Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ciucă: Kelemen Hunor magyarázata lehetővé teszi a kormánykoalíció további működését

Ciucă: Kelemen Hunor magyarázata lehetővé teszi a kormánykoalíció további működését Románia

A kormánypártok vezetőinek legutóbbi találkozóján Kelemen Hunor kielégítő magyarázatot adott Orbán Viktor tusnádfürdői beszédére, megteremtve a feltételeit “a politikai stabilitás fenntartásának és a kormánykoalíció működésének” – jelentette ki csütörtökön Nicolae Ciucă kormányfő.

Hirdetés
Hirdetés

Sinaián tartott sajtótájékoztatóján a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke elmondta: a koalíció ülésén az RMDSZ vezetője kifejtette, hogy jómaga nem vett részt a magyar kormányfő tusnádfürdői beszédén, és nem vonható felelősségre más politikusok nyilatkozatai miatt. Kelemen Hunor a koalíciós partnerekkel közölte azt is, hogy Orbán Viktor beszédének voltak olyan kifogásolt elemei, amelyeket árnyaltan kell kezelni, és ezekre a későbbiekben magyarázatot ad – tájékoztatott a kormányfő.

“Ami a fontos, és amit szerintem kommunikálni kell: a megbeszéléseinkből világosan kiderült, hogy sem Kelemen Hunor, sem az RMDSZ nem távolodik el az euroatlanti demokratikus értékektől és elvektől (…) Olyan magyarázatot adott, ami jelenleg lehetővé teszi számunkra a politikai stabilitás fenntartását és a koalíció működését” – mondta Nicolae Ciucă.

Klaus Iohannis július 29-én bírálta Orbán Viktor magyar kormányfő Tusnádfürdőn tett kijelentéseit. Az államfő azt nyilatkozta: “súlyos hiba és elfogadhatatlan, hogy egy magas rangú európai közjogi méltóság a fajelméletre épülő beszéddel lépjen a nyilvánosság elé”. Szerinte az RMDSZ-nek nyilvánosan tisztáznia kell az álláspontját ebben a kérdésben, mivel több politikusa részt vett és tapsolt a tusnádfürdői eseményen.

Kelemen Hunor aznap az Agerpres-nek kijelentette: nincs ok koalíciós válságra, az RMDSZ ugyanis eleget tett partnereivel szemben vállalt kötelezettségeinek, Orbán Viktor pedig nem Romániáról és nem a román hatóságokról beszélt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. A magyar kormányfő beszédét követő tapsról azt mondta, nem lehet megakadályozni, hogy a tusnádfürdői közönség tapsoljon a tisztelet jeléül vagy más megfontolásokból.

Nincsenek hatással a koalíció stabilitására a Szatmár megyében történtek

Nicolae Ciucă kijelentette, hogy a párt Szatmár megyei szervezetének azon döntése, hogy az RMDSZ-szel való nézeteltérések miatt kilépnek a Szatmár Megyei Tanács és a szatmárnémeti polgármesteri hivatal vezetőségéből a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tisztségviselői, nincs hatással a kormánykoalíció stabilitására.

“A PNL olyan párt, amely biztosítja a működés és a döntéshozatal autonómiáját fiókszervezeteinek. Minden egyes megyei elnök és megyei szervezet rendelkezik ezzel a döntési joggal, hogy helyi szinten kezelni tudják a politikai helyzetet. Ami Szatmárnémetiben történt, az a PNL Szatmár megyei szervezetének döntése volt, és semmiféle hatással sincs a koalíció stabilitására” – fejtette ki Ciucă Sinaián tartott sajtótájákoztatóján.

A megyei szervezet elnökével majd azonosítják a problémákat és megnézik, miként tudnak központi szinten segíteni azok megoldásában – mutatott rá.

A kormányfő hozzáfűzte, hogy a megyei, helyi szervezetek szintjén több helyen is vannak “politikai nézeteltérések” a koalíciós pártok tagjai között.

“Szeretném, ha mindenki megértené, hogy mindaz, amit eddig elértünk az ország kormányzása és igazgatása terén, a politikai stabilitáson alapul. Nem hiszem, hogy bárki megengedheti magának, hogy destabilizáljon egy olyan koalíciót, amely működik, amely eredményeket produkál, nem mondom, hogy nagyszerű eredményeket, mert természetszerűleg mi is hibázunk. (…) A Szatmár megyei szervezet szintjén jelentkező problémát meg fogják oldani helyileg” – magyarázta a liberális elnök.

A PNL Szatmár megyei elnöke, Adrian Cozma kedden bejelentette, hogy az RMDSZ-szel való nézeteltérések miatt kilépnek a Szatmár Megyei Tanács és a szatmárnémeti polgármesteri hivatal vezetőségéből a párt tisztségviselői. A parlamenti képviselő azzal érvelt, hogy a “hegemonista politikájú” RMDSZ nem viselkedett tisztességes partnerként.

Cozma kifejtette: az RMDSZ nem számolt azzal, hogy a liberálisokat a választási kampányban tett ígéretek teljesítése foglalkoztatja, nem a politikai tisztségek. “Az alpolgármesteri és a megyei tanács alelnöki tisztségével vagy anélkül, a Szatmár megyei PNL hozzájárul a megyeszékhely és Szatmár megye számára fontos célkitűzések eléréséhez. Szavazóinkat nem lehet megvásárolni” – jelentette ki a parlamenti képviselő.

A politikus a Szatmár megyei RMDSZ-t a közérdekű információkhoz való hozzáférés ismételt megtagadásával, az európai alapokból finanszírozott munkálatok késleltetésével és a közpénzek RMDSZ-hez való irányításával vádolta.

A PNL Szatmár megyei elnökének kijelentésére reagálva a Szatmár megyei RMDSZ kedden közleményt adott ki. Ebben azzal vádolják a liberálisokat, hogy “a rombolás és a gáncsolás politikáját helyezték előtérbe”, akadályozva a fejlesztéseket. Szerintük a PNL színeiben mandátumot nyert polgármesterek munkáját is veszélyezteti, hogy alá vannak rendelve “egyetlen ember személyes érdekeinek”.

Nem zárta ki a kormányátalakítás lehetőségét

Kormányátalakításra mindannyiszor szükség van, amikor a miniszterek és államtitkárok nem teljesítik a feladataikat és kötelességeiket – jelentette ki Nicolae Ciucă.

A kormányfőt az esetleges minisztercserékről kérdezték az újságírók.

Nicolae Ciucă kifejtette: soha nem állította azt, hogy nem lesz kormányátalakítás. Erre szerinte mindannyiszor szükség van, amikor a miniszterek nem teljesítik a feladataikat és a kötelességeiket. Emlékeztett arra is, hogy a kormányátalakítás a miniszterelnök hatásköre, és az egyes miniszterek tevékenységének kiértékelésén alapul.

Arra a kérdésre, hogy elégedett-e a védelmi miniszterrel, a kormányfő kijelentette: Vasile Dîncu tevékenységét a madridi NATO-csúcson elért eredmények alapján kell értékelni. “És meg kell mondanom, hogy ezen a csúcson Románia nagyon jó eredményeket ért el” – jelentette ki. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.