Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Biztató jelzés Kovácsnak

A bukaresti sportsajtó esélyesnek véli Kovács István nagykárolyi játékvezetőt arra, hogy jelöljék az év végi, katari labdarúgó-világbajnokságra.

A vélekedés eredője egyfelől Dan Petrescunak, a Kolozsvári CFR vezetőedzőjének a méltató nyilatkozata. Több hírforrás is idézi, hogy noha a CFR – FCSB 0–1-es eredményű fontos bajnoki mérkőzés után Dan Petrescu sérelmezte a Kovács egy-két – szerinte téves – ítéletét, néhány nappal később mégis nagyon elismerően szólt a magyar játékvezető hozzáértéséről, rátermettségéről. Másfelől a Petrescu méltató szavainál sokkal erősebb jelzés lehet a 37 éves (ideális korban lévő) Kovács Istvánnak az, hogy rábízták a Bajnokok Ligája döntőjének is beillő egyik elődöntő, a Manchester City – Real Madrid keddi mérkőzés levezetését, amit mellesleg kiválóan ellátott. A nagykárolyi sípmester egyhamar nem felejti el élete első BL-elődöntőjét, a fergeteges meccsen a háromszor is kétgólos előnybe kerülő Manchester City végül 4–3-s előnyt szerzett hazai pályán a Real Madrid ellen. A roppant izgalmasnak ígérkező visszavágót május 2-án rendezik Madridban.

Hirdetés
Hirdetés

A bukaresti sportsajtó szerint az UEFA ezzel a megbízatással is üzen a FIFÁ-nak, hogy a katari vb játékvezetői között ott a helye az erdélyi Kovács Istvánnak. Esélyét növelheti, hogy a 2021–2022-es idényben összesen 7 mérkőzést vezetett a klubcsapatok számára kiírt európai nemzetközi kupákban: 4-et a Bajnokok Ligájában, 3-at az európai kupák selejtezőiben, ehhez jön még 2 mérkőzés a válogatottak Európa Ligájában.

Romániának mellesleg legutoljára 1986-ban (!), a mexikói világbajnokságon volt jelen játékvezetője, akkor Ioan Igna két mérkőzést vezetett, egyik a brazil–francia negyeddöntő (3–4 tizenegyesekkel) volt.

Az utóbbi három-négy évtizedben, játékvezetők tekintetében sokkal jobban áll Magyarország, hiszen Puhl Sándor (1955–2021) vezette például az 1994-es amerikai döntőt (Brazília – Olaszország 0–0, tizenegyesekkel 3–2). Előtte még három vb-mérkőzést bíztak rá. A tavaly koronavírus okozta szövődmények miatt elhunyt sportembert az 1994–97-es időszakban négyszer választották a világ legjobb játékvezetőjének.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük