Felhívás!

Lia Savonea CSM-elnök leváltását kezdeményezte a testület hét tagja

Lia Savonea CSM-elnök leváltását kezdeményezte a testület hét tagja Románia

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnöke, Lia Savonea leváltását javasolja a testület hét tagja.

A kezdeményezők szerint Lia Savonea rosszul látta el feladatait, eltávolította a CSM-t alkotmányos szerepétől, és ellehetetlenítette az együttműködést a testület tagjai között, ami rontotta a CSM hitelét mind a hazai bírák és ügyészek, a román társadalom, mind a nemzetközi szervezetek előtt.

Az aláírók szerint Savonea “idézte elő és tartotta fent a konfliktust” Ana Birchall jelenlegi igazságügyi miniszterrel, aki – állítják – azért nem tudott részt venni a testület bizonyos ülésein, mert az elnök teljesen kiszámíthatatlan módon szervezte meg a CSM tevékenységét. Tudorel Toader miniszteri mandátuma idején ez másképp működött, akkor sok esetben a tárcavezető programjához igazították a CSM plenáris üléseit – írják, hozzátéve, vita témáját képezte emellett az is, hogy a CSM vezetője nem küldte el “észszerű határidőn belül” álláspontját az igazságügyi miniszternek a GRECO- és az MCV-jelentésben foglalt ajánlásokkal kapcsolatban.

A testület hét tagja felrója azt is, hogy Lia Savonea idén januárban úgy kezdeményezte az igazságügyi törvények módosítását, hogy a CSM plénuma nem fogadott el előzőleg erről szóló határozatot, ugyanakkor nem is tájékoztatta a javasolt módosításokról az ügyészi részleg tagjait, noha a javaslatok a főügyészség tevékenységét is érintették.

Az igénylés aláírói szerint ugyanakkor Savoneának több ízben is voltak magánjellegű találkozói az igazságügyi rendszer több vezető tisztségviselőjével, továbbá elnöksége alatt nem volt kiegyensúlyozott a viszony a CSM, illetve a bírák és ügyészek szakmai szervezetei között, ugyanakkor olyan közleményeket adott ki, amelyek nem minden esetben tükrözték a CSM valamennyi tagjának álláspontját.

A testület hét tagja rámutat, Lia Savonea a CSM nevében arról tájékoztatta az Európai Unió Bíróságát, hogy a testület összeegyeztethetőnek tartja a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségek kivizsgálásával foglalkozó különleges ügyosztály létrehozását, noha előzőleg nem vitatták meg ezt a kérdést a CSM-n belül. “Ez annál is inkább megmagyarázhatatlan, hogy a különleges ügyészi részleg létrehozását mintegy négyezer bíró és ügyész, illetve a nemzetközi szervek is ellenezték” – írják.

Hozzáteszik, a CSM-elnöki tisztség kiegyensúlyozottságot, őszinteséget és pártatlanságot feltételez, ezt azonban Lia Savonea figyelmen kívül hagyta, ami miatt csorbult a CSM tekintélye, csökkent a román társadalomnak és a nemzetközi szervezeteknek a testületbe vetett bizalma.

A leváltási javaslatot Mihai Andrei Balan, Andrea Annamaria Chiş és Mihai Bogdan Mateescu bírák, valamint Florin Deac, Nicolae Andrei Solomon, Tatiana Toader és Cristian Mihai Ban ügyészek írták alá. A CSM elnökének leváltásához a testület 19 tagja közül legalább tíznek a beleegyezésére van szükség.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.