Hirdetés
Hirdetés

Bejelentették az Európai Szuperliga létrehozását

Bejelentették az Európai Szuperliga létrehozását Sport

Közös közleményben jelentette be 12 európai topklub a labdarúgó Szuperliga létrehozását. A tervek szerint azt az alapítók fogják irányítani, a vezetésben nem lesz szerepe az Európai Labdarúgó-szövetségnek, az UEFA-nak.

Hirdetés
Hirdetés

Az új versenysorozatban AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, a Barcelona, az Internazionale, a Juventus, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham Hotspur tervezi a részvételt. Rajtuk kívül még három klubot fognak meghívni az első szezon előtt, további öt pedig az előző idénybeli eredménye alapján kvalifikálhatja magát. Utóbbiról nem közöltek részleteket.

A meccsek nem érintenék a nemzeti bajnokságokat, azok hét közben lennének, valószínűleg a Bajnokok Ligája-találkozók napjain. A 20 csapatot két tízfős csoportba sorsolnák, ahonnan az első 3-3 helyezett jutna tovább. A 4. és 5. helyezettek egymás ellen játszanának, így alakulna ki a legjobb nyolc mezőnye. Onnan pedig egyenes kiesés rendszerben, oda-visszavágós meccsek lennének a döntőig, melyet a BL-hez hasonlóan semleges pályán rendeznének.

A tervek szerint a Szuperliga szezonja augusztustól májusig tartana. Konkrét évet nem jelöltek meg, de minél előbb elindítanák azt.

A közös nyilatkozat szerint párbeszédet akarnak folytatni az UEFA-val és a FIFA-val, hogy megtalálják a legjobb megoldást a Szuperliga és az egész labdarúgás számára. Azt írták, hogy a férfi sorozat elindítása után minél előbb szeretnék a nőit is létrehozni.

A Szuperliga nem az UEFA égisze alatt működne. A sorozat első elnöke a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez lesz. A két alelnök pedig Joel Glazer, a Manchester United tulajdonosa és Andrea Agnelli, a Juventus elnöke lesz.

UEFA: meg kell akadályozni ezt a „cinikus projektet”

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) és a Premier League, a Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség (RFEF) és a LaLiga, valamint az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) és a Serie A közös közleményben állt ki a Szuperliga ellen.

Azt írták, hogy egységesek annak érdekében, hogy megakadályozzák ezt a „cinikus projektet”amely néhány klub önös érdekén alapszik éppen akkor, amikor a társadalomnak minden eddiginél nagyobb szüksége lenne a szolidaritásra.

Jelezték, minden rendelkezésükre álló eszközzel – mind a jog, mind a sport területén –, mindent elkövetnek azért, hogy a projekt megvalósulását megakadályozzák, egyben köszönetet mondanak azon országok klubjainak, amelyek nem voltak hajlandóak aláírni a tervet.

A 12 klub között nem szerepelnek olyan csapatok, mint az előző Bajnokok Ligája-szezon két döntőse, a Bayern München és a Paris Saint-Germain, vagy a Borussia Dortmund és az Olympique Lyonnais.

A Szuperliga mostani bejelentése nem véletlen, hiszen az UEFA pont hétfőn dönt a Bajnokok Ligája átalakításáról. A tervek szerint a BL jelenlegi menetrendje 2024-ben változik meg, amikor a mostani 32 helyett 36 csapat venne benne részt, a jelenlegi hat csoportmeccs helyett tíz lenne, majd a tabella első nyolc helyezettje automatikusan a nyolcaddöntőbe jutna, a 9-24. helyezettekre pedig rájátszás várna a 16 közé kerülésért.

(Euronews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük