Felhívás!

Bizonytalan a kosárlabda-bajnokságok sorsa

Bizonytalan a kosárlabda-bajnokságok sorsa Sport

Nem áll a helyzet magaslatán a Román Kosárlabda-szövetség (FRB), egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a bajnokság sorsa. A szakági szövetség közleményben jelezte, április 14-ig meghosszabbította a felnőtt és az utánpótlás-bajnokságok felfüggesztését. A bajnoki címtartó Sepsi–SIC vezetősége hazaengedte a játékosokat.

A jelenlegi állás szerint fel van függesztve mindennemű kosárlabda-bajnokság, tehát nincs befejezettnek nyilvánítva a pontvadászat, így a kluboknak sem áll a jogukban, hogy felbontsák a játékosok szerződését. Igaz, ebben a formában nem nagyon lehet folytatni a pontvadászatot, mivel valamennyi női és férfi csapat hazaengedte idegenlégiósait. A 30 napos szükségállapot alatt az edzések is tiltottak. Mint ismert, a szakszövetség eredetileg március 12-én jelentette be, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések miatt március 31-ig felfüggeszti mind a női, mind a férfi Nemzeti Liga küzdelmeit, végül meghosszabbította ezt az időszakot, majd jövő hónapban újabb döntést hoz a fejlemények tükrében.

„A szakszövetség döntését követően klubunk egyeztetett játékosainkkal, akik példamutatóan és megértően viszonyultak a kialakult helyzethez. Néhányan már hazautaztak, páran a városban maradtak, viszont teljes mértékben betartják a hatóságok javaslatait, és otthonaikban töltik az idejük nagy részét. Mindenki megértette, hogy ebben a rendhagyó helyzetben egyelőre semmi biztosat nem tudunk, viszont klubunk sok esélyt nem lát a bajnokság folytatására. A játékosok számára is az a legjobb, ha családi környezetben vészelik át ezt az embert próbáló időszakot, ha pedig jövő hónapban mégis a folytatás mellett döntene a szövetség, akkor a kosárlabdázók természetesen a rendelkezésünkre állnak” – tájékoztatott Rusz István ügyvezető igazgató.

A szakszövetségnél az esetleges eredményhirdetésről egyelőre nem esett szó, azonban Európában vannak olyan bajnokságok – például Magyarországon –, ahol eredményhirdetés nélkül befagyasztották a pontvadászatokat, valamint akadnak olyanok is – Lengyelország, Svédország, Szerbia, Németország –, ahol a lezárást követően bajnokot avattak.

„Az alapszakaszban mind a tizenkét mérkőzésünket megnyertük, a középszakaszban pedig kilenc győzelem és egy vereség volt a mérlegünk, így a rájátszásnak sorozatban hatodszor első kiemeltként vághattunk neki, amire aztán a kialakult helyzet miatt nem került sor. Ötödször ünnepelhettünk Román-kupagyőzelmet, valamint az Európa-kupában kijutottunk a csoportból, nyolc mérkőzésből ötször győztesen hagytuk el a pályát – értékelt Rusz. – A sport és a kosárlabda az életünk szerves része, viszont az egészség mindennél fontosabb. Ha a jövőben újabb információk birtokába jutunk a bajnoksággal kapcsolatban, természetesen közölni fogjuk” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.