Hirdetés
Hirdetés

Népszerűek a háromszéki panziók a románság körében

Népszerűek a háromszéki panziók a románság körében Kovászna megye

Habár még több mint két hét van hátra az ortodox húsvéti hétvégéig, a Kovászna megyei panziók már szinte teljesen foglaltak, ami Daragus Attila, az Országos Falusi, Környezetbarát és Kulturális Turizmus Szövetség (ANTREC) Kovászna megyei alelnöke szerint azzal is magyarázható, hogy az árak még a tavalyi szinten maradtak, illetve, hogy a zömében Románia déli megyéiből érkező vendégek szerelmesei a tájnak és a helyi ételkülönlegességeknek.

Hirdetés
Hirdetés

Daragus szerint nincs semmi meglepő az idegenforgalom élénkülésében, ez a szokás, hogy az ünnepek környékén mindig szép számban jönnek Háromszékre, de a szomszédos Hargita megyébe is a román turisták, főleg az ország déli részéről. Itt Bukarestet, Prahova és Dolj megyéket emelte ki – onnan érkezik a legtöbb vendég a szövetséghez tartozó panziókba.

Magyar húsvétkor is főként román vendégek foglalnak szobákat, olyanok, akik ismerik és szeretik az itteni hagyományos menüt, a szokásainkat, illetve olyanok is, akik kíváncsiak és meg szeretnék ismerni. Ami a székelyeket és a magyarokat illeti, ritkán utaznak el húsvétkor, ilyenkor inkább közösen ünnepel a család, bár az utóbbi időben történt változás ezen a téren is, jönnek vendégek Magyarországról, de ennek ellenére április 7-10. között csak 40-50 százalékban foglaltak a szálláshelyek” – részletezte Daragus, aki vendéglátó vállalkozó is.

Az árakat nem akarják nagyon emelni a vendéglátásból élők – fogalmazott Daragus –, mert nagy konkurenciát jelent a háromszékieknek a Bran kastély környéke. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy az ünnepi menü ára függ a bárányhúsétól is.

„Ha nem akarunk üresen álló panziókat, muszáj a tavalyi árakkal dolgozzunk. Egy kétszobás panzió reggelivel napi 100-tól 180 lejig foglalható, május elsejétől szobánként 20–30 lejjel emelkednek majd az árak” – közölte az ANTREC háromszéki alelnöke. Az erdélyi hagyományok szerint készülnek a vendégek fogadására: a húsvéti asztalon mindenképp kell legyen báránycsorba, báránypástétom vagy drob, báránysült, esetleg báránypaprikás, piros tojás és kalács.

A húsvéti hagyományaink is vonzóak a román turisták számára. (Fotó: Pinti Attila)

A székelyföldi vállalkozó úgy véli, a háromszéki panziók népszerűsége a románság körében annak köszönhető, hogy sok mindenre kiterjed a vendéglátók figyelme, sokan még a dekorációval is igazodnak az ünnep hangulatához, moha vagy búza közé helyezett piros tojással és pimpóval, barkával díszítenek. Van, ahol autóbusszal templomba szállítják a vendégeket, hogy részt vehessenek az ortodox húsvéti Feltámadás éjszakája misén, de a húsvéthétfői locsolás hagyományát követve a vendéglátó személyzet meg is locsolja a román turistákat, ami nekik nagyon tetszik.

 

Címlapfotó: Veres Nándor

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. március 30., 14:54
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Azta! Pedig még kenyeret sem adnak nekik a boltokban ha nem kérik magyarul.Akkor azt jelenti,hogy tanulgatják …valahogy így.
  -Chenier vă rog.
  -Câte doriți?
  Meglepődve …O chilo.