Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Drasztikus döntések krízishelyzetben

Drasztikus döntések krízishelyzetben Sport

Bő egy hónapja tart a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. A felfüggesztett pontvadászat negatívan érinti a klubok többségét, emiatt kénytelenek csökkenteni futballistáik bérét. A Sepsi OSK játékosai például a következő három hónapban fizetésük felét kapják kézhez.

Hirdetés
Hirdetés

A fizetéscsökkentésről szóló döntést a koronavírus-járvány elhúzódása miatt volt kénytelen meghozni a Sepsi OSK vezetősége, annak érdekében, hogy fenntartsák a klub stabil anyagi helyzetét. A sepsiszentgyörgyi klub játékosai a márciusi fizetésüket még teljes egészében megkapják – habár csak a hónap elején játszottak –, majd az egyéni beszélgetéseket követően mindenkinek 50 százalékos bércsökkentést javasolnak a következő három hónapra. Ezt Cornel Șfaițer, a Sepsi OSK klubmenedzsere jelentette be, hozzátéve, hogy a labdarúgók még hamarabb kézhez kapják az utolsó fizetésüket, azért, hogy semmiben se szenvedjenek hiányt.

„Minden szempontból nehéz helyzetbe kerültünk, ezért úgy döntöttünk, hogy lecsökkentjük a fizetéseket, ahogyan más csapatok is tették. Ez a klub vezetőtanácsának határozata. Örvendünk annak, hogy a játékosaink egészségesek. Reméljük, hogy nem tart sokáig ez a kényszerszünet, de fontos, hogy elővigyázatosak legyünk. Éppen ezért Leo Grozavu vezetőedző naponta beszél a játékosokkal. Mindenkinek egyéni edzésprogramja van, bízunk abban, hogy betartják az utasításokat, és jó formában térnek vissza a pályára” – fogalmazott Cornel Șfaițer.

Hasonló intézkedéseket hozott a többi élvonalbeli klub is, elsőként a FCSB és az FC Viitorul jelentette be, hogy 50 százalékkal csökkentik a játékosok havi fizetését. A döntés érthető annak fényében, hogy ebben az időszakban komoly bevételkiesést könyvelhetnek el a csapatok, nem részesülnek a jegy- és reklámbevételekből, sem a televíziós közvetítésekből járó összegből, de a megszokott támogatókra sem számíthatnak.

Az FC Hermannstadt, a Jászvásári Poli és a Medgyesi Gázmetán drasztikusabb lépés meghozatalára kényszerült, nem a fizetéseket csökkentette, hanem a szükségállapot idejére felfüggesztette a labdarúgók szerződését, így a játékosok a nemrég kiadott kormányrendelet szerint az országos átlagbér 75 százalékának megfelelő összeget kapnak. A medgyesi klub például kényszerszabadságra küldte nemcsak valamennyi játékosát, hanem edzőjét és valamennyi alkalmazottját a koronavírus-járvány következtében kialakult pénzügyi problémái miatt. Számukra nagy érvágást jelentene, ha nem játszanák le a bajnokságból még hátralevő mérkőzéseket, hiszen ez 270 ezer eurós mínuszt jelentene számukra a bevételi oldalon. Ugyanakkor még nem körvonalazódott a költségvetésük a következő évadra, a létező szponzorációs és reklámszerződések mind folyamatban voltak, ezeket újra kellett volna tárgyalni és megújítani a következő hetekben-hónapokban, de a jelenlegi gazdasági helyzetben erősen kérdőjeles, hogy a partnereik közül kiket tudhatnak majd maguk mellett a következő idényben.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük