Felhívás!

102 éve is járvány miatt állt a bál

A magyar labdarúgás történetében csak egyszer fordult elő, hogy egy járvány miatt szünetelnie kellett a bajnokságnak, 1918 őszén a spanyolnátha miatt szakadt meg rövid időre a futballélet.

Az első világháború utolsó hónapjaiban Magyarországon is elterjedt a 1918 tavaszán az Egyesült Államokból induló spanyolnátha. A betegségről az első világháborúban semleges Spanyolország híradásain keresztül értesültek a hadban állók, így innen ered a betegség neve. A járvány októberben és novemberben tetőzött Európában, így Magyarországon is. Csak a fővárosban 30.000 fertőzöttet regisztráltak, a betegek körülbelül tizede halt bele a vírusba, amely a Föld lakosságának majd’ öt százalékát elpusztította.

Az 1918/19-es bajnoki idény előtt is a korszak kiemelkedő csapata, az MTK számított esélyesnek, azonban a fővárosi együttes elveszítette válogatott kapusát, Kanpp Miksát, ami csapat teljesítményét nagyon visszavetette. A kék-fehérek játékosa, aki zászlósi rangban szolgált a hadseregben, elkapta a spanyolnáthát, aminek szövődményeként tüdőgyulladás alakult ki nála, szervezete tíz nap után feladta a harcot.

A járvány terjedése miatt Magyarországon október 21-től november 4-ig minden színházat, létesítményt, így minden sporttelepet is bezártak. Az erre az időszakra tervezett mérkőzések jó részét elhalasztották, a november 3-i, magyar-osztrák válogatott meccs is elmaradt. Csak néhány csapat játszotta le bajnoki mérkőzését, de ezeket is zárt kapuk mögött, így tett egyébként az MTK és a KAC is, a találkozó 6-2-es MTK-győzelemmel ért véget, a többi együttes halasztott.

A bajnokságot végül az MTK nyerte, de közel sem olyan magabiztosan, mint azt előzetesen várták. Az őszi idényt a Ferencváros zárta az első helyen, egészen az utolsó fordulóig fej-fej mellett haladt a Fradi és az MTK, csak a júniusi rangadón dőlt el az aranyérem sorsa.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.