Felhívás!

Úzvölgyi katonatemető: házkutatásokat végez a rendőrség Bákó és Hargita megyében

Úzvölgyi katonatemető: házkutatásokat végez a rendőrség Bákó és Hargita megyében Románia

Házkutatásokat végez a román rendőrség Hargita és Bákó megyében az úzvölgyi katonatemető román parcellájának állítólagos meggyalázása és egy független román európai parlamenti képviselőjelölt megverése ügyében.

Cătălina Crețu, a Bákó megyei rendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta: két feljelentés alapján indítottak vizsgálatot, melynek keretében Bákó és Hargita megye területén öt házkutatást tartanak olyanoknál, akik ellen Úzvölgye település térségében elkövetett ütlegelés és más erőszakos cselekmények, illetve rongálás és lopás miatt nyomoznak. A rendőrök négy személyt bekísértek a Hargita megyei rendőrségre, köztük van László Antal, Csíkszentmárton alpolgármestere. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Hargita megyei politikusai a rendőrség előtt tiltakoznak hatósági intézkedések ellen.

A közösségi portálon közzétett videón a tiltakozók között Tánczos Barna szenátor, Korodi Attila képviselő, Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke és Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere látható. Tánczos Barna szenátor üzenetében közölte: a rendőrök hajnali hat órakor törtek rá a csíkszentmártoni alpolgármesterre és családjára, és ezután a csíkszentmártoni polgármesteri hivatalban is házkutatást tartottak. A politikus szerint a rendőrök George Simion független európai parlamenti képviselőjelölt feljelentése alapján jártak el, aki múlt pénteken a közösségi hálón élő közvetítésben provokálta a temető védelmére kiment székelyeket, és akit – állítása szerint – bántalmaztak.

A román sajtó szinte egyáltalán nem foglalkozott azzal, hogy Dormánfalva polgármestere – a román hatóságok álláspontja szerint – törvénytelenül hozott létre román parcellát részben az eltemetett magyar katonák sírjain az úzvölgyi első világháborús magyar katonai temetőben. A téma akkor robbant be a román sajtóba, amikor magyar civil aktivisták fekete fóliával csomagolták be az illegálisan felállított, fel nem avatott emlékművet és azt az ötven betonkeresztet, amelyre a névtelen román hős felirat került. A csomagolást a magyar civilekből és politikusokból álló úzvölgyi kezdeményező bizottság tagjai azonnal eltávolították, de az aktivisták által készített fotókat és videofelvételeket a román sajtó a román hősök meggyalázásaként értelmezte.

A magasra hágó indulatok miatt múlt péntektől a román rendőrség és csendőrség felügyeli a temetőt, mely időközben román zarándokhellyé változott. Az egyik közösségi hálón olyan képek is megjelentek, amelyen román aktivisták óriási román zászlót veszítettek ki a temetőben.

Az B1 hírtelevízió bemutatta azoknak a dokumentumoknak egy részét, amelyre a dormánfalvi polgármesteri hivatal alapozta a temető román parcellájának a létrehozását. A romániai Hősök Emléke Társaság (Societatea Cultul Eroilor) által 1926-27-ben készített dokumentáció szerint a temetőben 1197 katonát temettek el az első világháború idején, és köztük 794 magyar, 242 ismeretlen, 121 német, 22 orosz, 11 román, 3 szerb, 2 olasz és 2 osztrák katona nyugszik. A temető a harcok idején mindvégig magyar területen állt, így az akkor ellenséges orosz és román katonákat is vélhetően a magyar hadsereg temette el.

RMDSZ: a csíkszentmártoni alpolgármesternek nincs köze az úzvölgyi keresztek lefóliázásához

Rendőrségi túlkapás áldozata lett Csíkszentmárton község alpolgármestere, akit bekísértek csütörtökön kihallgatásra a csíkszeredai rendőrségre, jóllehet semmi köze nincs ahhoz a provokációhoz, amelynek során lefóliázták az úzvölgyi temetőbe állított román kereszteket – írja az RMDSZ csütörtöki közleményében.

“A csíkszeredai rendőrségen hallgatják ki László Antalt, Csíkszentmárton alpolgármesterét, miután reggel 6 órakor rátörtek családjára, hogy házkutatást tartsanak nála. A házkutatás alapja az a feljelentés lehet, amelyet George Simion EP-képviselőjelölt tett azután, hogy az úzvölgyi katonatemetőben provokálta a magyar embereket. Rendőri túlkapásról van szó! László Antalt ártatlanul hurcolják meg, kiállunk mellette és minden segítséget megadunk neki!” – fogalmaz a dokumentum.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 23., 11:50
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Igy van ahogyan a videofelvetelen mondja:”Nem ma talaltak ki az ugyet,hanem elore elokeszitettek”.Csak azt nem teszi hozza,Tanczos Barna (UDMR),hogy az RMDSZ-el egyutt keszitettek elo ezek a szalmanacionalista romanok,a magyar kissebbseg egy ujabb atverese celjabol,szavazasi kampanyfogasnak. A celjuk nem egyeb,mint a romaniai magyar kissebbseg megfelemlitese,hogy fogjon ossze az UDMR erdekeben es szaladjon el vasarnap szavazni! Mert ki latott meg ilyet,hogy verekedesert hazkutatast tartson a rendorseg. Meg Eszak-Koreaban sem tart a Kim Jong-Un rendorsege,verekedesert hazkutatast! Ez egy jol kifundalt cselszoves,melyet az UDMR, SRI-s tagjai fundaltak ki a roman hatalommal es hatosagokkal karoltve ! (Ez csak egy szabad velemennyilvanitas ,foltetelezes,Nem biztos,hogy igy volt. Ha valojaban nem igy volt,akkor Romania valoban nem egy jogallam,mert verekedesert sehol a vilagon,egyetlen orszag rendorsege sem tart hazkutatast,meg a diktaturakban sem !- megj. a hozzaszolas iroja.)

 • User
  Dátum: 2019. május 23., 16:08
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Es meg valami ,gyerekek. Ne vegyetek zokon amit ide most leirok ,de ha a roman nacionalistaknak es nektek magyaroknak is egyforman ilyen fontos az a temeto,akkor a XXI-ik szazad,Europai Unios tagsagu Romaniajaban illene,hogy mindket megye,Hargita es Bako, europai szintu utat epitsen egy ilyen fontos tortenelmi helyseg fele. Mert az arrajaroknak az az erzese mikor erre az utra beternek, mintha az ember visszamenne az idoben es valahogyan az okorban talalna magat. Es ez mar mindket egymassal szembenallo es vitazo felnek egyforman szegyen ! Na de mirol beszelek en,hiszen 30 ev “demokracia” sem volt eleg politikusainknak (romanoknak es magyaroknak egyarant!),hogy legalabb Nyugat-Europa fele egy becsuletesen es akadalyok nelkuli utat epitsenek,amelyen biztonsagosan el lehet jutni az E.U. tobbi orszagaiban. Mert a zaszlologatas es a sok ingyencirkusz az nem egyeb ilyen szemszogbol nezve,mint szalmanacionalizmus ,fokeppen a romanok reszerol,akik nem veszik eszre,hogy orszaguk nem egyeb mint egy kirabolt gyarmat,amiert nem a magyarok a hibasak,akiknek az egyetlen bune az,hogy probaljak megvedeni tortenelmuket es nemzeti identitasukat,hanem pontosan a sajat roman politikusaik ,akik a nacionalizmus es a sovinizmus alarca alatt,beke idoben,szepen eladtak es kiraboltak ezt az orszagot !