Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem csak tisztálkodni lehet vele

Nem csak tisztálkodni lehet vele Kultúra

A sepsiszentgyörgyi Dobra István több mint 30 éve szakácskodik, emellett 20 éve farag zöldségeket, nyolc hete pedig a szappanfaragásba kezdett bele, ami nagy érdeklődésnek örvend. Főleg a nemzeti jelképeket formázó alkotásaira figyeltek fel az emberek.

Hirdetés
Hirdetés

Dobra István, mint mondta, több éve gyarapított „zöldségfaragó tudását” szerette volna valami újjal kiegészíteni, valami olyannal, ami nem igazán elterjedt a megyében. Így született meg pár hete az ötlete, hogy szappant faragjon.

Természetesen a szappan faragása nem olyan egyszerű, főleg a kezdet – hangsúlyozta az alkotó, mert meg kell találni az ideális szappant: azt, aminek az állaga is megfelelő, tehát nem törik, nem is lágy, egyszóval jó a minősége. Kezdeti próbálkozása során több szappanba is „beletörött” a faragókése, amíg meg nem találta az ideális alapanyagokat. Ezek szerinte a Camay, a Johnson, a Dove, Nancy és a Protex márkájúak.

Dobra a szappanokat faragókéssel formálja, segítségéül pedig egy nagyító szolgál, ám a közeljövőben szikéket tervez beszerezni, hogy még apróbb részleteket is ki tudjon dolgozni. A szappanokra különböző motívumokat farag: leggyakoribbak a virágok, azonban nem riad vissza a merészebb ötletektől sem, így nemzeti jelképeinket is kifaragja, sőt akár a magyar országházat is belefaragta már szappanba. Mint mondta, az emberek nagy érdeklődést mutatnak a munkái iránt, és főleg azok a népszerűbbek, amelyekre a magyar címer került rá.

A szappanfaragás néha időigényes munka: az országház kifaragása több napot is igénybe vett, de az egyszerűbb motívumok esetében pár óra is elegendő ahhoz, hogy elkészüljön az alkotás. Munkái még az újszerűség erejével hatnak, eddig nem is vett részt termékvásáron, sem pedig egyéni kiállítást nem hozott tető alá, viszont a napokban jelen volt a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete egyik kovásznai rendezvényén, annak keretében bocsátotta közszemlére munkáit. Elmondása szerint nagy érdeklődés mutatkozott irántuk.

A kezdeti sikeren felbuzdulva Dobra hosszú távon szeretné a megyeközponti lakóknak is megmutatni alkotásait, ahogy ő nevezi, így várható, hogy a közeljövőben Sepsiszentgyörgyön is kiállításra kerülnek faragott szappanai. Kérdésünkre, hogy a szappanfaragás miatt abba hagyja-e a szakácskodást vagy a zöldségfaragást, a válasza egyértelmű nem volt: és úgy tartja, e három „szakma” kényelmesen megfér egymás mellett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük