Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bálintos vébéemlékek

Hivatalos neve: Gavrilă Pele Balint. A sajtóban gyakrabban használt nevei: Gavril Balint, Gabi Balint. A magyar sajtóban olykor Bálint. A Beszterce-Naszód megyei Oláhszentgyörgyön született 1963. január 3-án. Biztosan hosszat szilvesztereztek akkor a Balint famíliában, amely Trianon előtt egész biztosan Bálint család lett volna, ám így is érdemes megjegyezni: Gabi lánytestvére Erika, és ez a keresztnév meglehetősen ritka a román nemzetiségűek körében.

Hirdetés
Hirdetés

Gavril Balint 1982 és 1992 között 34-szer szerepelt a román válogatottban, 14 gólt lőtt. Klubcsapatai: Oláhszentgyörgyi Hebe, Bukaresti Luceafarul, Besztercei Gloria, Bukaresti Steaua, Real Burgos. Tagja volt az 1986-ban BEK-győztes Steauának, sőt, ő az, aki az FC Barcelona ellen az egyik gólt lőtte a döntő 11-es párbaján, miközben Helmuth Duckadam kivédte a katalánok négy tizenegyesét!

A minap egy televíziós terefere műsorban az egykori csatár, amatőr zenész, későbbi edző felidézte az 1990-es olaszországi labdarúgó-világbajnokságot. Elmondta, nagy csalódásként élte meg azt, hogy a döntő torna első csoportmérkőzésén Jenei Imre nem küldte pályára, noha a stadion felé haladó autóbuszban megígérte, tanácsokkal is ellátta. Később értette meg, hogy a csapat körül tüsténkedő játékosügynök akaratának értelmében végül Răducioiu játszott. A román válogatott 2–1-re győzött. A következő mérkőzésen, Kamerun ellen Jenei nevezte Balintot, aki gólt is lőtt, de 2–1-re az afrikaiak győztek. A harmadik mérkőzésen is játszott Balint, az egyenlítő gólt lőtte Argentína ellen (1–1), és ezáltal a csapat nyolcaddöntőbe jutott. A kieséses szakaszban, Írország ellen ismét pályán volt Balint, a mérkőzés 0–0-ra végződött, tizenegyesekkel 5–4-re az írek győztek. A sikeresnek is mondható vb-szereplés dacára, Balint úgy véli, nagyobb komolysággal még jobb eredményt is elérhettek volna.

Jeneit sokat bírálták amiatt, ahogyan kijelölte a 11-es rúgókat az írek ellen, Balint például nem volt köztük, pedig végigjátszotta a 120 percet. Az erdélyi magyarság, de sok jóérzésű román is hibának nevezte, hogy Jenei nem vitte ki a vb-re Bölönit, aki az előző években profiként folyamatosan jó teljesítményt nyújtott a belga Racing Jet Brüsszel, majd a francia US Creteil és US Orleans színeiben. Évtizeddel később, magyar újságírói kérdésekre válaszolva Jenei Imre bevallotta, 1990 első felében olyan volt a román-magyar viszonyok hangulata, hogy (magyarként) nem merte behívni a válogatottba s kivinni a vébére Bölöni Lászlót…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások