal új versenyrekordot is felállított), valamint további két csapatérmet: aranyat a férfi 4×100 méteres gyorsváltóban (Alexandru Constantinescuval, Ștefan Cozmával és Patrick S. Dinuval), valamint ezüstöt a 4×100 méteres vegyes gyorsváltóban (Patrick S. Dinuval, Bianca Costeával és Rebecca Constantinsescuval együtt).

Rossz hírt kaptak a tenisz szerelmesei októberben: a Nemzetközi Tenisz Integritási Ügynökség közölte, hogy doppingvétségen érte Simona Halepet, a kétszeres Grand Slam-győztes román teniszezőt. A 31 esztendős Halepnek a US Open ideje alatt szolgáltatott mintájában a Roxadustat nevű szert mutatták ki, ami a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) besorolása szerint az EPO-val egyenértékű tiltott szernek minősül.

November 23–27. között rendezték a teqball-világbajnokságot a németországi Nürnbergben, amelyen Györgydeák Apor férfi egyéniben nyert aranyérmet. Férfi párosban az Ilyés Szabolcs–Györgydeák Apor bronzérmet nyert.

Két aranyérmet nyert a bogotai súlyemelő-világbajnokságon a korábban dopping miatt két évre eltiltott Loredana Toma. A román versenyző 71 kilóban szakításban és összetettben diadalmaskodott. Ugyanott Mihaela Cambei Európa-csúccsal világbajnoki második lett szakításban a 49 kg-sok között.

Az év végi Melbourne-i rövidpályás úszó-világbajnokságon David Popovici a 100 gyors döntőjében annak ellenére végzett a 4. helyen, hogy junior-világrekordot úszott. Jobban sikerült neki a 200-as táv, ahol egyéni csúccsal világbajnoki ezüstérmet szerzett a jövő nagy reménységének számító úszófenomén.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük