Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kifizetik a lakásvásárlási megtakarítás után járó állami jutalékot

Kifizetik a lakásvásárlási megtakarítás után járó állami jutalékot Gazdaság

Közel 80 ezer állampolgár részesül abban az összesen 238 millió lejes pénzügyi jutalékban, amelyet a fejlesztési minisztérium utal két banki intézmény ügyfeleinek, akik lakásvásárlás céljából nyitottak megtakarítási számlát a Banca de locuințe néven ismert állami program segítségével – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter.

Mint ismeretes, 2014 és 2022 között évente legtöbb 250 euró jutalékot adott az állam mindenkinek, aki takarékszámlát nyitott a BCR vagy az Aedificium banknál, és az összegyűjtött pénzt lakásvásárlásra használta fel. Azonban, mivel a banki intézmények több pénzt igényeltek az államtól a jutalékok kifizetésére, mint amennyivel a banki ügyfeleknek tartoztak, a számvevőszék eljárást indított a két bank ellen. Az eljárás ideje alatt az állami jutalékot nem utalhatták ki az ügyfeleknek.

Hirdetés
Hirdetés

A fiatalok, a családok lakhatási jellegű hiteleinek kamattámogatását vállaltuk, és ezt a gondot most megoldottuk” – nyilatkozta Cseke Attila. Az RMDSZ-es szaktárcavezető elmondta: a jogi eljárás lezárult, a fejlesztési szaktárca behajtotta a bankoktól a pénzt, és 238 millió lejt utal ki azért, hogy a lakásvásárlóknak járó állami jutalékot megkapják az ügyfelek. Minden eddigi tartozást fedez a 238 millió lej – tette hozzá Cseke Attila, majd elmondta: 209 millió lejt a BCR, 29 millió lejt az Aedificium ügyfelei kapnak. Az összeget a napokban utalja a minisztérium a bankoknak, azok pedig tovább kell utalják az ügyfeleknek.

A lakásvásárlási megtakarítás után járó állami jutalékban 18 és 65 év közötti állampolgárok részesülhettek, akik legalább öt évre lekötött megtakarítási számlát nyitottak a programban részt vevő bankok egyikénél, és a megtakarított pénzt lakásvásárlásra használták fel.

(RMDSZ-közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. április 7., 19:32
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Jobb volna azon lennének, hogy a kölcsön kamatjat csökkentsék,mert a lakásra felett hitel havi részlete duplája lett,mert úgy e fix kamattal nem adtak ,csak változtál.Gazemberek!

 • User
  Dátum: 2023. április 29., 13:52
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Egyes tanulmányok szerint ha a helyzet nem változik, akkor európa lakossága drasztikusan csökkeni fog az elöregedés mellett. Akkor szép lassan a lakások árai is fognak csökkeni, mint Olaszország egyes részein ahol szimbolikus összegért (100-2000 euróért) lehet lakást vásárolni, de az a kikötés, hogy a vevő költözzön oda, dolgozzon helyben és ne csak nyaralónak használja.

 • User
  Dátum: 2023. április 30., 17:05
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Európa nem fog elöregedni… Erről sajnos már gondoskodtak Kalergiék! De a fehér faj igen. Erről ő maga gondoskodott. Inkább kutya és macska. Az is lefoglalja az anyai ösztönt!