Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Turistacsalogató az egyméternyi sztráda

Turistacsalogató az egyméternyi sztráda Románia

Március 15-én „avatták” fel Moldova első, egy méter hosszú autópályáját a suceavai Cumpărăturán, amit Ștefan Mandachi üzletember készíttetett el azért, hogy felhívja a figyelmet a romániai infrastruktúra csapnivaló helyzetére. A Digi24 utánajárt, mi is történt az elmúlt időszakban.

Hirdetés
Hirdetés

Bizonyára a közösségi hálókon otthonosan mozgó olvasónk is emlékeznek arra, hogy március első felében a világhálót ellepte a #șîeu, azaz #énis hessteg, ami révén sokan jelezték, hogy szimpatizálnak a harmincas évei végét tapodó üzletemberrel és annak meglátásaival. A Digi24-nek nyilatkozó Ștefan Mandachi elmondta: az egyméteres autópálya turistaattrakció lett ugyan, de nem vette észre, hogy a hatóságokat különösebben érzékenyen érintette volna a dolog. „Nem láttam, hogy kormányhivatalnokon tekintették volna meg az autópályámat, de rengeteg a kíváncsiskodó turista. Emiatt egyik szemem sír, a másik nevet. Az emberek megnézik a minisztrádát, egyet nevetnek, és érdeklődnek, hogy hol az igazi. Úgy tudom, , Bákóban talán létrehoztak egy építőtelepet, ezen kívül semmi. Azt szeretném látni, hogy építőtelepet létesítenek autópálya végett, nem azért, hogy a város köré kerülőutat építsenek” – mondotta az üzletember.

Hozzátette: azon a területen, ahol az egyméteres pálya épült, eredetileg egy húsfeldolgozót akart létrehozni, de a tervéről lemondott, mert rájött: nincs meg a szükséges összeköttetés az ország többi részével, így a vállalkozás biztos csőd elé nézett volna. „El vagyunk itt (Moldvában – szerk.) szigetelve. A kész terméket nem tudjuk az ország többi részébe elszállítani. Lehetetlen fejleszteni a vidéket. Egy olyan helyen élünk, ahová milliószámra jönnének a turisták, csak éppen nincs ahogyan. Bukaresttől idáig az út tíz órát vesz fel” – kesergett Mandachi.

Szerinte az emberek csak akkor kényszeríthetik a politikusokat felelős döntések hozatalára, ha olyanok kerülnek polcra, akik elérhetőek, és meghallják a nép óhaját. Ezért mindenkit arra buzdított, hogy menjen el választani, mert azzal egy személyes döntést lehet hozni.

A Moldovát Erdéllyel összekötő autópálya sorsa (és nemcsak) már régóta szívfájdalma az észak-keleti országrészben élőknek. A hiányosságra Klaus Iohannis államfő is felfigyelt, aki 2018 novemberében kihirdette az Egyesülés autópályája megépítését lehetővé tevő, sőt a kormányt arra kötelező törvényt, de még semmiféle előrelépés nem történt ez ügyben. A sztráda a Marosvásárhely–Jászvásár szakasszal kötné be Moldvát az országos „vérkeringésbe”.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük